OS-deltagarna väcker skarp kritik: "Mörkt..."

13-åriga Sky Brown tävlar i OS.
Foto: PETER BYRNE / STELLA PICTURES / PA
Irene Ekelund slog igenom tidigt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Göran Kenttä varnar för baksidorna med att barn tävlar på vuxnas villkor.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström tycker att de bästa ska tävla, oavsett ålder.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

OS i Tokyo är målet för världens alla atleter. 

För andra är det en del av barndomen.

Syriska Hend Zaza, 12, och brittiska Sky Brown, 13, är på plats i Tokyo för att tävla. 

– Det är klart att de bästa – oavsett ålder – ska vara med om man har kvalat in, säger Sarah Sjöström.

Det finns dock kritiker – som menar att barn kan ta skada av att tävla på vuxnas villkor:

– Det finns en stor och mörk baksida vi sällan talar om. Det finns många exempel på barn som inte fått en normal uppväxt, säger Göran Kenttä, ansvarig för idrottspsykologi på RF. 

Är det självklart att barn ska delta i olympiska spel. Eller kan de rentav ta skada av det. Frågan har debatterats genom åren, och lägren är delade. 

Inför OS i Tokyo är det framför allt brittiska skateboardstjärnan Sky Brown som skapat rubriker. 

Som elvaåring kraschade hon illa med skallfraktur och brutna ben i handen som följd. 

– När hon först kom till sjukhuset så fruktade vi alla för hennes liv. Sky trillade på det svåraste sättet hon någonsin gjort och har tur som lever, har pappan Stewart Brown sagt till BBC. 

Nu är brittiskan en medaljkandidat i Tokyo. 

– Jag kommer att fortsätta att tänja på gränserna för tjejer med mitt skateboard-åkande och surfande. Jag kör för guld 2021 och ingenting ska stoppa mig, har hon skrivit på Instagram. 

Flera barn deltar

OS är ett mästerskap för eliten. Alla som följer spelen vill att världens bästa utövare av respektive idrott ska finnas på plats. Att barn och ungdomar tävlar i stora internationella mästerskap för seniorer är inget nytt. 

Det finns mängder av exempel genom idrottens historia. Skye Brown är inte heller det enda barnet som deltar i OS i Tokyo.

12-åriga bordtennisspelaren från Syrien, Hend Zaza är ett exempel och den fjortonåriga simmaren Summer McIntosh från Kanada ett annat. 

Det är upp till varje OS-gren att sätta egna åldersgränser.

Sarah Sjöström debuterade på OS som 14-åring och ser positivt på sina upplevelser. 

– Det är klart att de bästa – oavsett ålder – ska vara med om man har kvalat in. Jag klarade av att vara på ett OS utan min tränare och mina föräldrar precis innan jag hade fyllt 15. Så jag ser inte en ung ålder som ett hinder, konstaterar simstjärnan Sarah Sjöström. 

Viktigt med stöd

Den svenska friidrottaren och olympiern Irene Ekelund slog igenom tidigt. Redan som 16-åring deltog hon i seniormästerskap och visade redan då resultat jämförbara med många seniorer.

Idag är hon 24 år och kan med lite perspektiv se tillbaka på den tiden. 

– När jag stod på banan gjorde jag bara mitt. Allt runtomkring, som uppmärksamheten och sådant, har kanske inte alltid varit min grej. 

Vad tänker du om att barn så unga som 12 år är med på OS?

 – Är man som bäst då så är man det. Det är mycket runtomkring med all media och press och så, men har man ett bra team runt sig som tar hand om en – som låter det ta den tid det tar – då tror jag att det blir bra. 

Ekelund fortsätter: 

– Den delen är kanske lite borta för mig, att bara få vara barn. Gud vad sorgligt. Jag gick in helhjärtat i det här som åttaåring. Sen slog jag igenom, friidrott, det är mitt liv. Allt man gör. Man är bäst, sen är man inte det längre. Det är kämpigt.

Irene Eklund menar att diskussionen om barn i elitidrott är en utmaning som svensk idrott har. 

Barnkonventionen lag i Sverige

I Sverige är sedan den 1 januari 2020 Barnkonventionen lag i Sverige. Riksidrottsförbundet (RF) tog inför det fram riktlinjer för hur man inom idrotten ska hantera Barnkonventionen inom idrotten.

I korthet kan man säga att RF konstaterar att all idrott ska utgå från barns villkor, att barn inte är små vuxna samt att fokus ska ligga på långsiktig utveckling och inte på kortsiktiga resultat.

Göran Kenttä är ansvarig för idrottspsykologi hos Riksidrottsförbundet och har lång erfarenhet av sambandet mellan elitidrott och ungdomar. På frågan om hur han ser på frågor som rör barn inom elitidrotten har han många tankar.

– Det är en stor och spännande fråga och det finns skillnader mellan idrotterna. Traditionellt har idrotter som exempelvis konståkning och gymnastik större utmaningar än vissa andra, men problemen finns inom många sporter. Det är tydligt att några olika perspektiv krockar när det blir tal om barn och elitidrott. Å ena sidan barns generella utveckling och å andra sidan elitidrottens krav på topprestationer.

”Anledning att oroa sig”

Kenttä menar att när det gäller barns elitidrottande är det viktigt att påminna sig om att en idrottskarriär är kort och att det därför är viktigt att också tala om ett hållbart idrottande för unga elitidrottare.

– Slår du igenom tidigt och har en kort karriär finns det en risk för att den enskilde idrottaren inte bara är slut fysiskt utan även psykiskt. Det finns en stor och mörk baksida vi sällan talar om. Det finns många exempel på barn som såväl inom idrotten som inom nöjesbranschen inte fått en normal uppväxt där barnets behov tagits om hand utan i stället har barn försökt leva upp till normer och värderingar hämtade från vuxenvärlden. 

 – Vi måste utforma idrotten utifrån barns villkor. Det mentala och kroppsliga välbefinnandet måste gå i takt med varandra. Om allt cirkulerar kring den idrottsliga prestationen finns det anledning att oroa sig för framtida sociala handikapp.

Samtidigt säger Göran Kenttä att idrotten i stort kan lära sig något av skateboarden. Han nämner bland annat ett uttalande som gjordes av den svenske storstjärnan Oskar Hallberg inför OS.

– Han fick frågan om han har formtoppat sig inför OS och svarade att han inte förstod termen. Kanske har vi i det svaret något att hämta till fler idrotter där det ibland blir ett för stort fokus på prestationen. Det är viktigt att idrotten kan vara en plats där unga människor kan växa upp på ett tryggt och bra sätt både mentalt och psykiskt. Vad som är rätt och fel i frågan om barn och ungdomars deltagande i stora internationella mästerskap på seniornivå har många svar. 

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.