Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsen blir basketens beskyddare: ”Positivt”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prins Daniel blir Basketbollförbundets beskyddare.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Prins Daniel stöder gärna olika idrotter säger Hovets informationschef.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Prins Daniel har tackat ja till att bli Svenska Basketbollförbundets beskyddare. 

Beskyddarskapet gäller i tre år och kommer att ge basketen extra uppmärksamhet. 

– Det är extremt positivt och vi tar ju det som ett erkännande för att det arbete vi gör är positivt och att Kronprinsessparet uppskattar det, säger Mats Carlson, förbundets ordförande. 

Prins Daniel syns ofta i samband med olika aktiviteter och idrottsevenemang. Sedan tidigare är prinsen bland annat beskyddare av en svensk klassiker samt Frisk Generation. Och nu alltså även för det Svenska Basketbollförbundet. 

– Prinsen har tackat ja till det här och tycker att det är bra att stödja olika former av idrott och i det här fallet handlar det om basket, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Hon fortsätter: 

– Det är många idrotter som behöver uppmärksammas och just basket är ju någonting som ofta förekommer både i skolan och på fritidsgårdar och så vidare. Det är en jättestor sport som i det här fallet får extra uppmärksamhet tack vare det här beskyddarskapet som varar i tre år. 

Kronprinsessparet tillsammans med prinsessan Estelle och prins Oscar hälsar på Hanna Öberg.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vi tror att det kan hjälpa till att öppna dörrar”

Mer konkret vad prinsens beskyddarskap kommer att innebära har inte diskuterats klart än. Men det handlar om att vara ett ansikte utåt och att finnas på plats vid olika evenemang. 

– Exakt vad det innebär har vi inte pratat färdigt om men vi har skickat en begäran till Hovet om att få prinsens beskyddarskap. Och det eftersom vi vet att han sett vilket arbete vi gör inom svensk basket för samhället som exempelvis främjare för folkhälsan inom ekonomiskt utsatta områden men också att vi arbetar framgångsrikt med integration och jämställdhet, säger Mats Carlson. 

Han fortsätter: 

– Vi tror att det kan hjälpa till att öppna dörrar då Kronprinsessparet också är involverade i Generation Pep, där vi hoppas kunna medverka. 

Prins Daniel hos Fotbollsförbundet för att ta emot matchtröjor.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

”Ett bevis på att vi gör någonting bra”

Det svenska damlandslaget i basket spelade precis EM där de tog sig till kvartsfinal och även säkrade en biljett till OS. Framgångarna är en orsak till att förfrågan till prins Daniel skickades nu. Och att just prins Daniel fick förfrågan har att göra med prinsens intressen. 

– Dels så vet vi att prins Daniel kommer från Ockelbo som är ett basketfäste och att han är intresserad av basket sen tidigare. Sen har vi har en generalsekreterare från Ockelbo vilket kanske underlättar. 

Vad betyder det för basketen att prins Daniel tackade ja? 

 – Det är ett extremt positivt och vi tar ju det som ett erkännande för att det arbete vi gör är positivt och att Kronprinsessparet uppskattar det. 

Han fortsätter: 

– Vi tycker att det bevis på att vi gör något bra för Sverige och Prins Daniel skulle inte sätta sitt namn på det här om han inte känt att det här är någonting som bidrar till ett ännu bättre Sverige. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.