Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så minskade anmälda brott med 50 procent

Kommunpolisen Daniel Johnsson gläds åt BonnierHoops satsning på basket och läsning i utsatta områden. Foto: Polisen
De anmälda brotten sjönk efter BonnierHoops satsning i Biskopsgården. Foto: Foto: BonnierHoops / Azi Productions
Många poliser är nog glada för att de valde Polishögskolan i stället för basketgymnasium. Foto: Foto: BonnierHoops
Basket är populärt bland Biskopsgårdens ungdomar. Foto: Foto: BonnierHoops

Stundtals har bilden av Biskopsgården i Göteborg präglats av hög brottslighet och otrygghet. 

Men när projektet BonnierHoops, med basket och läsning, drogs i gång tillsammans med engagerade poliser och det lokala bostadsbolaget sjönk antalet anmälda brott med nästan 50 procent. 

Flera ungdomar som tidigare bara dragit omkring har nu gått med i basketföreningar och skaffat sig fasta rutiner. 

– Att få in dem i föreningsliv har varit ganska svårt. Men här finns några lyckade exempel. Där har BonnierHoops hjälpt till, säger områdespolisen Daniel Johnsson.   

Daniel Johnsson är noga med att påpeka att det är antalet anmälda brott som har minskat med nästan 50 procent. Det kan alltså förekomma brott som inte syns i statistiken. 

– Det kan vara så att antalet brott minskat, men det behöver inte vara så. 

Bland de brott som minskat i antal anmälda brott är de som sker utomhus. Misshandel och skadegörelse, till exempel klotter, har minskat kraftigt. 

BonnierHoops, som drivs av Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet, var på plats på Friskväderstorget i Norra Biskopsgården under sommaren sex dagar i veckan mellan 11 och 21.

– Det har varit många vuxna ute under den här tiden och vi tror att det lett till färre brott, säger Daniel Johnsson. 

Det blev också tydligt när polisen granskade statistiken att det var just i närområdet där BonnierHoops och närpolisen höll till som antalet anmälningar minskade kraftigt.

– I andra delar av Biskopsgården såg vi inte alls någon minskning. Det har alltså varit en nästan 50-procentig minskning jämfört med åren då BonnierHoops inte var där. 

”Blivit mycket trevligare i området”

Daniel Johnsson säger att man vidtagit en rad åtgärder de senaste åren för att minska brottsligheten och öka tryggheten i grannskapet.

Det handlar om kameraövervakning och trygghetsvärdar från bostadsbolaget som jobbar kvällstid. Allt bidrar, enligt Daniel Johnsson. 

– Det har blivit mycket trevligare att vara i området, säger han och framhåller bostadsbolagets ansträngningar för att hålla ordning kring stadsdelen. 

– Om de boende känner att det är rent och snyggt omkring sig, så bättrar man sig också. 

Känner du och dina poliskolleger att ni kommit ungdomarna närmare tack vare BonnierHoops?

– Ja, det man kan man absolut konstatera. Det blir en annan plattform att mötas på, lättare och snabbare att nå en relation än om man bara står på ett torg och hänger. Det är så lätt för ungdomarna att tro att vi bara ska visitera dem.

– De här ungdomarna är så beroende av positiva förebilder, och ibland kan förebilden faktiskt vara en polis. Det kanske är den enda vuxna förebilden de har. 

LÄS MER: ”Är ett enormt bakslag för de som ska till VM” 

Poliserna spelar basket med ungdomarna

Under sena kvällar hände det att poliserna spelade basket med ungdomarna. Andra kvällar vara de bara i närheten av aktiviteterna. 

Daniel Johnsson säger att polisens närvaro var uppskattad. Det märkte de både hos ungdomar som befann sig i riskzonen för att begå brott och andra som inte hade samma problem.

Många har börjat träna i föreningar, har jag förstått?

– Det finns flera sådana exempel. Det fanns till exempel en 15-årig kille som mest stått och hängt på torget men visat intresse av att börja spela i förening. Sedan förra året då BonnierHoops kom på plats är han nu med i en förening och har fasta träningar.

– Det har visat sig ganska svårt att få de här ungdomarna att faktiskt organisera sig och hålla tider. De gillar ju street-grejen att gå ner och lira lite boll.

Bodil Unenge, som är hållbarhetsansvarig på Bonnierförlagen, berättar att man haft ett mångårigt samarbete med Svenska Basketbollförbundet. 

Det var tillsammans med förbundet som idén dök upp om att hitta på det som till slut blev projektet BonnierHoops. 

2015 var det premiär för BonnierHoops i stadsdelen Kista, väster om Stockholm.

Då hade flera anslutit sig till projektet. 

– Det var kyrkan, moskén, Fryshuset och den lokala basketföreningen. Det var många som gick ihop och ville göra något bra tillsammans, säger Bodil Unenge.  

LÄS MER: Här fostras framtidens skidstjärnor

Idrotten är en bra kanal

Projektet blev en jättesuccé och fortsatte ytterligare några år innan man dök upp i Malmö. De två senaste åren har man kört BonnierHoops i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. 

– Nu har många hört av sig och vill att vi ska ta det vidare till andra ställen. Det behöver nödvändigtvis inte vara vi som gör det. Men vi berättar gärna hur vi har arbetat och vad vi bedömt vara framgångsfaktorer. 

Varför engagerar sig Bonnierförlagen i den här verksamheten?

– Vi vill sprida läsning och läsglädje till flera. Det är det vi kan och det vi brinner för. 

Bodil Unenge säger att man visserligen kunde ha vänt sig till bibliotek men att här fanns en möjlighet att använda andra kanaler för att nå människor som kanske inte läser lika mycket.

Bonnierförlagen föll för idrotten som just en sådan kanal där man kunde nå nya läsare.

– Det är klart att det finns många som idrottar som också läser. Men det finns ju många som inte gör det.

Läsning och basket blev den perfekta kombinationen. 

Man såg till att det fanns ett bibliotek på plats på orten, författare bjöds in och man tipsade ungdomar om läsning.

Allt detta kombinerades med fysisk aktivitet. 

– Vi tror att den här mixen är en nyckel till att nå ut på nya sätt. 

Nu pratar man mycket om corporate social responsibility (CSR), om att företagen ska ta samhällsansvar. Är det här ett exempel på det?

– Det är det absolut och det tycker jag är en självklarhet. Företagen är en stor och viktig del av samhället. Man måste ta ett ansvar för helheten. 

Nu har ni varit i områden där det finns en stor andel invandrare och invånare med utländska rötter som kanske inte har svenska som förstaspråk. Hur har det påverkat?

– Mycket av det vi gör och många av våra samarbeten, bland annat med Berättarministeriet och Läxhjälpen, riktar sig mot socioekonomiskt utsatta områden. 

– Det är där det behövs mest. Både i Kista och i Biskopsgården är det många som är hemma hela sommaren, som inte åker till landställen eller på utlandsresor. Då är det viktigt att det finns en meningsfull sysselsättning på plats.

LÄS MER: Pressas att välja bort skolan – för att tävla

”Kan finnas en tröskel mot att ansluta till en förening”

Genom olika uppföljningar har Bonnierförlagen kunnat se hur mycket böcker som lånats ut. Polis och blåljuspersonal har vittnat om att det blivit lugnare i området.

En annan positiv effekt är att man sett att flera barn och ungdomar gått med i föreningar. 

– Det är vi jätteglada över. Det har också varit ett mål att få med ungdomar i en mer kontinuerlig verksamhet. Många av oss är ju vana vid svenskt föreningsliv, men om man kommer hit helt ny känner man kanske inte till föreningslivet överhuvudtaget. 

– Det kan finnas en tröskel mot att ansluta sig till en förening och att man ska vara på en viss plats vid en viss tid. Nu har flera gjort det och det ser vi som otroligt positivt. 

Flera skolungdomar har sommarjobbat med BonnierHoops under projektet. Några har till och med fått fasta jobb efter projektet. 

Kommer ni återvända till Biskopsgården?

– Jag tror och hoppas det. Vi har fått så mycket positiv respons men inte tagit något beslut än.