Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sålde T-shirtar för att ta sig till OS

Foto: NAOKI NISHIMURA/AFLO/SHUTTERSTOCK / NAOKI NISHIMURA/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: NAOKI NISHIMURA/AFLO/SHUTTERSTOCK / NAOKI NISHIMURA/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Trots tuffa ekonomiska villkor tog sig Adam Chartoi till OS. 

Men han kom inte längre än till öppningsmatchen.
Hans väg till OS-turneringen har kantats av kval, hård träning och en klubb som säljer T-shirtar till förmån Chartoi.

– Försäljningen av tröjor har varit vårt sätt att stödja Adam, berättar Joel Grandell som är tränare hos Hammarby Boxning. 

Ekonomi är en ständigt återkommande fråga när det gäller idrott. Inte minst inom boxningen. Endast sju europeiska boxare kvalificerade sig till OS-boxningens 75-kilos klass. Chartoi var en av dessa. 

Det svenska boxningsförbundet visade sin uppskattning med att ge Chartoi och den andra svenska olympiska boxaren, Agnes Alexiusson, ett ekonomiskt stöd på några tusenlappar. 

Boxningsförbundet står för resor och boende i samband med träningsläger och turneringar, någon annan ersättning får inte boxarna. 

”Vårt sätta att stödja Adam”

Med tanke på att lägren kan vara långa och många om man vill tillhöra den internationella eliten är ekonomin alltid en utmaning. Därför har hans klubb gått in och stöttat ytterligare. 

– Adam är en del av SOK:s topp och talangprogram. Det har gett honom cirka 7 000 kronor i månaden. Det är det inte många som klarar sig på. Försäljningen av tröjor har varit vårt sätt att stödja Adam, berättar Joel Grandell som är tränare hos Hammarby Boxning. 

Boxningen används ofta som ett positivt exempel för ökad integration och som en sport som håller unga människor borta från våld och annat genom hård träning och disciplin. Hammarby Boxning tilldelades i år Stockholms stads Nelson Mandela-pris. Ett pris som föreningar kan tilldelas för att ha bidragit med särskilt goda insatser för utrikesföddas etablering i samhället.

– Vi får ofta uppskattning för vårt sociala arbete, men inte lika mycket för tävlingsbiten. Många boxare har hos oss hittat en gemenskap man saknat, men också en plats att få utrymme för sin passion, berättar tränaren Joel Grandell. 

Grandell talar sig varm om den ideella idrotten, men också om den ideella idrottens villkor. Det handlar inte bara om boxningen utan också om andra.

– All ideell verksamhet har det tufft. Det finns för lite pengar inom idrotten i Sverige. Det är några idrotter som har riktigt bra förutsättningar, men många har det jobbigt, säger han.

”Vill ha låga träningsavgifter”

Det är inte bara Adam Chartoi som tränar i Hammarby. I klubben finns några dussin tävlingsboxare men mångfalt fler som tränar inom ramen för klubben. 

– Hammarby vill att boxningen ska vara en bred och social idrott. Boxning är en relativt billig idrott och vi ha låga träningsavgifter för att många ska kunna vara med. På så sätt hoppas vi både kunna fånga upp intresserade men också behålla dessa personer i vår verksamhet.

Grandell talar utan bitterhet i rösten. Han konstaterar att utan ideella ledare skulle svensk idrott ha det svårt. Men han menar också att det finns anledning att stanna upp och fundera över hur länge svensk idrott kommer att kunna leva på dessa krafter. 

OS är över för Adam Chartoi. För den här gången. Vad väntar nu?

– Det får vi väl se. Den långsiktiga planen är att han ska vara som bäst vid OS i Paris 2024, men det handlar också om ekonomi. Proffsboxning är inget mål, men kan vara ett sätt att livnära sig genom, säger Randell. 

Adam Chartoi skulle kunna vara en olympisk boxare om fyra år. men det kan krävas bättre ekonomiska förutsättningar för honom än vad försäljningen av T-shirtar kan ge. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.