Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska barnens stora fotbollsfest nu räddas

Guld - men blir det någon Gothia cup i sommar? Coronapandemin hotar världens största ungdomscup i fotboll.Foto: TOMMY HOLL / IBL
Invigning med över 50 000 på Nya Ullevi i Göteborg under Gothia cupFoto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Klang och jubel efter Gothia-guld. Arrangören hoppas fortfarande på att det blir cup även i sommar.Foto: TOMMY HOLL / IBL

Gothia cup i Göteborg ger staden 450 miljoner i turistintäkter.

Nu hotas världens största fotbollscup av coronaviruset.
Men arrangören har inte gett upp ännu.

”Vi känner att vi har en skyldighet gentemot alla ungdomar som drömmer om Gothia Cup. Vi gör allt vi kan för att genomföra turneringen”, skriver arrangören på sin hemsida.

1 700 lag och nästan 40 000 från 75 länder har tänkt åka till Göteborg i sommar för att spela Gothia cup mellan den 12–18 juli.

Coronapandemin har gjort att idrottsvärlden stannat upp. Stora mästerskap som fotbolls-EM för herrar och de olympiska sommarspelen i Japan har skjutits upp ett år.

Även barn och ungdomsidrotten har drabbats av viruset. Flera stora cuper, som skulle ha avgjorts under vintern och våren, har ställts in.

Men det finns fortfarande hopp.

Avvaktar till juni

Arrangören av Gothia cup har inga planer på att ge upp tanken på att arrangera den klassiska turneringen i sommar.

”Vi vill vara tydliga med att vi alltid kommer att sätta våra gästers hälsa i första hand, när vi fattar våra beslut. Gothia Cup har en nära kontakt med myndigheterna och följer deras råd, rekommendationer och restriktioner för att säkerställa att vi gör det bästa för folkhälsan”, skriver arrangören på sin hemsida.

Arrangören kommer att vänta ytterligare innan ett definitivt besked tas.

Till skillnad från OS så har Gothia Cup som återkommande evenemang inte så långa ledtider.

”Vi kan som organisation vänta ytterligare ett par månader, till början av juni, på att fatta ett beslut”, skriver arrangören i ett brev till alla klubbar som anmält sig.

”Sanktan” börjar nästa helg

Region Stockholm har drabbats hårt av coronaviruset. Men det hindrar inte ungdomsfotbollen.

S:t Eriks-Cupen kommer att starta som planerat med matcher nästa helg.

Det här året spelar 5 071 lag i världens största fotbollsturnering för ungdomar.

– Det är jätteroligt att antalet lag fortsätter att öka på ungdomssidan. Det visar att det är en bra och populär turnering som vi arrangerar, säger Björn Eriksson, tävlingschef på Stockholms fotbollförbund.

STFF som arrangerar S:t Eriks-Cupen skriver på sin hemsida att om något lag inte vill spela en match blir det walkover utan att det kostar något. Ett lag kan lämna walkover till flera matcher utan att bli diskvalificerat med tanke på den rådande coronaspridningen.

BK Höllviken hoppas fortfarande

Halör cup som är Nordens största fotbollscup för tioåringar spelas 21-23 maj i Skåne. 160 lag och 1750 spelare är anmälda.

– Vi följer utvecklingen och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Om situationen blir långvarig så kommer vi att tvingas skjuta upp cupen och kommer då att kontakta alla berörda lag, säger Martin Silvhed, cupgeneralen i BK Höllviken.

Inofficiella SM-för 15-åringar i fotboll, Halör Invitational, avgörs också 21-23 maj i Skåne med BK Höllviken som arrangör.

– Vi planerar att genomföra cupen, men vi förstår att den nuvarande situationen skapar oro och funderingar men vi känner oss mycket positiva kring att det är många veckor kvar innan cupen ska spelas, säger Martin Silvhed.

 

LÄS MER: Så påverkas alla ligor och idrotter av corona-utbrottet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.