Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kan du nominera till Årets Eldsjäl 2019

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JACKELINE PEREZ / JACKELINE PEREZ EXPRESSEN

Årets Eldsjäl delas ut varje år i fyra olika kategorier: Inkludering, Hälsa, Ledare och Årets Idrottsförening.

Här är all information du behöver veta om Årets Eldsjäl 2019.  

VAD?

# En tävling som avslutas varje år med en gala på Berns i Stockholm i mars.

# Under 2019 kommer det att gå att nominera kandidater i de olika kategorierna Inkludering, Hälsa, Ledare och Årets Idrottsförening. Du kan nominera här!  

# I de tre första kategorierna kommer en jury att utse fyra finalister per kategori. Alla kan sedan rösta på dem – och på så vis kommer en Årets Eldsjäl att utses i varje kategori. I kategorin Årets Idrottsförening, som är ett samarbete med Riksidrottsförbundet, utses fyra finalisterna samt slutvinnaren av en jury. 

# Vilka som blir de tre vinnarna i Inkludering, Hälsa och Ledarskap kommer att presenteras på Eldsjälsgalan på Berns i Stockholm i mars. Där kommer också en slutlig vinnare av dessa tre att utses (av en jury). Han eller hon blir Årets Eldsjäl 2020. 

VARFÖR?

# De fyra finalisterna som utses i varje kategori är garanterade 10 000 kronor samt en galakväll på Berns – plus massa uppmärksamhet för det fantastiska jobb som läggs ner.

# Kategorivinnarna får dessutom 15 000 kronor i personligt stipendium samt 50 000 kronor till sin verksamhet.

# Slutvinnaren belönas slutligen med en helt ny bil från Volkswagen som är huvudpartner till Årets Eldsjäl.

NÄR?

Inkludering: Nomineringsmöjligheten pågår 6 maj till 10 juni. Den 26 juni kommer finalisterna att presenteras och då öppnar röstningen.

Hälsa: Nomineringsmöjligheten pågår 1 juli till 5 augusti. Den 22 augusti kommer finalisterna att presenteras och då och då öppnar röstningen.

Ledare: Nomineringsmöjligheten pågår 2 september till 9 oktober. Den 25 oktober kommer finalisterna att presenteras och då och då öppnar röstningen.

Årets Idrottsförening: Nomineringsmöjligheten pågår 1 november till 3 december. Den 19 december kommer finalisterna att presenteras – men i denna kategori går det alltså inte att rösta. 

HÄLSA

En eldsjäl inom den här kategorin är någon eller några som dag efter dag och mycket medvetet strävar efter att förbättra andra människors hälsa och välbefinnande. Både det psykiska och det fysiska välmåendet är viktigt och varför inte båda.

INKLUDERING

En eldsjäl inom den här kategorin är någon eller några dag efter dag mycket medvetet strävar efter att motverka utanförskap och som står upp för inkludering och alla människors lika värde och rätt till en meningsfull och aktiv fritid – och det oavsett etnicitet, kön, sexuell läggning, trosuppfattning eller funktionsvariation. 

LEDARE

En eldsjäl inom den här kategorin är någon eller några som dag efter dag, representerar ett jämlikt, tydligt och utvecklande ledarskap. Som stimulerar och uppmuntrar, som genom sitt ledarskap får alla att känna sig lika välkomna och som står upp för jämställdhet och kamratskap och som ser möjligheter i stället för hinder. 

ÅRETS SPECIALPRIS

Folkspel och Expressen uppmärksammar varje år någon eller några som har bidragit till ett bättre föreningsklimat och som står upp för såväl Folkspels som Expressens grundläggande värderingar om alla människors lika värde och varje individs rätt att i frihet forma sitt liv och fylla det med mening och glädje.

ÅRETS IDROTTSFÖRENING

Information kommer senare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.