Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Säkert jättemånga som vill men som inte törs ta klivet”

Hästen ”Benny” med Filip 13 år och ponnyn Colt, Olle 9 år.
Foto: Privat
Johan och hästen ”Benny” har blivit en följetong för många.
Foto: Privat

Johan Engdahl blev genast engagerad när sonen Filip bytte gokart mot hästsport. 

Men för att förstå sonens intresse och inspirera andra pappor har Johan nu tagit det ett steg längre och köpt en egen häst. 

– Det är säkert jättemånga som vill rida men som inte törs ta klivet, säger den nyblivna ryttaren från Göteborg.

Johan Engdahl och hans trettonåriga son Filip var vana vid att träna och tävla i gokart men i dag sysslar de båda med andra hästkrafter. Det var via en vän som de kom i kontakt med hästarna och ridsporten. Filip blev snabbt intresserad och började rida på ridskola ett par dagar i veckan, men far och son ville mer än så. 

– Vi var ju vana med gokarten där vi tränade tre dagar i veckan och sedan tävlade varje helg. Det var liksom standard, säger Johan Engdahl och fortsätter: 

– Det visade sig att han hade lite fallenhet för det här och bra balans så vi köpte en ponny till honom. Om man vill tävla så kan man inte räkna med att ridskolan ska låna ut sina hästar och han gillar att tävla – och jag ställer upp! Jag tycker att det är jätteroligt.

Och nu har även pappa Johan gett sig in i hästleken med noll erfarenhet från början. 

Startat en youtube-kanal

Det hela började som ett skämt: ”Jag ska köpa mig en häst och se hur långt man kan komma på 12 månader”. Men Johan Engdahl berättar att ryktet spred sig som en löpeld inom deras nya bekantskapskrets i stallet – och ja, tillslut köpte han sig en häst. 

Tillsammans med beridaren och instruktören Alexandra Elfström gav han sig ut på hästjakt och fann tillslut elvaåriga Easter Boy som till vardags kallas för ”Benny”. 

– Jag såg den här och bara tänkte ”fasen vad bra den här var”. Den har gått 1.40-klasser och tagit bra placeringar. Han var snäll i hanteringen och svinmysig att vara med. Tanken är att när jag har ridit det här året så ska min son ta över den här och rida som junior. 

I samband med satsningen har Johan Engdahl startat en youtube-kanal och där kan man följa ekipagets framsteg. 

”Mobbade i skolan för att de rider” 

Johan Engdahl och sonen Filip har varit varit en del av ridsportens bubbla i lite mer än ett år. Och under tiden har Johan valt att engagera sig i Facebookgruppen ”Killar som rider” som är ett nätverk som pushar killar att fortsätta inom ridsporten. 

– Till vårkanten ska vi försöka samlas det stora gänget med killar som rider för att pusha dem som har det jobbigt. Vissa är ju faktiskt mobbade i skolan för att de rider.

Johan och ”Benny” har många som följer dem och även ridsportsajten Hippson har skrivit om deras äventyr.  

– Min tanke med att jag började rida är att inspirera och visa andra att man kan om man vill. Det är säkert jättemånga som vill rida men som inte törs ta klivet. Det är jättemånga pappor som hör av sig till mig med ”tummen upp” och säger att de också vill börja rida. Det är jämt folk nere i stallet som kommer och frågar är det du som är med i ”Johan och Bennys resa?” Det är så jädra roligt att inspirera andra och framför allt killar och pappor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.