Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rekordpublik på Gothia Cup: ”Alla får inte plats”

Gothia Cup har rekordpublik Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Så här såg det ut på ivigningen Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN

Årets Gothia Cup har lockat rekordpublik till arenorna. 

Ett snitt på åtta tusen personer har sett matcherna på Heden – och det är en publikökning som arrangörerna inte var beredda på. 

– Vi har lite haft lapp på luckan. Alla har inte fått plats på våra arenor, vi var inte beredda på att det skulle öka så mycket, säger Dennis Andersson, Gothia Cups generalsekreterare. 

1 710 lag med sammanlagt 35 tusen spelare från 78 länder har i år ställt upp i Gothia Cup i Göteborg. Trots att det inte är någon större skillnad från tidigare år, har intresset ökat. På Heden där bland annat elitgrupperna pojkar- och flickor-17, spelar har publiksnittet legat på sju till åtta tusen åskådare per match. 

– På Heden så har vi nog det snittet hela tiden och det har vi aldrig sett tidigare. Det känns som att det är fullt hela tiden. Det här beror nog mycket på vädret. Det är perfekt fotbollsväder, 20 grader och sol. Det är inte tillräckligt för att åka till havet och bada men man vill ändå vara ute. Det tror jag har en stor betydelse, säger Dennis Andersson. 

Trots att Gothia Cup alltid lockar mycket besökare var arrangörerna inte beredda på den stora ökningen. Det har lett till att man tvingats säga nej till att ta in alla som velat titta.

– Publiktillströmningen i år har varit mycket större än vi räknat med. Så vi har haft lite lapp på luckan. Alla har inte fått plats på våra arenor. Vi var inte beredda på att det skulle öka så, men det är både positivt och negativt, säger generalsekreteraren. 

Vad är det förutom vädret som bidragit till den här ökningen? 

– Vi har bra lag. Vi har haft ett antal flickmatcher som dragit sju tusen åskådare och det skulle jag vilja säga är svenskt rekord för flickfotboll även om det är lite svårt att säga, eftersom vi inte har någonting att jämföra med. Men det tror jag är en effekt av VM. 

Han fortsätter: 

– Arenan vi bygger upp kan ta åtta tusen åskådare och det har vi haft vid flera tillfällen. Och det är klart att båda elitgrupperna för killar och tjejer, det är ju de som lockar dem stora skarorna. Då pikar vi på åtta tusen. Det roligaste är ju då att även tjejmatcherna gör det. Det är förbaskat roligt, säger Dennis Andersson.

Antal deltagare ligger totalt på ungefär 50 tusen med alla ledare och föräldrar inräknade. Den stora tillströmningen av folk till Göteborg gör att turistintäkterna ökar drastiskt. Inför turneringen sa Dennis Andersson att man räknar med ungefär 450 miljoner kronor i turistintäkter. Men trots att publiken växer så tror han inte att intäkterna kommer göra det.  

– Publiken är väldigt mycket göteborgare. Gothia Cup- publiken utifrån har vi alltid, den ligger ungefär på samma nivå. Men när vi ser en ökning är det väldigt mycket göteborgare som kommer och tittar. 

Så turistintäkterna kommer ligga kvar på samma nivå?

– Ja, det skulle jag vilja säga för det är ungefär samma antal lag och samma antal gäster. 

Efter att inte varit riktigt förberedda på årets publiktryck kommer Gothia Cup att försöka utöka kapaciteten till nästa år. 

– Vi måste nog öka med två tusen i alla fall. Vi har redan börjat titta på hur man kan bygga på läktarna. Läktarna är ju tillfälliga. Men vi har pratat med leverantören och de säger att de ganska enkelt kan bygga på ungefär två tusen till.

Gothia Cup har funnits i 44 år och behåller sin position som världens största ungdomsturnering. Dennis Andersson säger att det är många olika aspekter som bidrar till att turneringen år på år står sig stark. 

– Vi gör ett bra arrangemang och det är det viktigaste. Vi pratar alltid om att vi måste överträffa våra gästers förväntningar och de förväntningarna är väldigt höga när man är med i Gothia Cup, men vi har ändå alltid som mål att överträffa det. Och vi säger också att vi ska vara den bäst organiserade ungdomsturneringen i världen med bäst kvalitet. Lyckas vi med det så kommer vi behålla den här positionen som nummer ett i världen. 

Han fortsätter:

– Ingredienserna i det är ju bland annat föreningarna, vår erfarenhet och kunskap som många andra inte har. Och sammantaget är det en bra stad för den här typen av arrangemang. Det är också viktigt, säger Dennis Andersson.

Är det här det mest lyckade Gothia Cup hittills? 

– Haha, när man kommer till fredagen och det har gått så här bra så är man så lycklig, då säger man per automatik att ”ja, det här är det bästa vi någonsin gjort”. Sen går det en vecka och man börjar summera och skriva ner slutar det med vad vi måste bli bättre på och så är man tillbaka. Så det är lite tidigt att svara på. Men det har varit bra. Väldigt, väldigt bra.