Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samuelssons mamma om rädslan – efter alla hoten

Sebastian Samuelsson tillsammans med sin mamma under Idrottsgalan 2019Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Sebastian Samuelsson under VM i AntholzFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sofia Samuelsson tillsammans med sonen Sebastian Foto: Privat
Sebastian Samuelsson firar i Östersund 2019Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Sebastian Samuelsson slog igenom 2018 med OS-medaljerna i Pyeonchang. 

Från dag ett har mamma Sofia satsat stenhårt på sonens karriär. 

Men hon har också burit på rädsla när hoten mot honom varit som värst: 

– Jag ville inte att Sebastian skulle stå på start och vara osäker på vem som stod längs ut med spåret, säger Sofia Samuelsson. 

Den 12 februari 2018 förändrades livet för Sebastian Samuelsson. Fram till dess hade han som bäst slutat på 13:e plats i världscupen och var näst intill okänd i idrotts-Sverige.

Nu chockade han alla genom att ta hem OS-silvret i jaktstarten och sedan guld i stafetten – och över en natt blev han ”silver-Sebbe” med hela svenska folket.

Men mamma Sofia var inte det minsta förvånad.

– När vi har varit ute och cyklat eller sprungit tillsammans har han pratat om den dagen han står med sitt OS-guld och när han står på Idrottsgalan och ska hålla tal. Då har jag bara sagt att ”det kommer bli fantastiskt”. 

Oron efter allvarliga hoten

Vid Idrottsgalan 2020 tilldelades Sebastian Samuelsson Sportspegelpriset för att han aktivt stått upp emot dopingfusket. 

Men att stå i rampljuset har inte varit enkom positivt – de senaste åren har han fått ta emot allvarliga hot för sitt ställningstagande. 

– Jag ville inte att Sebastian skulle stå på start och vara osäker på vem som stod längs ut med spåret. Det fanns lite sådan oro kring säkerhet och så. 

Mycket av hoten har varit riktat från Ryssland, men Sofia Samuelsson har inte haft några problem när hon stött på ryska fans. 

– De är fortfarande lika glada i Sebastian och tycker att han är fantastisk idrottsman. 

Sebastian Samuelsson under den tidiga karriären Foto: PRIVAT/PRIVAT
Sofia Samuelsson följer ofta med på tävlingar – och agerar hejarklackFoto: PRIVAT/PRIVAT

Sebastian Samuelsson började med längdskidåkning när han var nio år, då hade familjen flyttat från Malmköping till Sollefteå. 

Hans nya kompisar i norr hade hunnit komma längre i sin åkning. 

Då bestämde sig Sofia Samuelsson för att hjälpa sin son att ta ikapp, hon gjorde ett träningsprogram – och beslöt sig för att göra de skulle göra det tillsammans. 

– Jag satte nivån utefter honom och allt eftersom åren har gått har han blivit starkare och starkare. Tillslut fick jag bara säga att jag inte klarar av att följa med längre, säger hon och skrattar. 

Efter bara en sommar hade Sebastian tagit ikapp mycket på dem i samma ålderskull. 

Via en klasskamrat upptäckte han skidskytte, en sport som Sofia Samuelsson inte hade någon mer erfarenhet av än att hon sett det på tv. Hon berömmer föreningen I 21 IF för det varma välkomnandet det fick i den relativt lilla sporten. 

– De har varit otroligt duktiga på att se alla som varit med. 

”La mycket tid på Sebastian – blev lite uppdelat” 

Familjen har alltid drivit lantbruk och Sofia Samuelsson berättar att de därför kunnat spendera mycket tid med sina barn. 

Men att hon och Sebastian haft en så nära relation har ibland gått utöver de andra familjemedlemmarna. 

Och när Sebastian var 15 år gick föräldrarna skilda vägar. 

– Jag la väldigt mycket tid på Sebastian. Jag la mycket tid på mina två andra barn också men det blev lite uppdelat. 

För skidskyttestjärnans två yngre syskon, Mattias och Magdalena, har det inte alltid varit lätt att förhålla sig till sin storebror. 

– De har alltid fått höra att deras storebror är så duktig. Det vet jag att de tyckt varit kämpigt, att det har varit svårt att hela tiden bli jämförd med honom.

”Det är det som går in i hjärtat” 

Sofia Samuelsson har genom åren arbetat som frukostvärdinna och bland annat säsongsarbetat i Österrike. 

Då har hon kunnat följa skidskyttetävlingar där på nära håll men numera bor hon i Östersund, liksom Sebastian. 

Det har gått tretton år sedan hon köpte sin sons första skidor – och hon har svårt att greppa allt som hänt sen dess. 

– Jag får ofta frågan om jag är stolt och då brukar jag säga att det är klart jag är. Men jag är stolt över alla mina barn för över hur de är som personer, säger hon och fortsätter: 

– Den glädjen och lyckan man känner när ens barn får uppleva något de drömmer om, när man ser Sebastian gå över mållinjen och han är så nöjd med sig själv. Det är det som går in i hjärtat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.