Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Såg inte hur jag skulle leva vidare som blind”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fatmir Seremeti är landslagsikon i goalball
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN / © BILDBYRÅN
Fatmir Seremeti är aktuell med självbiografin ”Från mörker till framgång”
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Fatmir Seremeti var i tidiga tonåren när han fick domen: Han skulle bli blind.
I självbiografin ”Från mörker till framgång” berättar nu goalballstjärnan om hur idrotten blev räddningen och gav honom hoppet tillbaka. 

– Det var inte bara sporten i sig, jag fick också kontakt med andra ungdomar som hade gått igenom samma sak som mig, säger 37-åringen. 

Fatmir Seremeti var 13 år gammal när han drabbades av grön starr. 

Han fick höra att han skulle bli blind. 

Under uppväxten var hans stora dröm att bli fotbollsproffs, han älskade att röra sig och att utöva sporter där familjen bodde i Rosengård, Malmö. Men helt plötsligt, mitt i de förvirrande tonåren, så vändes hans världsbild uppochned. 

Räddningen skulle han finna i sporten goalball – men det visste han inte då. 

– Jag blev djupt deprimerad. Från att vara en glad och sprallig kille så funderade jag på om det ens var värt att leva vidare. Jag var ett steg från att hoppa utför ett stup. Jag såg inte hur jag skulle kunna leva vidare som blind. Jag kände ingen som var det. Den enda jag sett på tv som var blind var Stevie Wonder, som för övrigt är en fantastisk människa och förebild. Men det var ingen jag identifierade mig med som tonåring. Mina idoler var Pelé, Maradona och Ronaldo, säger Fatmir Seremeti som nu släppt självbiografin ”Från mörker till framgång”.  

Som nioåring flyttade Fatmir Seremeti med sin familj från Kosovo till Sverige. 

I samband med att han drabbades av sjukdomen så uppstod en kulturkrock i hur familjen förhöll sig till hans nya förutsättningar. 

– Synen på människor med funktionsnedsättning var diametralt annorlunda i Kosovo jämfört med i Sverige, säger Fatmir Seremeti. 

”Gjorde mig bara ännu mer knäckt” 

Han förklarar att hans föräldrars synsätt var att Fatmir aldrig skulle klara av att ta hand om sig själv. 

– Att höra som ung ”det är lugnt min son, vi kommer ta hand om dig resten av ditt liv”. Det hjälper inte direkt, det gjorde mig bara ännu mer knäckt. Det byggde på känslan av att vara värdelös och att jag inte hörde hemma på jorden.

Det var när han hittade tillbaka till idrotten som livet fick en mening igen. 

En kvinna som arbetade på Specialpedagogiska institutet såg personligen till att han fick prova på olika idrotter. Tillslut fann han goalball, en världsomspännande sport för synskadade idrottare. 

– Det var inte bara sporten i sig, jag fick också kontakt med andra ungdomar som hade gått igenom samma sak som mig, som kunde lära mig en massa saker. Särskilt om de här existentiella sakerna: Kan man utbilda sig och går det att ha familj? 

Det här är grön starr

Öppenvinkelglaukom är en ögonsjukdom som gör att synnerven i ögat förtvinar. Ett ökat tryck inne i ögat orsakar skador på näthinnan. Skadorna ger ett långsamt krympande synfält och utan behandling kan du bli blind. Om du har öppenvinkelglaukom får du behandling och får gå på kontroller livet ut.


Ibland kallas öppenvinkelglaukom för ”grön starr”, men grå starr är en helt annan sjukdom där linsen i ögat blir grumlig.


Källa: Vårdguiden 1177

Fatmir Seremeti bor i Malmö och har numera tre egna barn. 

Sportsligt har han hunnit med en hel del sedan första gången han testade på goalball i FIFH Malmö år 1999. 

Med moderklubben har det blivit 15 SM-guld och i landslagssammanhang har han blivit en ikon med deltagande i nio EM, tre VM och tre Paralympics. Därtill tog han även hem den portugisiska ligan 2018 med proffslaget Sporting Clube De ”Portugal.  

I dag driver han företaget Insight Visions där han föreläser och utbildar med visionen att alla med funktionsvariationer, synliga som osynliga, ska kunna arbeta, studera och på olika sätt verka på samma villkor som alla andra i samhället. 

Han vill inspirera näringslivet och genom sin story få publiken att förstå att med rätt förutsättningar kan mörker vändas till framgång men också att personer med funktionsnedsättning både vill och kan vara en tillgång.

”En stor tyngd som har släppt”

Nu är han även aktuell med självbiografin, ”Från mörker till framgång”, som släpptes i augusti. Det blev en bok om de djupaste dalarna men även om topparna han fått uppleva. Det har varit en svår men läkande process att skriva. 

– Jag fick bestämma mig. Skulle jag prata om allt eller bara vissa delar? Då kände jag att det här är för viktigt för att undanhålla något.

Fatmir Seremeti menar att det fanns en nervositet i hur boken skulle motas, särskilt av de i hans närmaste krets eftersom att han utvecklar hur dåligt han har mått under perioder. 

– Men det har bara varit en massa kärlek och omtanke tillbaka. Det känns så mycket lättare nu, en stor tyngd har släppt, jag behöver inte ha de där hemligheterna för mig själv längre. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.