Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så laddar medaljhoppet om efter OS-besvikelsen

Felicia Grimmenhag var ett medaljhopp till mästerskapet som skulle hållits i Tokyo i år.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu siktar Felicia om mot 2021.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

En pandemi kom och slog hårt på idrottsvärlden. Felicia Grimmenhag, 26, är en av de paradressyrryttare som skulle gjort sin OS-debut i Tokyo i somras. 

Men hon som många andra tvingades ställa om och siktar nu på Paralympics 2021. 

– Det finns fortfarande ett ganska stort tvivel om OS faktiskt kommer bli av, säger dressyrryttaren. 

För nästan tio år sedan var Felicia Grimmenhag med i en otäck bilolycka som resulterade i att hon förlorade båda benen. Hon har tidigare berättat om hur hennes hjärta stod stilla 15 minuter innan de fick liv i henne. I dag är hon en av de bästa ryttarna i paradressyr i Sverige. 

Hon skulle som många andra idrottare uppfylla en OS-dröm i Tokyo i somras. Men måste nu flytta fram det stora målet till 2021. Den största utmaningen med omställningen har enligt Felicia Grimmenhag varit att hitta motivationen. 

– Jag tror alla har känt en frustration över att planen inte blev som tänkt. Och att man liksom inte ska ”tappa det helt”. 

Hon menar att det finns en stor risk att tappa motivationen helt efter att hon likt andra har haft Paralympics som det stora målet.  

– Jag vill ha samma inställning som förra året. Men jag kommer nog behöva jobba mycket på den. Det finns fortfarande ett ganska stort tvivel om OS faktiskt kommer bli av. Om det finns ett klart mål så blir det mycket lättare att motivera sig själv.

Annat upplägg

Felicia Grimmenhag och hästen Tarot E var inför Paralympics 2020 i väldigt bra form. 

– Jag har nog aldrig tränat så hårt. Det som är intressant med hästar är att det är som att ha en träningspartner, man lär känna varandra hela tiden. Vi hade verkligen hittat varandra på ett nytt plan. Så jag kunde begära mer av honom. 

Men vid årsskiftet blir hästen 18 år gammal och kommer därför behöva lägga om träningen en del.  

– Det kommer bli mer återhämtning. Min häst behöver inte bygga muskler utan behålla dem. Det är också viktigt att han ska ha motivationen och vill prestera. Det kanske inte är jättekul för honom att bara gå i ridbana, så jag försöker variera Tarots uppgifter. Han får till exempel rida ut i skogen, galoppera på fält - göra det han tycker är kul.

Lagt tid på annat

Trots att motivationen varit svår att hitta emellanåt har Felicia Grimmenhag ändå sett de positiva aspekterna på omställningen. Hon har bland annat kunnat jobba mer, och haft möjligt att bygga upp hästarnas individuella program. 

– Det känns inte katastrof även om det är klart att det var jobbigt mentalt och känslomässigt, men nu har jag kunnat lägga tid på saker som jag annars inte hade kunnat lägga ner tid på. 

–Sen säger jag inte att jag hade bytt ut det mot Paralympics!, tillägger hon och skrattar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.