Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska padeln överleva efter pandemin

Viktor Stjern.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: Lovisa Waldeck

Under de senaste åren har padeln växt sig stark i Sverige, där nya hallar och anläggningar kommit till på löpande band.

Under coronapandemin slapp sporten många av de restriktioner som fanns vid tidpunkten, vilket öppnade för ytterligare aktivitet runtom på de olika anläggningarna.

Men nu tycks trycket ha stagnerat något, och flera hallar har tvingats stänga.

– Hallar kommer behöva stängas, det är fakta. Utbudet är för stort, säger padelprofilen Viktor Stjern.

Padeln och dess framfart runtom i världen, och inte minst i Sverige, har knappast undgått någon de senaste åren.

Nya banor, hallar och anläggningar har etablerats i ett rasande tempo där många stora profiler öppnat egna anläggningar runtom i landet. Nu har flera hallar tvingats stänga, efter att intresset för sporten tycks ha svalnat något.

Viktor Stjern är hallchef och delägare på Padel Center Ringön i Göteborg, och sedan ett drygt år tillbaka arbetar han med padel på heltid. Både som aktiv spelare men då också som en frontfigur inom padeln i regionen.

Viktor Stjern menar att intresset för padeln allt jämnt är högt och att sporten är här för att stanna, men att utbudet och konkurrensen har blivit ett problem.

– Det har ju byggts jättemycket hallar de senaste två åren på grund av pandemin, när padeln var det enda i livet som tilläts i princip. Då var det många som tog beslut att satsa på att bygga hallar. Av förklarliga skäl var det ett stort intresse då när många jobbade hemma, det var lördag hela veckan. Intresset ökade ju enormt där, och jag skulle påstå att det är fortsatt högt. Resultatet har ju blivit att det byggts många hallar, och det är för mycket hallar, absolut. Det är en överetablering i och med konkurrensen.

”Läge att gå ifrån att det bara är business”

Viktor Stjern menar också att pandemin på något sätt var det bästa som kunde hända padeln, i och med det uppsving som följde.

– Där och då var det det bästa som kunde hända padeln egentligen. Nu finns det ju fler saker att göra i livet när det går att resa och vara på stan och så vidare. Padeln har vuxit så pass snabbt, det är väl någon form av hybris inom sporten och lite för många hallar som ploppade upp samtidigt. Nu är vi i ett läge där sporten verkligen ska bli en idrott och börja bygga föreningsliv. Det är läge att gå från bara business till att bygga klubbar och föreningar och tänka mer långsiktigt. Det kommer behöva stängas hallar, det är fakta. Utbudet är för stort.

Tänker att ”här kan jag tjäna snabba pengar”

Klas Rudenström, vars son Charlie Rudenström är en av landets främsta padelspelare bland tolvåringar, pekar även han på att det är dags att man inom padeln börjar tänka bort det vinstdrivande tänket. För att det ska kunna bli en sport som man från ung ålder kan satsa på helhjärtat.

– Utvecklingen pågår ju och det finns en hunger. Men det kommer ta tid. Det är väldigt dyrt för barn och ungdomar, och det är ett stort steg att ta att börja spela padel flera dagar i veckan. Det blir snarare en hobby eftersom sporten är förenad med väldigt stora kostnader för barn och unga som vill satsa och spela oftare, säger Klas Rudenström.

– Om sporten ska leva vidare så behöver man en bas, det måste finnas många att ta av. Men det finns inte så många, och då får du varken bredd eller rätt förutsättningar. 

Klas Rudenström menar på att det finns en problematik i att många satsat pengar på att bygga en hall eller anläggning, och att man genom detta vill tjäna pengar.

– Det finns en svårlöst ekvation där. Du vill gärna tjäna pengar och man tänker att ”får jag till en padelhall här så kan jag tjäna lite snabba pengar”. De som står med större projekt nu känner nog en viss oro där.

Pandemins betydelse för padeln

Klas Rudenström anser att det är dags att subventionera padeln, för att på så sätt kunna behålla trycket runt sporten på sikt.

– Man måste få till en annan prisbild, jag kan inte se det på ett annat sätt än att man måste subventionera detta. Ägarna kommer fortfarande vilja ha ut en avkastning på uthyrda banor för att få tillbaka sin investering. Det måste till ekonomiska medel via exempelvis sponsorer som stöttar padelförbundet som då kan hjälpa föreningar som vill satsa, menar Klas Rudenström och fortsätter:

– Men där är vi inte riktigt än. Jag tror att förbundet i nuläget har fullt upp med att stötta sina elitspelare, så de ekonomiska medlen finns nog inte för närvarande för att kunna bygga vidare på längre sikt.

När det gäller padeln och dess utveckling genom pandemin är Klas Rudenström inne på samma spår som Viktor Stjern.

– Nu är det mer ett normalläge för padeln. Många testade och började under den tiden, det var ett andningshål. Driften efter att få spela padel som var väldigt stor i början, den har avtagit. Nu är det som sagt ett normalläge och då får man se hur stor efterfrågan det finns, men jag tror inte att du kan projektera en hall i dag med samma förutsättningar. När man investerar måste man tänka mer långsiktigt, men om några år tror jag att det har stabiliserat sig.

TV: Elitspelarens tips – så smashar du som ett proffs

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.