Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddade lagkamraten – efter 13 minuter hjärtstopp

Elisabeth Bursell, Åsa Palmqvist och Milja Vuontisvaara har alla jobbat tillsammans inom vården. De belönades med utmärkelsen ”Årets Filmare” för att ha räddat livet på sin lagkamrat.Foto: Privat / Privat

Minuten efter att domaren blåst i gång det uppländska laget Films match föll en spelare i hemmalaget till marken och drabbades av hjärtstopp. 

Då agerade lagkamraterna och höll spelaren vid liv tills dess att ambulans och ambulanshelikopter hunnit till platsen. 

– Vi tittade på varandra och konstaterade att vi behövde starta hjärt- och lungräddning, säger Åsa Palmqvist. 

Inför laget Films hemmamatch den 30e augusti var allt som vanligt. Ingenting var annorlunda under uppvärmningen. Men efter cirka en minuts speltid blåste domaren av. En av hemmalagets spelare hade då fallit till marken intill sitt eget bås, någonting som UNT också skrivit om.

På bänken satt spelaren Elisabeth Bursell och ledaren för dagen, Åsa Palmqvist, båda är sjuksköterskor och sprang direkt till sin lagkamrat. 

– Ingen av oss kände till att hon hade någon sjukdom sedan tidigare eller tog mediciner. Vi konstaterade att vi behövde larma 112, så det gjorde vi direkt. Under tiden som vi pratade med SOS fick hon ett hjärtstopp. Vi tittade på varandra och konstaterade att vi behövde starta hjärt- och lungräddning, säger Åsa Palmqvist.

När Elisabeth och Åsa hjälptes åt med HLR hämtade en annan person föreningens hjärtstartare. Samtidigt anslöt en tredje sjuksköterska, Milja Vuontisvaara, från publiken. Tillsammans turades de om att hålla i gång spelarens cirkulation. 

– Det här pågår i ungefär 13 minuter. Efter det börjar vi se livstecken och hon börjar andas igen. Strax efter det kom priobilen från räddningstjänsten. Då fick vi tillgång till syrgas. Några minuter senare kom ambulans och ambulanshelikopter, säger Åsa Palmqvist. 

Under de här 13 minuterna har hon ingen puls? 

– Hon har ingen livsuppehållande egen puls eller andning. 

”Går snabbt in i sin professionella roll”

När spelarens tillstånd stabiliserat sig något kunde hon föras med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Senare samma dag fick Åsa och Elisabeth veta hur hennes tillstånd var. 

– Läkaren ringde mig och ville höra om händelseförloppet i detalj. Då berättade han också att läget var stabilt. Nästa dag kunde spelaren kontakta oss och berätta att hon upplevde att hon mådde bra, säger Åsa Palmqvist. 

Har ni någonsin varit med om en liknande situation i det privata tidigare? 

– Inte på det här viset. Jag har vart med om en situation men då hade personen varit död så pass länge att det inte gick att göra någonting. Det här var första gången som jag kände att vi kunde göra skillnad, Elisabeth Bursell. 

– Det är klart att det blir särskilt när det är en lagkamrat som vi känner. Och när man är utanför vården så har man ju annan utrustning tillgänglig. Men man går ganska snabbt in i sin professionella roll. Sen eftersom vi känner varandra alla tre var det enklare att ha ett välfungerande samarbete, säger Åsa Palmqvist. 

Situationen som uppstod på Björkparken kan uppstå var som helst och det är inte alltid säkert att det finns sjukvårdspersonal på plats. 

Fick utmärkelse för insatsen

Hur ska man agera om någonting sånt här händer? 

– Det är viktigt att man agerar. Larmar man tidigt får man jättebra hjälp av SOS oavsett förkunskaper. Vi har hört efteråt att närliggande föreningar införskaffat en hjärtstartare om de inte haft en. Det kan vara livräddande, säger Åsa Palmqvist. 

Föreningen Film kommer också att regelbundet utbilda sina ledare i hjärt- och lungräddning. 

För sina insatser fick alla tre utmärkelsen ”Årets filmare” som är föreningen Films hederspris. 

– Det var ju roligt att få det, även om den största belöningen är att vår lagkamrat lever och mår bra. Det känns som att det är till hela klubben, till domaren och alla som var runtom. Folk agerade så bra. Domaren blåste av direkt, det var bara de som behövdes som var vid plan. Det var ingen som stod och tog kort, folk tog hand om varandra, säger Elisabeth Bursell.

Spelaren har återhämtat sig och mår bra efter händelsen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.