Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Önskar att jag kunde leva två parallella liv”

Bianca Salming önskar att hon kunde leva två parallella liv för att hinna med allt.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Idrotten är fortfarande det roligaste enligt Bianca Salming.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Börje och Bianca Salming.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Under torsdagen drar U23-EM i Gävle i gång och ett av de stora svenska namnen på plats är Bianca Salming. 

Det är mångkamperskans sista mästerskap som junior, och hon kommer sakna tiden hon lägger bakom sig. 

– Jag har haft åldersnoja sen jag var typ fjorton år. Jag vill liksom aldrig bli äldre, säger Bianca Salming. 

Mångkamperskan Bianca Salming är ännu inte uttagen till friidrotts-VM i Doha i september. Och även om hon siktar på att ta sig dit ligger nu allt fokus på U23-EM i Gävle, där hon tävlar i både sjukamp och höjdhopp med start elfte juli.

– Det skulle vara jättekul och att få vara med och tävla (i Doha) och få ytterligare en chans att prestera. Det hade vart skitkul. 

Hon fortsätter:

– Det känns som att jag är där och nosar och är med en bit. Så det känns som att jag borde kunna vara med där. Det är inte omöjligt, säger Bianca Salming. 

Bianca Salming: ”Jag har åldersnoja allmänt i livet”

Bianca Salming har erfarenheter från seniormästerskap men även om seniorkarriären är nästa steg så tycker hon att det är lite tråkigt att lämna livet som junior bakom sig. 

– Jag har åldersnoja allmänt i livet, men det är mer att det är tråkigt. Man gillar ju juniormästerskapen och man har ju varit på några nu. Det är samma lag och samma lagledare så det kommer man sakna. Men samtidigt så måste man ju gå vidare också, säger Bianca Salming. 

Finns åldersnojan både i idrotten och utanför? 

– Ja, jag har haft det sen jag var typ fjorton år. Jag vill liksom aldrig bli äldre. Även fast man kanske längtat efter att bli 18 så vill jag alltid vara den yngsta och jag har bara aldrig velat bli äldre. Jag hade lätt kunnat stanna nu.

Är du rädd för att inte hinna med saker? 

– Ja, men det kanske är det som skapar det. Att man vill bli yngre för att hinna med det man vill. Men också så gillar jag bara att vara 20 år. Jag längtar inte till någonting som kommer när man blir äldre. 

Hon fortsätter: 

– Den största rädslan är att man om tio år ska säga att man inte kommit någon vart. Men det är en tanke jag har i en sekund, sen kommer jag tillbaka och tänker att ”skärp dig, man gör något varje dag och man kan inte tänka så.” Så länge man försöker utvecklas så kan man inte göra mer, säger Bianca Salming. 

 

LÄS MER: Talangen: ”Tycker att det är kul med press” 

 

Drömscenariot hade varit två parallella liv”

Bredvid sitt elitidrottande jobbar även Bianca Salming på produktionsbolaget Starbay Productions. Och hon önskar att hon hade kunnat lägga mer energi på den delen av sitt liv. 

– Jag skulle aldrig kunna sluta med idrotten men drömscenariot hade varit att kunna leva två parallella liv. Ett där jag kunde satsa allt på karriär och samtidigt ha kvar mitt liv med bara idrotten. Det hade varit drömmen men det går ju liksom inte. Men jag hade aldrig kunnat ta bort idrotten.

Hon fortsätter: 

– Det hade varit så kul för när jag går in i någonting så tänker jag ”gud, jag kan göra så mycket mer”, på jobbet till exempel. Så då är det lite irriterande att det är på 50 procent. Jag hade velat göra det på 100 procent och då önskar jag att jag hade kunnat ha två parallella liv. Men idrotten är ju det roligaste, säger Bianca Salming.

Vad hade du haft för karriärmål i så fall?

– Jag hade velat jobba mycket med tv och utveckla det. Kanske plugga upp lite betyg. Jag gillar tv, webbdesign och webbutveckling. Så någonting som det jag jobbar med nu.

 

LÄS MER: Stina Blackstenius: ”Vet inte hur jag mått av det” 

 

”Jag satt i mammas knä mellan hoppen”

Hela familjen kommer att vara på plats under U23-EM och stödet från familjen har alltid varit viktigt.

– Det har varit kul att komma hem och ha någon att prata med och som tycker det är kul att lyssna. Jag tror att allt blivit så mycket roligare att ha någon att dela det med. 

Bianca Salming får ofta frågor om sin pappa, hockeylegendaren Börje Salming. Men båda hennes föräldrar har varit högst delaktiga i hennes karriär.

– De har betytt lika mycket, men mamma har varit med otroligt, otrolig mycket. Framförallt när jag var liten så var hon med på otrolig mycket tävlingar och enda sen början. Och man har alla minnen som när man satt i bilen med första medaljen tillsammans med mamma, man satt i hennes knä mellan hoppen och hon stekte köttbullar på mornarna. Så de har allmänt funnits där hela vägen. De behöver inte vara mer än så. Även om det är ganska mycket, säger hon. 

Hur är klimatet på friidrottstävlingar mellan barn och föräldrar?

– Jag tror att det är som i alla sporter. Alla föräldrar är olika och vissa föräldrar gör det bättre och vissa gör det på mindre bra sätt. Jag kan inte peka ut någon speciell men det är klart att man märker att vissa har lite underliga sätt att utrycka sig på till sina barn. Men det är ingenting jag lägger energi på. Det kanske passar dem, säger Bianca Salming. 

 

LÄS MER: Börje Salmings stöd efter hatet och hoten 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.