Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pressas att välja bort skolan – för att tävla

Felicia Kvist, 21, har länge tävlat i hoppning och berättar om problematiken när tävlingarna krockade med skolan.Foto: PRIVAT
Felicia Kvist har länge tävlat i hoppning och driver i dag en egen hästverksamhetFoto: PRIVAT

Unga ryttare känner sig tvingade att tävla på skoltid. 

Förbundet vet om problematiken - och öppnar för en förändring - men i dagsläget finns det inga regler som stoppar tävlingar på skoltid.  

– Det får inte bli så att barnen sjukskriver sig från skolan för att tävla, säger Camilla Andreasson mamma till en 12-årig dotter som tävlar i hoppning.

– Det är förstås olyckligt, men om barnen tar ledigt är en fråga mellan föräldrarna, barn och rektor, säger Robert Solin på Svenska Ridsportförbundet.

Svensk ridsport har de senaste åren skördat stor framgång internationellt. Inte minst genom Peder Fredricsons EM-guld och OS-silver. 

Men att nå till den yttersta toppen är allt annat än lätt, det krävs rätt material och mycket tid redan som ung ryttare. 

Något som kan vara problematiskt. Enligt hoppryttaren Felicia Kvist, 21, och Camilla Andreasson, mamma till en 12-årig dotter som tävlar i hoppning, finns det ett utbrett problem i svensk ridsport. 

De pekar på tävlingarna som ligger på skoltid och gör att barn och unga slits mellan att tävla och gå i skolan. 

Camilla Andreasson menar att det blir en väldig press på barnen och en stor hets kring tävlingar. En bild som även Felicia Kvist delar. 

– Speciellt för många yngre, som juniorer, blev pressen hårdare. Är man inte på rätt tävling blir man utanför gänget och gemenskapen. Då sitter man där i skolan och tänker att nu missar jag den tävlingen och då kanske man har förstört hela årets tävlingsplan. Då kanske man inte får tävla internationellt, då är man fast, säger Felicia och fortsätter: 

– Ofta är det väldigt viktiga tävlingar som läggs på meetings, speciellt om man ska rida kval eller vill hoppa SM, då är det ganska viktigt att man kan vara med på de flesta tävlingarna. Det blir press att man måste vara med och tävla.

I tävlingskalendern finns hoppklasser med start på fredagen på såväl lokal, regional, nationell och elitnivå. De lokala tävlingarna förekommer dock sällan under meetings. 

– Arrangörerna har sett att det finns mycket pengar att hämta här, fler och bättre och dyrare tävlingar har vuxit fram. Det är fantastiskt att utvecklingen har gått åt det hållet, säger hon och fortsätter: 

– Men det finns en baksida. De börjar ha tävlingar mitt i veckan och framför allt meetings, torsdag, fredag, och så klart lördag och söndag. Men barnen går ju i skolan på vardagar. Det är fantastiskt att sporten utvecklas men det får inte bli så att barnen sjukskriver sig från skolan för att tävla. Jag tycker att ridsportsförbundet ska vara ett föredöme för att barn ska kunna tävla på ett bra sätt och fortfarande gå i skolan, säger Camilla Andreasson. 

Mamman: ”En väldig klasskillnad”

Hur påverkas din dotter? 

– På hennes skola får man inte ledigt för Idrottsevenemang och då säger hon att alla hennes kompisar är på tävling, men mamma, varför får inte jag åka på tävling? Jo för att vi ska gå i skolan, säger Camilla Andreasson.

Hur mycket förlorar man om man inte är med på de här tävlingarna?

– Det hänger ju ihop med tid att man ska kunna vara ute och att man har råd. Det är en väldig klasskillnad. De som har tid och råd blir väldigt mycket bättre väldigt mycket snabbare. Jag säger inget om det ekonomiska men det är att det är på skoltid. Det blir fel tycker jag. 

Camilla Andreasson har pratat med förbundet om problemet, men känt att hon fått dålig respons från personen hon pratade med. 

– Han blev nästan upprörd på mig. Det tycker jag var tråkigt. Jag är en förälder som bara undrar för att det blir en hets mellan barnen. Och det är skolplikt i Sverige. Men han menar att det är upp till arrangörerna. Men jag tror att om ridsportsförbundet går i täten så kommer många att följa den vägen och förstå varför man inte ska ha tävlingar på vardagar.

Felicia Kvist minns hur det var när hon var yngre och tävlade. 

– Ansökte man om ledighet i tid så fick man ledigt vissa gånger. Men när jag tävlade mycket kunde jag inte vara ledig hur mycket som helst. Ibland kunde de neka ledighet och då hade man inget annat val än att sjukanmäla sig. I min värld var tävlingarna viktigare än skolan, säger hon. 

Tävlingarna börjar på fredagen

Tävlingar som oftast startar fredagar och pågår över helgen hålls ett par gånger i månaden på olika platser i Sverige. Och varje tävling är en chans för ryttarna att få en värdemätare på sin prestation. 

Felicia Kvist som tidigt började tävla i hoppning menar att deltagandet på meeting är viktigt. 

– Om man vill satsa och komma någonstans så är det meetings som gäller och de ligger oftast fredag till söndag. Då behöver man vara på plats redan på torsdagen. Hoppar man högre än 1.20 uppåt så är det oftast tredagarstävlingar som gäller.

– Det finns tävlingar överallt varje helg men jag tävlade minst två gånger i månaden när jag gick i skolan.

Var ni flera som var i samma situation?

– Ja, jag tror att de flesta som rider är i samma situation, i alla fall om man vill satsa på det. Sen är det klart att det finns de som tävlar på lite lägre nivå och då går det säkert att hitta någon endagstävling en lördag eller söndag, säger Felicia Kvist. 

Robert Solin är nationell samordnare för hoppning häst och ponny på Svenska Ridsportförbundet. Han menar att det är olyckligt om barn behöver ta ledigt för att var med på tävlingar. Men anser inte att problemet ligger på förbundet. 

– Om barnen tar ledigt är en fråga mellan föräldrarna, barn och rektor. Det är något de måste ta ställning till, säger Robert Solin. 

Tävlingssystemet verkar vara uppbyggt på det sättet att man måste delta på meetings för att var med i större tävlingar, att deltagandet är viktigt. Hur ser du på det?

– Det vill jag inte påstå, att man måste. De tävlingsklasser som rids på skolfri tid är fristående och avslutade tävlingsklasser.

Robert Solin menar att ansvaret för många av tävlingarna ligger på klubbarna. Men att förbundet har gett dem rekommendationer:

– Vi ger riktlinjerna att det inte ska finnas meetingpriser och cuper på skoltid, som hänger samman med varandra. Det är så gott som endast frivilliga och enskilda tävlingsklasser som rids på skoltid.

Är det här ett utbrett problem enligt dig?

– Vad jag vet var det en person som för tre år sedan hade synpunkter på detta och då avskaffade vi cuper och meetingpris på nationell nivå under skoltid. I våras ringde en tränare som anser att tävling på skoltid är fel. Ingen annan har tagit upp dessa synpunkter under de fyra år jag arbetat med detta, men det innebär ju inte nödvändigtvis att det inte är ett problem.

Vilket ansvar har ni som förbund att få bort tävlingar från skoltid? 

– Som förbund har vi ett totalansvar för tävlingssystemet. Nyligen har vi genomfört en remiss om ändringar i tävlingsreglerna till 2021, där alla 153 000 medlemmar har haft möjlighet som vill fått tipsa om ändringar. Inget inspel handlade om att ta bort tävling på skoltid.

– Vi har en process för hur vi ändrar i vårt tävlingssystem. Det sker vartannat år. Den här frågan är lämplig att se över inför nästa ändring, 2021. Det är då viktigt att alla inblandade får säga sitt. Ryttare, föräldrar, tränare och arrangörer. Frågan kommer självklart att behandlas, säger Robert Solin.

På Riksidrottsförbundet, RF, bekräftar man att Svenska Ridsportförbundet tagit bort resultat från klasser under meetings som sker under skoltid. 

– Jag vet, precis som du känner till, att ridsportsförbundet exempelvis har gjort förändringar och inte längre arrangerar helgcuper som startar på fredagar. RF har en kontinuerlig dialog med specialförbunden där vi stämmer av och vår uppgift är att stötta förbunden i att ta sig an de här anvisningarna och tillämpa dem i sin idrott och sina egna reglementen, säger Malin Träff, sakkunnig barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet.

I samband med meeting kan både föräldrar och barn ha svårt att ta ledigt för att tävla. Hur ser ni på det och finns det något ridsporten kan se över?

– Det vet jag att man redan gör och diskuterar. Vi har som sagt en dialog.

– Sedan har vi en utmaning generellt, tror jag, oavsett vilka förbund vi sitter på. Inom en enskild idrott eller som jag, som sitter idrottsövergripande, att ställa frågan till de som det gäller, i det här fallet barn och de vuxna närmast barnen. Även om vi inte hör kritik och klagomål så måste vi ständigt lyssna efter barn och ungdomars röst, efter vad de skulle föredra och vad som skulle passa dem bäst och vilka behov de har. Det är en utmaning och det tänker jag att vi alla måste bli bättre på. Man blir aldrig klar med vad barn och unga vill. Att nyfiket lyssna är något vi vuxna alltid måste fortsätta med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.