Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Orimliga konsekvenser som inte är bra för någon”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cecilia Gyldén generalsekreterare för Lidingöloppet
Foto: TCS Lidingöloppet/ TCS Lidingöloppet
Lidingöloppet är traditionsenligt en folkfest
Foto: PETER HOLGERSSON/BILDBYRÅN

Svenska motionslopp har drabbats hårt ekonomiskt av coronaviruset.
I ett öppet brev vädjar nu TCS Lidingöloppet till beslutande myndigheter att omformulera regeln vid allmänna sammankomster.
– Polisen säger att det är 50 personer som gäller i hela tävlingsområdet. Det blir 30 personer på 30 kilometer, säger generalsekreterare Cecilia Gyldén.

Det klassiska motionsloppet Lidingöloppet uttryckte i veckan i ett öppet brev riktat mot Folkhälsomyndigheten, polisen och Riksidrottsförbundet att de anser att ”50-regeln”, den regeln som gäller för allmänna sammankomster är ologisk. 

Lidingöloppet som alltid går av stapeln sista helgen i september hade i år avsikt att pågå mellan 15 september – 15 oktober. Där man kunde välja att antingen springa hemma eller på plats, det då arrangörerna menade att banan ändå är öppen som vanligt. 

Tanken var då att TCS Lidingöloppet skulle hjälpa till att anordna loppet för Stockholmsborna genom att erbjuda slottider. Det skulle innebära att varje grupp på max 30 personer skulle släppas i väg inom en tidsram på 30 minuter. 

Men såvida inget ändras ser de ut att få ställa om helt till ett virtuellt lopp: 

– Det blir svårt utifrån den rådande lagstiftningen. Polisen säger att det är 50 personer som gäller i hela tävlingsområdet. Det innebär hela banan från start till mål. Det blir 30 personer på 30 kilometer. Det blir orimliga konsekvenser som egentligen inte är bra för någon, för varken folkhälsan, löparna eller oss som arrangörer, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare för Lidingöloppet. 

”Förluster på tvåsiffriga miljonbelopp” 

Har ni fått någon respons på ert öppna brev?

– Vi har inte fått svar på brevet från någon av myndigheterna. Jag antar att det lär komma, det är ju ändå semestertider. Däremot har vi fått en enorm uppbackning av hela idrotts-Sverige. Lopparrangörer i såväl, löpning, skidåkning, cykling och simning, triatlon, som säger att det här är något vi måste ta upp tillsammans. 

Det är idrottsföreningarna IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö som äger och arrangerar Lidingöloppet. Cecilia Gyldén menar att det slår hårt mot hela föreningslivet på Lidingö. 

– Redan nu när vi vet att vi inte kan göra lopp som vanligt drabbas vi enormt hårt. Vi pratar om förluster på tvåsiffriga miljonbelopp, det handlar om att kunna överleva. Vi måste försöka hitta andra alternativ som det här med virtuella lopp eller slotttider men det kommer aldrig kompensera för ett vanligt år, men det är så det är. Corona slår hårt mot alla samhällsaktörer. 

Drabbar barn och ungdomsidrotten 

Då Lidingöloppet är ett arrangemang som äger rum under årets tredje kvartal har man inte kunnat ta del av det stödpaket som tidigare delades ut för att stötta föreningar tidigare i år. 

– Vi är jätteglada för de 500 miljoner i våras som gick till idrottsrörelsen. Men vi är ett antal arrangörer, vi är en, Midnattsloppet är en och Vasalopps sommarvecka är en tredje som inte tagit del av en krona av det stödpaketet.  Det eftersom att våra arrangemang var efter den 30 juni. 

Cecilia Gyldén uttrycker oro över Lidingöloppets framtid – vilket i sin tur kommer att påverka deras ägare, idrottsföreningarna.  

– Det är barn och ungdomsidrotten som drabbas, det är ingen som sitter och hovar in pengar, det är inte privatägt. Allt överskott från loppen går rakt in i barn och ungdomsidrotten, det är jättetufft. 

Om Lidingöloppet

Lidingöloppet ägs och arrangeras av de två idrottsföreningarna IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö Friidrott. 


Det klassiska loppet, TCS Lidingöloppet, är på 30 kilometer och sedan 1982 registrerat som världens största terränglopp enligt Guinness rekordbok. 


Tillsammans med Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen ingår TCS Lidingöloppet i En Svensk Klassiker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.