Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olof bröt ryggen under tävling: ”Jag tappade allt”

Omof Hammar bröt ryggen i en tävling i stövelkastning och förlorade hälften av sin lungkapacitet.
Nu har Olof Hammar hittat tillbaka till sången och musiken med hjälp av kören.
Simon Ljungman som är körledare är bland annat känd från Augustifamiljen och för att han är Håkan Hellströms gitarrist.
I kören ”Vassego och sitt” måste alla sitta ner och sjunga.
Simon Ljungman och Olof Hammar.

Olof Hammar brukade sjunga på Göteborgs operan.

Men efter att ha brutit ryggen under en tävling i stövelkastning halverades hans lungkapacitet. 

Det resulterade i flera år utan musik – men nu har han hittat tillbaka. 

– Att kunna få uttrycka en känsla igen, det är enormt häftigt, säger Olof Hammar.  

Olof Hammar brukade synas på Göteborgs operan där han sjöng. Men en dag förändrades allt. Olof Hammar var med om en olycka samband med en tävling i stövelkastning. Olyckan resulterade i en bruten rygg, ett liv i rullstol och halverad lungkapacitet. 

– Det var mycket musik och sång innan jag drabbades av min olycka. Jag tappade allting direkt efter skadan. Jag hade gett upp. Jag kände att det inte var någon idé att ens försöka. Jag skulle bara bli besviken och bitter, tänkte jag, säger Olof Hammar. 

Men 2017 tänkte Olof att han skulle göra ett försök att sjunga igen. Nu är han en del av kören ”Vassego och sitt”. Där sitter man ner och sjunger. Det blev vändningen för Olof som hittade ett sammanhang med andra i liknande situation. 

– Att kunna få uttrycka en känsla igen, det är enormt häftigt. Jag kan knappt förstå att jag stod ut utan det i så många år.

LÄS MER: Gothia Cup utökas med ny klass: ”Fantastiskt roligt” 

Håkans gitarrist är körledare

Kören ”Vassego och sitt” startades våren 2019 av Thord Hansson i Göteborg. Han sitter själv i rullstor och har sedan tidigare sjungit i kör. Men han upplevde ett utanförskap eftersom han var tvungen att sitta ner och sjunga, samtidigt som resten stod upp. Därför startade han kören där alla måste sitta ner. 

– Alla får ju vara med. Gående som stående som springande. Men kören heter Vassego och sitt. Så man kan säga att det är kören där ingen är högre än någon annan egentligen, säger Thord Hansson. 

Förutom alla kördeltagare har Thord Hansson även fått tag i en körledare. Det är Simon Ljungman som är känd från Augustifamiljen och som Håkan Hellströms gitarrist. 

– Om det är 70 000 eller 17 personer i ett rum, det spelar ingen roll. Man blir berörd av en samling människor som sjunger någonting tillsammans.

Han fortsätter: 

– Kör som musikrörelse är det starkaste man kan göra. Man blottar också sig själv så mycket när man sjunger. Om du dessutom har ett så kallat handikapp i andras ögon, då är det två saker du blottar, i samma stund som du säger ”okej, jag sjunger då”.

LÄS MER: Ellen satsar på att bli bäst – trots funktionshindret 

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

Obehöriga äga ej tillträde: Här är Sveriges första gated community

Innanför muren på småländska idyllen: “Vill inte ha folk som kör in här”

Studien visar: Fel att gå 10 000 steg om dagen

Forskaren: ”Viktiga och bra resultat”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.