Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Oroväckande – viktigt att samhället agerar”

Carolina Klüft i TV4:s Nyhetsmorgon.Foto: TV4
Carolina Klüft.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Barn och ungdomar rör på sig allt mindre. 

Det visar en rapport från organisationen ”Generation Pep”. 

Något som bekymrar friidrottsikonen Carolina Klüft. 

– Det är oroväckande, och vi vuxna är inte speciellt mycket bättre heller, säger Klüft i Nyhetsmorgon i TV4. 

Carolina Klüft skördade enorma framgångar som friidrottare, men även efter karriären har hon fortsatt vara engagerad inom idrotten. 

Sedan snart fyra år tillbaka jobbar Klüft på organisationen ”Generation Pep” vars huvudinriktning är att få barn och ungdomar att röra på sig mer. 

Klüft, som numera även är verksamhetschef för organisationen, är bekymrad för den utveckling hon ser.

– Det är oroväckande att barn och ungdomar inte rör på sig tillräckligt, och vi vuxna är inte heller speciellt mycket bättre, säger Klüft i Nyhetsmorgon i TV4. 

För andra året i rad släpps i dag ”Pep-rapporten 2020”, en av de mest heltäckande granskningarna av barn och ungas hälsa i Sverige. Rapporten visar bland att endast 14 procent av de barn och ungdomar som ingått i studien rör på sig i den utsträckning de behöver, samt äter tillräckligt mycket av det som kroppen mår bra av. 

– Rapporten visar tydligt att alla barn och ungdomar inte har samma möjligheter att vara fysiskt aktiva eller leva ett hälsosamt liv. Vi ser att socioekonomiska faktorer och kön har en stor inverkan på barns levnadsvanor. Det innebär att grupper av barn i dag riskerar att halka efter och att hälsoklyftorna ökar i samhället, säger verksamhetschef Carolina Klüft i ett pressmeddelande från ”Generation Pep”. 

I rapporten lyfts bland annat detta fram: 

Endast 2 av 10 barn når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet. Tonårstjejer är den grupp där lägst andel når rekommendationen.

Stillasittande skärmtid är fortsatt väldigt vanligt, inte minst bland tonåringarna. Nästan var fjärde tonåring har angett att de sitter stilla framför en skärm i fem timmar eller mer.

Vuxna är viktiga förebilder för såväl fysisk aktivitet som matvanor. Barn vars vårdnadshavare själva inte rör på sig är i större utsträckning inaktiva.

Endast 14 procent av de barn som ingår i studien rör på sig i den utsträckning de behöver samt äter tillräckligt av det som kroppen mår bra av.

Klüft: ”Viktigt samhället agerar”

– Ohälsosamma levnadsvanor kostar samhället miljardbelopp varje år, men störst är så klart kostnaden för individen. Hälsosamma levnadsvanor är ett bra skydd mot många sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, olika cancerformer och diabetes typ 2, men vi vet också att immunförsvaret påverkas positivt om vi har bra kondition exempelvis. Lever vi hälsosamt så har vi ett bättre skydd mot sjukdomar. Därför är det viktigt att samhället agerar för att jobba förebyggande för barn och ungas hälsa för att säkerställa att vi får en bättre folkhälsa och är bättre rustade för framtiden, säger Carolina Klüft.

OS-guld och VM-guld

Carolina Klüfts meritlistan som sjukampare är lång, de största framgångarna var OS-guldet i Aten 2004, de tre VM-gulden (utomhus) och två EM-guld (utomhus). 

Innan friidrottskarriären avslutades 2012 bytte Klüft från sjukamp till längdhopp. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.