Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Plåttaket var som en konserv som vek sig”

”Plåttaket var som en konserv som vek sig”, säger verksamhetschefen Åsa Torninger.
Foto: Privat
Stormen drabbade Upplands-Bro Ryttarförening.
Foto: Privat
Nu har ridhuset börjat renoveras.
Foto: Privat

För cirka två månader sen blåste taket till Upplands-Bro Ryttarförenings ridhus av. 

Ridskolan tvingades stänga ned i två veckor – och nu ska byggnaden renoveras. 

– Plåttaket var som en konserv som vek sig, säger verksamhetschefen Åsa Torninger. 

Det var en tidig morgon den 19 november förra året som olycka var framme. Det var kraftiga vindar och tillslut tog blåsten tag om taket till ridhuset. Åsa Torninger är verksamhetschef på Upplands-Bros Ryttarförening och minns när hon hörde smällen. 

– Jag var uppe på loftet i den nya byggnaden mittemot när det brakade. Det blåste ju väldigt mycket den dagen. Det var en ridlärare och en privatryttare som var inne i ridhuset när det här hände. Det var jätteskönt att ingen kom till skada, varken häst eller människa. 

– Jag trodde först att det var något med det nya stallet som jag stod i men det var det ju inte. Plåttaket var som en konserv som vek sig. Det viner så klart när det blåser men det här var en riktig smäll. 

Fick hjälp: ”Guld värt” 

Där och då påbörjades ett stort arbete. Området i och omkring ridhuset skulle säkras, information behövde gå ut till medlemmarna och samtidigt skulle stallets 33 hästar tas hand om. Då gick personer runt förening in och hjälpte till ideellt. 

– Det var guld värt. Det hjälpte oss att ha hand om hästarna och ta hand om stallet. Vi fick ju inte vara där inne alls och det hade varit svårt för personalen att hinna med allt. 

Verksamheten tvingade ställas in under en period på två veckor men därefter kunde de dra i gång igen med det gamla ridhustaket som låg kvar i form av ett tunt plåttak. Men nu ska ridhuset renoveras och taket ska återisoleras. 

Byggnaden ska renoveras 

– Det är kommunen som äger byggnaden och det har tagit ett tag att få fram ett avtal med de som ska renovera. Nu är det klart och när de börjar med det måste vi ställa in de lektionerna som är på dagen. Det är tre lektioner dagtid som drabbas men annars kan vi köra som vanligt. Det blir ett försäkringsärende nu. En del ersättning får vi från försäkringsbolaget på grund av verksamhetsavbrottet. 

De har höga förväntningar på det nya ridhustaket: 

– Det blir ett annat material som inte är lika lätt att få tag i och det kommer inte heller att bli lika bullrigt, avslutar verksamhetschefen Åsa Torninger. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.