”Om killarna kan så kan vi tjejer också”

Zeynep och Sanna är coacher i Vårby Gäris
Foto: Expressen

År 2017 startade basketlaget Vårby Gäris för att få fler tjejer i förorten att idrotta. 

Två år senare mötte laget nu landslaget som ska åka till Riga för att spela EM. 

– Tjejerna har varit jättetaggade. De är så glada, säger Zeynep, 16, som är en av lagets coacher. 

För två år sedan var Sanna, 24, med och startade upp basketlaget Vårby Gäris. Dels för att det inte fanns någon basket för tjejer i närheten men också för att tjejerna i förorten rörde på sig mycket mindre än killarna. 

– De behöver tryggheten och de behöver röra på sig. I Början av projektet var det bara fem procent av tjejerna i förorten som rörde på sig, säger Sanna som är en av lagets coacher. 

I veckan fick laget spela match mot damlandslaget som nu gör sig redo för EM i Riga.

– Tjejerna har varit jättetaggade, de är så glada. Först var de jättenervösa och ville inte köra men sen när de väl började så blev de jätteglada och frågade om de kunde köra mer. Det är jättebra motivation till deras egna matcher, säger Zeynep.  

 – Det var deras första storpublik, deras största match, säger Sanna. 

”Basket har blivit en favoritsport”

Projektet har lockat allt fler tjejer. Från att ha börjat med en handfull till att de i dag är över 30 utövare. Och det finns planer på att expandera. 

– Basket har blivit en favoritsport i Vårby både för tjejer och för killar. Det har även kommit killar som vill spela i Vårby Gäris och i framtiden så varför inte? I framtiden kanske vi kan starta en större klubb för både tjejer och killar, säger Zeynep.

Två av tjejerna som lockades till det nystartade laget var Avril, 12, och Hevin, 13. 

– Tidigare tyckte jag faktiskt mest om fotboll men en dag kom min kompis fram och sa att kom med till basketträningen. Så jag tänkte att varför inte? Sen tyckte jag om laget. Det var väldigt trevligt och alla hade respekt för varandra. Så då började jag spela här, säger Avril.

– Jag började för att jag gillar att spela basket. Från början så spelade jag med mina kompisar men en dag följde jag med på min kompis träning och då kände jag att det här kanske är någonting för mig och så fortsatte jag. Tidigare fanns det inte basket för tjejer i Vårby, då fanns det bara på andra ställen. Så det är viktigt att det finns nu, säger Hevin. 

”De ska inte behöva åka till någon annan förort”

Närheten är en sak som både Sanna och Zeynep menar är viktig.

– Sitter man bara hemma och inte gör någonting så är det tråkigt. De ska inte behöva åka till någon annan förort som kanske är en timme längre bort. Det kostar med SL och föräldrarna kanske inte har råd. Så om det bara tar två minuter så blir det enklare. Zeynep måste åka ända till Skogås för att spela bakset. Och det vill inte vi att de här tjejerna ska behöva göra, säger Sanna. 

Tror ni att tjejerna växer som personer även utanför planen när de idrottar? 

– Det tror jag. Jag tror att de känner sig trygga att de har någon som tror på dem. Och vi stöttar dem.  Även fast de är från en förort så ska de ha samma möjligheter som andra förorter som exempelvis Nacka, säger Sanna. 

Amanda Zauhi stöttar projektet

Basketlandslagets Amanda Zahui är delaktig i satsningen. Och att en landslagsstjärna står bakom betyder jättemycket. 

– Det känns kanonbra. Hon är en jätteskön människa både på och utanför planen. Tjejerna ser upp till henne. Vi ser upp till henne. Hon är min förebild och jag känner mig väldigt tacksam för att hon är med, säger Sanna. 

Är det viktigt med kvinnliga förebilder för tjejerna? 

– Det är bra att ha både kvinnliga och manliga förebilder så att de ser att vi tjejer också kan bli bra på basket. Om killarna kan så kan vi också. Så det är därför vi mest stöttar tjejerna i Vårby, så att de känner att de också kan och att de blir bekväma med att också spela basket, säger Zeynep. 

Sanna och Zeynep kommer att åka till Riga för att stötta landslaget på plats. Laget kommer att följa matcherna på tv.

– Jag hoppas att det blir guld för tjejerna, säger Zeynep. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.