Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ornäs BK läggs ner: ”Gör jätteont i hjärtat”

Foto: RONNIE CARLSSON
Foto: RONNIE CARLSSON
Foto: RONNIE CARLSSON
Ornös BK spelar på Ornäs IP som hotas av rivning.Foto: Olivia Åkerlund/Expressen
Spelarna kommer fortsatt träna på Ornäs IP så länge de kan.Foto: Olivia Åkerlund/Expressen

Ornäs IP slutade på en tredjeplats i SportExpressen Föreningslivs tävling ”Sveriges finaste IP”.
Idrottsplatsen lever med ett ständigt nedläggningshot och nu rapporterar Dalarnas Tidningar att föreningen som håller till på platsen läggs ned och flyttas till IK Brage. 

– Det gör jätteont i hjärtat, allt runt det här, men för tjejernas framtid måste vi göra något, säger Terese Österberg, styrelseledamoten i Ornäs BK. 

Ornäs IP ligger idylliskt med sjön Runn som närmsta granne och när SportExpressen Föreningsliv anordnade tävlingen Sveriges finaste IP röstades den fram till en av fem finalister. Men idrottsplatsens existens är hotad. 

Borlänge kommun har planer på att bygga bostäder på marken, frågan har drivits i några år men ännu har inget definitivt beslut fattats. Osäkerheten kring planens framtid har nu gjort att Ornäs BK, som bildades 1982, läggs ned. Det rapporterar Dalarnas Tidningar. Föreningen med sina drygt 60 spelare i klubbens dam- och tjejlag kommer att slås ihop med IK Brage. 

– Det som har hänt är att vi inte har fått några besked på vad som händer från kommunen. Nu har vi fått förfrågan från IK Brage om att gå in under dem för att driva verksamheten. Vi kan inte rekrytera nya spelare eller någonting när vi inte vet vad som händer, förklarar Terese Österberg, styrelseledamoten i Ornäs BK. 

”Vi har fått lägga bort känslorna”

Terese Österberg berättar att de kommer att fortsätta att träna på Ornäs IP så länge som det är möjligt. Men beslutet de nu fattat var nödvändigt för att trygga framtiden för sina spelare. 

– Vi har fått lägga bort känslorna och tänkt på tjejerna, de måste få utvecklas. 

– Det är jättetungt. Vi har diskuterat det här fram och tillbaka. Det gör jätteont i hjärtat, allt runt det här, men för tjejernas framtid måste vi göra något. Nu när vi fick frågan blev vi tvungna att ta ett beslut.

Ornäs IP slutade på en tredjeplats i Sveriges finaste IP, en tävling där 80 000 har varit med och röstat. Terese Österberg berättar att uppmärksamheten de har fått kring tävlingen har betytt mycket. 

– Det känns jättebra. Det har varit ett lyft för hela Ornäs och bygden att vi har gått vidare i den här tävlingen. Det har bidragit till en större diskussion kring Ornäs och även för tjejerna. De har kunnat lyfta fram gamla minnen och känslor. Vi är jätteglada trots att vi inte vann. 

ORNÄST IP

Namn: Ornäs IP.

Mått: 103x62 meter.

Underlag: Gräs.
Lagets hemmaplan: Ornäs BK.
Omgivning: En 40 år gammal idrottsplats vackert belägen i närheten av sjön Runn i Dalarna.
Kort historia om IP: Ornäs BK:s damer har spelat alla sina hemmamatcher sedan starten 1982. Säsongen 1999 spelade Ornäs i allsvenskan. I dag spelar laget i division 2.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.