Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så syns idrotten under Pride: ”Idrott är för alla”

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: IMAGO STOCK&PEOPLE / IMAGO/XINHUA/ALL OVER PRESS IMAGO STOCK & PEOPLE

Den tredje augusti är det dags för Prideparaden i Stockholm. 

Riksförbundet kommer att vara på plats och hoppas på stor uppslutning kring sitt flak. 

– Signalvärdet är jätteviktigt, att människor ser att idrottsrörelsen är öppen för alla, säger Anna-Lena Moberg, strategisk kommunikatör på RF.

För fjärde året i rad kommer Riksidrottsförbundet att delta i Stockholm Pride den tredje augusti och de uppmanar och peppar alla specialförbund att komma med representanter. Och det kommer hända en hel del runt idrottsrörelsen under paraden. 

– Vi uppmanar alla som är med i idrottens sektion att klä sig i sina klubbdräkter eller ha med sig utrustning så att det syns att här kommer idrotten. Förra året var cheerleading och ridsporten störst och i år kommer nog cheerleadingen att vara ännu större för de har blivit ett eget specialidrottsförbund, säger Anna-Lena Moberg.

Hon fortsätter:

De kommer säkert komma med minst 100 personer. De håller ju på att bygga pyramider och hoppa, sen ridsporten brukar bygga upp hinder och hoppa med käpphästar i paraden, kampsporten visar upp olika kampsporter. Det syns att det är idrotten som är på plats.

LÄS MER: Är du en transperson inom idrotten är du oerhört stark 

Hoppas på runt 2 000 personer

Under de tre tidigare åren har deltagarntalet växt för varje år och förra året var det runt 2 000 personer som representerade idrotten. I år tror Anna-Lena Moberg dock inte att antalet kommer öka ytterligare. 

– Det är så många idrotter som har sina tävlingssäsonger under sommaren så augusti är inte den bästa tiden för oss att få dit så mycket människor. Men magkänslan säger att vi kommer landa på ungefär 1500-2000 personer. 

Varför tog ni beslutet för fyra år sedan att börja detta i paraden? 

– Det hade börjat hända saker och vi hade börjat jobba aktivt med frågorna. Vi vill inte bara att det ska vara en manifestation den här dagen på året och så har vi inget att falla tillbaka på som organisation. Vi hade börjat jobba aktivt med många delar och då kändes det som att vi kunde vara med för om någon frågar kan vi visa att vi gör annat också. 

Sofia. B Karlsson är sakkunnig och utbildningsansvarig i inkludering på Riksidrottsförbundet och hon menar att det finns ett stort värde i att delta. 

– Pride är en viktig symbolhandling som visar att vi omsätter vår värdegrund i JUST handling, att det är först då värdegrunden kan få verklig effekt. Alla ska ha rätt att älska den man vill och alla ska ha rätt att vara sig själva i idrotten och genom att delta i Prideparaden visar vi att vi vill bli ännu bättre på att agera därefter.

Hon fortsätter: 

– Vi har gått i Stockholm Pride nu i tre år och det visar att vi tar den här frågan på allvar. Vi har kanske inte varit så bra på hbtq-frågor tidigare utan vi har trappat upp det arbetet på olika sätt och att gå med i Stockholm Pride är ju en del av det. 

LÄS MER: Börje Salmings stöd efter hatet och hoten 

Sofia B. KarlssonFoto: Elin Kardell

”Vi är en spegling av hela samhället”

Anna-Lena Moberg säger att idrotten har mycket kvar att göra och att det är en uppgift man är ödmjuk inför, samtidigt som den har blivit mer accepterande. 

– Går man tillbaka kanske tio år hur det såg ut då inom idrotten. Då var det ganska tyst om hbtq-personer. Men nu är det massor av lag som spelar med regnbågsfärgade armbindlar och sånt där. Och att man går ut och berättar att man är det ena eller andra. För tio år sedan var det ganska tyst.

Hon fortsätter:

– Vi är en spegling av hela samhället. Vi består av tre miljoner personer som är samhällets personer. vi går inte bräschen för det utan ödmjukt jobbar vi och försöker komma ikapp. Men vi är ödmjuka inför att det finns jättemycket mer att göra. 

Sofia B. Karlsson belyser även konkreta exempel på varför det är viktigt att ta ställning även inom idrotten.

– Vi har dock en lång bit kvar. Det ser man tillexempel när man ser att reaktionerna i kommentarsfältet är varierande när Malmö FF spelar med regnbågsfärgade hörnflaggor. Så det är ett viktigt arbete. Vi vill visa att det är en fråga för hela idrottsrörelsen, inte bara för en viss del av idrotten eller att det bara är hbtq-personer som ska driva frågan. Det är ju vi tillsammans som är starka för att vi är så många och då blir det också kraftfullt. Vi visar att den här stora folkrörelsen står stadigt i frågor som gäller mänskliga rättigheter.

Brukar ni få negativa reaktioner på att ni är med i Pride?

– Inte mycket. Jag vet att det var lite första året. Det har kommit en del kommentarer om idrott och politik exempel. Men det börjar bli mer vanligt och tydligt att det här inte är en fråga som kommer försvinna eller som idrotten backar från utan den här typen av symbolhandlingar är en utveckling. 

Hon fortsätter:

– Man visar att det är en viktig fråga för alla oss och man kan inte komma åt den längre för vi är så många som står tillsammans och visar att det är viktigt för oss och framtidens idrott, säger Sofia. B Karlsson. 

LÄS MER: Slår tillbaka mot hatet: ”Sorgligt” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.