Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ovanliga knepet: Tjejer och killar tränar ihop

Älskar sina tränare. Här är delar av IFK Linköpings BK:s ungdomar som tränar brottning. Längst fram ligger tränaren Elvira Jakobsson, 20.Foto: IFK Linköping BK
Lär ut grepp. Elvira Jakobsson under en träning med IFK Linköping BK.Foto: IFK Linköping BK
Ung tränare. I IFK Linköping BK tränar killar och tjejer tillsammans. Elvira Jakobsson är 20 år, men redan en rutinerad tränare.Foto: IFK Linköping BK

I IFK Linköping BK tränar killar och tjejer tillsammans.

Det handlar om jämställdhet både på och utanför mattan.

Klubben arbetar även med social fostran och integration.

– Vi tar hand om nyanlända och ger alla våra brottare chansen att komma in i det svenska samhället, säger Elvira Jakobsson, 20, en av klubbens unga tränare.

Elvira Jakobsson spelade fotboll när hon var liten. Men i dag står hennes fotbollsskor på hyllan.

– Jag följde med en kompis i fotbollslaget som sa att det var bra att träna fys. Det var brottning och jag fastnade direkt.

I dag har Elvira fyllt 20 år, hon studerar till lågstadielärare och har varit ungdomstränare i åtta år.

– Jag lär mig nya saker hela tiden av barnen och ungdomarna jag tränar, säger Elvira Jakobsson. 

– Jag blev ledare när jag var tolv år och tränade barn som bara var några år yngre än jag.

Plugg och brottning - det finns inte mycket utrymme till andra saker i Elvira Jakobssons liv just nu.

– För mig har brottningen blivit lite av en livsstil. Jag har brottats själv tidigare men är nu bara tränare. Vi kör nästan varje kväll i veckan. På helgerna är vi ute och tävlar.

IFK Linköping har valt nya grepp för sina unga brottare.

– Tjejer och killar tränar tillsammans. Det fungerar bra och inga tycker att det är konstigt. Skulle en kille bli lite starkare så går han upp och brottas mot en äldre tjej, säger Elvira Jakobsson.

Det vimlar av olika nationaliteter bland de aktiva.

”Vi tränare är förebilder”

– Vi har ungdomar i klubben i allt från Iran, Afghanistan till Azerbajdzjan. Vi är en mångkulturell klubb. Vi tränare försöker också lära våra ungdomar andra saker i livet än bara det som sker på brottarmattan. Det finns ett liv utanför också.

Hur då?

– När vi är ute och reser blir det många timmar i bilen. Det ger oss utrymme så vi kan lära ungdomarna de sociala koder som finns. Hur det svenska samhället fungerar, hur man ska uppträda mot tjejer och vad som är bra och inte bra när man använder sociala medier.

IFK Linköpings BK tänker annorlunda och kan med sina nya grepp locka ungdomar till att börja brottas.

– Vi tränare är förebilder för våra unga brottare. Vi bryr oss om våra aktiva och har en bra kontakt med alla även om det inte är träning. 

Har du själv någon förebild?

– Ja, mina tränarkollegor Evelina, Emil och Lovisa. De är också unga, men ändå några år äldre än vad jag är. De är duktiga och har lärt mig mycket.

IFK Linköpings BK arbetar hårt för jämställdhet, integration och social fostran. Sportsligt väntar en höjdare i början av nästa år.

– Vi ska arrangera ungdoms-SM. Vi har stort fokus på det nu. Det är mycket jobb som väntar, men det ska bli roligt. Brottning är livet. Jag är glad att jag började och även blev tränare, säger Elvira Jakobsson.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

- Jag ska fortsatta att läsa till lärare och vara tränare i IFK Linköping. Jag har hittat rätt. Det här är min grej. Det är fantastiskt roligt att få träna unga killar och tjejer.

SM-fyran pluggar till lärare

Namn: Elvira Jakobsson.

Ålder: 20.

Bor: Linköping

Yrke: Studerar till lågstadielärare.

Sport: Brottning.

Klubb: IFK Linköping BK.

Främsta meriter: SM-fyra i i 59 kilosklassen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.