Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ridklubben som folk står i kö till under pandemin

Alexandra Eriksson är verksamhetschef Lurbo Ridklubb.
Foto: Lurbo Ridklubb
På ridskolan kan man hålla ordentliga avstånd.
Foto: Lurbo Ridklubb

Ridsporten är en av få sporter som kunnat pågå som vanligt under pandemin. 

I Uppsala har man märkt av ett ökat intresse hos länets ridskolor. 

– Vi kan inte riktigt ta emot alla som vill rida på grund av utrymmena och antalet hästar, säger Alexandra Eriksson, verksamhetschef Lurbo Ridklubb. 

Stallet har under coronapandemin varit en av få verksamheter som påminner om den vardagen vi tidigare varit vana vid, menar Alexandra Eriksson som är verksamhetschef på Lurbo Ridklubb i Uppsala. Upplands Ridsportförbund har märkt att köerna till distriktets ridskolor har ökat och att intresset stigit, det skriver Enköpings-Posten och Upsala Nya Tidning. 

Ett mönster som Alexandra Eriksson märkt av hos de som besöker Lurbo Ridklubb är att flera gjort ridningen till en alltmer naturlig del av sina liv. De har sett ett ökat intresse av att delta i deras drop in- grupper och även noterat att allt fler valt att återuppta ridningen. Och som alltid finns ett stort intresse hos barn och unga.

– Vi har haft en bra beläggning på alla våra kurser och läger. Många brukar kanske åka bort på lov och helger men nu har man i stället valt att vara hemma och vill ha något att göra. Fördelen med ridsporten är att vi kan hålla naturliga avstånd. Det kan vara lokalerna i stallet som begränsar något, men just vi har ganska bra lokaler där vi har varit tydliga med hur vi vill att flödet ska se ut och hur många man får vara på samma ställe. 

”Kan inter riktigt ta emot alla”

Alexandra Eriksson är noggrann med att de följer de allmänna rekommendationerna samt riktlinjer från Riksidrottsförbundet och Svenska Ridsportförbundet. 

Hon märker att medlemmarna verkligen är tacksamma för att de fortfarande kan gå till stallet och att längtan är stor hos många att få börja, även om ridskolan inte kan ta emot alla. 

– Vi har fått mycket feedback från våra elever om att stallet har varit det som varit så nära det normala man kan komma när resten av samhället absolut inte är det. Sen har vi även kö på många platser. Vi kan inte riktigt ta emot alla som vill rida på grund av utrymmena och antalet hästar, hästarna kan inte gå hur mycket som helst. 

Det ekonomiska bortfallet som Lurbo RK upplevt 2020 beror på en del inställda tävlingar som klubben skulle arrangerat. Men farhågorna var betydligt större när viruset bröt ut.

– Vi har en grupp inom vårt distrikt som driver ridskolor och de diskussioner som gick i våras var att vi var väldigt oroliga för hur det skulle bli till hösten. Om till exempel många av våra ridande eller föräldrar till våra barn och ungdomar skulle bli av med jobbet och få försämrad ekonomi, säger Alexandra Eriksson och fortsätter: 

Kurserna fylls upp direkt 

– Ridsporten är ändå förhållandevis dyr och det beror ju på att hästarna kostar pengar bara av att de finns till. Men det har vi inte märkt av, snarare tvärtom, pengarna du inte kan lägga på en utlandsresa lägger du på att rida en dag till i veckan eller hoppar på en extrakurs. Kurserna blir fulla på nolltid. 

För barn och ungdomar betyder stallet väldigt mycket och Alexandra Eriksson berömmer klubbens ungdomssektion som varit både ödmjuka och snabba i att ställa om till nya förutsättningar sedan coronavirusets utbrott. 

– Ridskolan blir ju som en fritidsgård för många barn och ungdomar, och även vuxna måste jag säga som också har ridningen och ridskolan som en ventil. Vi har fått anpassa tillgängligheten en del men ridlektionerna pågår som vanligt och det har vi kunnat hålla i gång. Det har varit väldigt värdefullt. Jag förstår att ridsporten är väldigt privilegierad i det här sammanhanget. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.