Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olivia startade turnering till minne av sin mamma

Olivia Waller tillsammans med mamma Maja.
Foto: Privat/ Privat
Turneringen kommer att äga rum i augusti.
Foto: Benjamin Tesfazion
23-åriga målvakten Olivia Waller startar turnering till minne av sin mamma.
Foto: Privat/ Privat

Tidigare i år förlorade 23-åriga målvakten Olivia Waller hastigt sin mamma Maja.
Nu har hon tillsammans med sin klubb Bele Barkarby startat fotbollsturneringen Maja Memorial – och all vinst går oavkortat till Victoriafonden. 

– Det blev vårt sätt att hitta styrka, om vi kan hjälpa andra så lever vi dessutom vidare i mammas anda, säger Olivia Waller. 

Det var den 19 januari i år som Olivia Waller, målvakt i Bele Barkarby, skulle coacha Stockholms distriktslag. Som alltid stod mamma Maja vid sidan av planen, hon som alltid varit hennes största supporter. Olivia berättar att hennes mamma gärna tog långa promenader och den här dagen hade hon bestämt sig för att gå till och från idrottsplatsen i Stockholmsförorten Barkarby. 

Men på vägen hem var hon med om en otäck olycka. 

– Hon skulle gå över ett övergångsställe och då kom en skåpbil och träffade henne. Hon flög tiotals meter och fördes akut till sjukhus. På plats var läkarnas prognos länge att hon skulle överleva men att hon skulle vakna med en funktionsnedsättning. Vad visste de inte eftersom de visste så pass lite om hjärnans tillstånd, säger Olivia Waller. 

”Ville göra något i mammas anda”

Familjens inställning till beskedet var att de skulle göra allt för att Maja skulle kunna fortsätta leva ett normalt liv när hon vaknade. Men hon vaknade aldrig utan gick bort den 3 februari 2020 i närvaro av sin familj. 

– Vi ville göra något i mammas anda även när hon inte är här längre. Mamma har alltid brunnit för allas lika rätt till att idrotta och vara sig själva, säger Olivia Waller och fortsätter: 

– Till hennes begravning startade vi en insamling till Victoriafonden där hon ensam samlade in 70 000 kronor. Då tänkte vi att ”okej, vad kan vi då göra tillsammans?”. Då valde vi att starta den här turneringen. 

Kronprinsessan Victorias fond arbetar för barn och ungdomar i Sverige med funktionsnedsättning och/eller kronisk sjukdom ska ha samma rätt till en aktiv fritid som alla andra barn. Fotbollsturneringen Maja Memorial kommer att spelas av flickor födda 2009-2010 men kommer att inledas med en öppningsmatch mellan lag med olika typer av funktionsnedsättning. Datumen är satta till 7-8 augusti 2021. 

– Min och min familjs tanke är att om tjejerna spelar turneringen för de funktionsnedsatta – så kan man se hur mycket vi som är lite av olika minoritetsgrupper kan göra tillsammans. Så det var lite tanken med att det är just tjejer som spelar turneringen. 

Betytt mycket i sorgearbetet 

Initiativet har fått ett varmt mottagande, och för många av spelarna i lagen med funktionsnedsättning så blir det första gången som de får visa upp sig för en stor publik. 

– Jag pratade med ett av lagen som ska vara med i turneringen och de sa ”wow, ska vi få gå ut först på plan – vi brukar alltid gå på sist”. Men den här turneringen handlar om dem vilket gör att de ska vara först ut på planen. Alla deltagande lagen kommer att vara på plats till öppningsmatchen – och det är flera utöver de som sagt att de ska vara på plats tidigt. 

För Olivia Waller, hennes familj och vänner har arbetet med turneringen betytt mycket i sorgearbetet. 

– Vi gör det här tillsammans och även tillsammans med Bele Barkarby. Jag har spelat i Bele sen barnsben och mamma har alltid varit med i Bele. Det blev vårt sätt att hitta styrka, om vi kan hjälpa andra så lever vi dessutom vidare i mammas anda. Det blir som att hon är med hela tiden ändå. Vi har funnit kraft i att kunna hjälpa andra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.