Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Padel kommer slå ut tennisen om några år”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Padel kommer att göra ett nytt försök att bli en del av Riksidrottsförbundet
Foto: BILDBYRÅN
Baharak Soleymani under padelmatchen i Utmanarmötet den 24 maj 2020 i Göteborg
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Baharak Soleymani och Antonette Andersson i match maj 2020
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Förra året var de förbannade.

Padel blev nekade intåg i idrottssveriges finrum.

Nu vill den trendiga sporten ta revansch och få ta klivet in i Riksidrottsförbundet.

– Jag tror att padel kommer slå ut tennisen om några år, säger Baharak Soleymani, bäst i Sverige på damsidan.

Idrotter som vill in i Riksidrottsförbundet

Sporter som står utanför Riksidrottsförbundet får inte tillgång till aktivitetsstöd – och missar således miljonbelopp i bidrag. 


Vid Riksidrottsmötet 2019 röstades Cheerleadingförbundet, efter tidigare avslag, in och de resterande tio ansökningarna nekades. 


Nästa stämma hålls 2021.


SportExpressen kollar närmare på några av förbunden som vill träda in idrottens finrum – men fått nej. 

– Det är en stor tomhet. Jag har jobbat så oerhört med detta veckor och nätter och så sitter folk och bara trycker på en knapp utan att tänka sig för, säger Per Carlsson till Padelfeber.

Padelsporten hade precis blivit nekade intåg i Riksidrottsförbundet. Carlsson är vi den här tidpunkten, 2019, Padelförbundets ordförande. Han är upprörd.

– Det känns extremt konstigt. Det är helt åt helvete, för att tala klarspråk, säger han.

Inför riksmötet rekommenderade Riksidrottsstyrelsen, RF:s beslutande organ, sina medlemmar att rösta ner förslaget. Padel var enligt dem för lik tennis och squash.

Men när det kom till antalet klubbar och utövare uppfyllde padeln Riksidrottsförbundets krav med god marginal. 

För intresset för sporten har växt och fortsätter att växa. 2019 var man uppe på närmare 550 000 bokade banor, enligt Padelförbundet.

– Det svårt att ta in hur mycket det växt, hur många padelhallar det byggs, säger Baharak Soleymani, rankad bäst i Sverige på damsidan.

– Jag kan åka till en padelhall klockan två på natten om jag skulle få tag i tre till att spela med. För man vill spela hela tiden.

Nu vill padeln göra ett nytt försök på att ta klivet in i idrottssveriges finrum.

”Otroligt viktigt för oss”

– Det är otroligt viktigt för oss och vi är ödmjuka inför ansökan och riksmötet. Men jag hoppas, tror och hyser goda förhoppningar att vi ska lyckas den här gången, säger Tomas Andersson som varit Padelförbundets ordförande sedan februari i år.

Vad skulle det betyda för sporten?

– Det betyder naturligtvis att vi officiellt är en del av den stora sportfamiljen i Sverige. Ekonomiskt betyder det ett tillskott rent konkret, men även att man kan få LOK-stöd till exempel. 

Enligt Baharak Soleymani borde padel redan vara en del av RF.

– Jag tycker absolut att det ska med till Riksidrottsförbundet, jag tycker det är konstigt att de inte redan är med, för det är så solklart med tanke på antalet utövare och hur många fler det kommer att bli.

”För i tennisen är tröskeln högre”

Ett medlemskap där kan hjälpa barn och ungdomar att komma in i sporten, menar Soleymani.

– För att få bidrag så barn och ungdomar kan komma in i sporten i tidig ålder. För det är inte billigt att spela, om det är barn och ungdomar som vill spela tre fyra timmar i veckan, det går inte, säger hon.

Baharak Soleymani, som är landslagsspelare i padel för Sverige, tror sporten kan fånga upp unga som inte skulle idrottat annars.

– Det är många mammor som kommer fram till mig och säger att de är så glada över att deras söner har hittat den här sporten, de vill inte ut och festa, utan de vill vara i padelhallen. Och man bara ser hur mammorna inte har någon oro i kroppen, för det enda ungdomarna vill är att ha skjuts till padelhallen och sedan är de där i flera timmar.

Tror du sporten kommer fortsätta att växa?

– Ja, jag både tror och hoppas. Jag tror att padeln kommer slå ut, utan att säga för mycket, tennisen om några år. För i tennisen är tröskeln högre. Spelar man tennis med någon som är lite sämre får du inte i gång ett spel. I padel kan det vara två som är mindra bra och två som är på lite högre nivå och du kan ändå få till ett bra spel. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.