Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen – för att rädda de ukrainska spelarna

Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll Dam (EFD)..
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Ukrainska landslaget.

Flera landslagsspelare i fotboll befinner sig i Ukraina – mitt under invasionen.

Nu har Uefa kontaktat flera länder för att hitta nya klubbar åt de ukrainska spelarna – där Sverige är ett av länderna.

– Vi kontaktade våra klubbar och då var det ett antal som hörde av sig ganska snabbt och sa att de självklart var villiga att hjälpa till, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll Dam (EFD).

Rysslands invasion av Ukraina har tvingat hundratusentals människor på flykt. Och samtidigt befinner sig många ukrainska medborgare fortfarande kvar i landet.

Det fick förbundskaptenen för det ukrainska damlandslaget, Lluís Cortés, att agera för att få spelarna i säkerhet.

– Svenska fotbollsförbundet (SvFF) blev tillfrågade 10 mars från Uefa, där förbundskaptenen i det ukrainska damlandslaget kände att han behövde hjälpa spelarna. Så han försökte placera landslagspelarna utanför Ukraina så de får en väg bort från kriget, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll dam (EFD).

Han fortsätter:

– Det var runt 15 spelare som inte hade hittat en lösning. Då tog vi kontakt med våra klubbar och då var det ett antal som hörde av sig ganska snabbt och sa att de självklart var villiga att hjälpa till och de var intresserade. Vi har kopplat ihop de klubbarna med Uefa så kan de få reda på vad det är för typ av spelare och Uefa kommer att ge videoklipp.

”Hoppas de räddas från helvetet där nere”

Hoszek berättar att Sverige inte är det enda land som har kontaktats av Uefa. Även Slovakien, Island, Norge och Frankrike är med i projektet.

– Jag hoppas att de kommer ut från sitt land så de räddas från helvetet där nere. Sen om de hamnar här eller i Slovakien eller i Frankrike... Jag får hoppas att vi lyckas med att hjälpa.

Hur är responsen från de ukrainska klubbarna?

– Transferfönstret är öppet så de har möjlighet att flytta på sig. Så det är inte att vi sliter ut spelarna utan man har möjlighet att rädda människor. Det är en humanitär insats i första hand.

En humanitär insats

Flera av spelarna är bosatta i regioner som ännu inte är drabbade av kriget. Men det finns även ukrainska landslagsspelare som befinner sig krigshärjade städer.

– Man kan väl säga att idrotten är en väg åt alla möjliga håll som kan hjälpa människor. Sen får man tänka på att de har familjer kvar där borta, vilket är jobbigt också. Man måste ha förståelse för att det är människor som kan bära på trauman. Det här är mer humanitärt än rent sportsligt, säger Hoszek.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.