Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska undervattensrugbyn locka ungdomar till sporten

Ann-sofi Krakau har spelat undervattensrugby i 26 år
Foto: Ingvar Eliasson
Undervattensrugbyspelare gör mål
Foto: Ingvar Eliasson
Lisa Berg i mitten, tränare för Bottenskraparna på Gotland
Foto: Privat

Undervattensrugby utövas av män och kvinnor, unga som gamla, i samma lag. 

Oavsett ålder, storlek eller kön är du en viktig del för spelet. 

Men trots inkluderingen har sporten svårt att överleva. 

– Har vi inte ungdomar så dör sporten ut, säger Lisa berg, ungdomsledare och ordförande för klubben DK Bottenskraparna på Gotland. 

I en av simbassängerna på Gotland spelar en 15 årig tjej, med två män som är dubbelt så gamla och långa. Dessa tre spelar i samma lag eftersom i undervattensrugby är den äldsta som den yngsta lika viktig. 

Sex spelare i varje lag ska på ett fyra meters djup få i en saltvattensfylld boll i stålkorgen som står nere på botten. Med hjälp av cyklop, fenor och och en snorkel tar dem sig ner under vattenytan där matchen spelas på ett tredimensionellt spelsätt. 

– Man ska inte vara klaustrofobisk eller rädd att vara under vattnet. Det är en explosiv sport där man måste vara en stark och snabb simmare, säger Ann-Sofi Krakau som är en väl erkänd spelare runtom i hela världen. 

Ann-Sofi Krakau, 38, har spelat undervattensrubgy i 26 år. Under sina år som spelare har hon tagit VM guld, och dessutom varit en av få kvinnor som gjort mål i sportens största liga - Euroleauge. 

– Det är speciellt när man hållit på med något så länge. Jag har känt människorna väldigt länge och fått många fina relationer. Tar man sig till träningen i över 20 år tycker man något är kul, säger hon.  

Vill hjälpa ungdomar att lyckas

Lisa Berg har spelat undervattensrugby sedan 1991, i dag jobbar hon aktivt med att få fler ungdomar att hitta sporten. Hon menar att undervattensrugby är en viktig sport för de ungdomar som inte känner att de platsar i de större sporterna. 

– Mångfalden i idrott är viktig för att alla ska hitta hem. Jag var som ung tjej medelmåttig i simning. När jag väl hittade undervattensrugbyn fick jag möjlighet att lyckas i en idrott. Jag gick från att vara medelmåttig till att få bära en landslagsoverall, säger Lisa Berg. 

– Jag vill därför hjälpa ungdomar att lyckas. Att få vara en del av unga som hittar sin sport och sitt sammanhang är ju superroligt, tillägger hon. 

På landslagsnivå finns det ett herr och damlandslag där herrarna har fem VM-guld och damerna två. Men trots att de varit regerande mästare kan sporten vara på väg att dö ut, på grund av att det inte finns en ungdomsverksamhet. 

Varför vill ni få in fler ungdomar?

– Hålla idrotten levande. Har vi inte ungdomar så dör sporten ut. Man kan köra med ett kompisgäng men tillslut kommer sporten försvinna ändå. 

En del klubbar försvinner även i takt med att simbassängerna byggs om och att djupet förändras, vilket är ytterligare en aspekt till att flera klubbar inte kan fortsätta sin verksamhet.

”Är man duktig spelar man oavsett”

Elias Swerdhjalt, 16, är en av ungdomarna som spelar på Gotland sedan fem år tillbaka. 

– Jag gillar vatten och att simma så det passade mig. Det klickade aldrig riktigt med hockey eller fotboll, men med undervattensrugbyn var det någonting som bara funkade. 

Hur tycker du det är att träna mixat?

– Det är ingenting jag tänker på, om man är en duktig spelare så spelar man oavsett, säger Elias Swerdhjalt som förra året var med i juniorlandslaget. 

Mixen i sporten beror främst på att det inte finns tillräckligt med utövare för att separera kvinnor och män. En damserie har dock funnits sedan flera år tillbaka eftersom att de fysiska förutsättningarna ser olika ut för män och kvinnor. Men Lisa Berg tror dock att man kommer fortsätta träna mixat eftersom det just nu inte finns en anledning att separera könen. 

– Om vi kan lyfta att tjejer och killar kan spela tillsammans för att det finns olika egenskaper och förutsättningar så kommer vi få andra möjligheter, säger Lisa Berg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.