”Okunskap så att man bara baxnar”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: SVEN LINDWALL

Svenska padelförbundet kan stoppas från att komma in i Riksidrottsförbundets finrum som ett eget förbund.

Nu får Riksidrottsstyrelsen mothugg från tv-profilen och padelfantasten Patrick Ekwall. 

– Man visar upp en stor ignorans gentemot sporten, säger Ekwall. 

Med 55 medlemsföreningar och över 10 904 medlemmar i sina register uppfyller Svenska padelförbundet de tekniska kriterierna för att bli en av del av Riksidrottsförbundet. Sporten har också många kända förespråkare i Sverige, däribland fotbollshjälten Zlatan Ibrahimovic, som själv driver flera så kallade padelcenter runtom i landet. 

Men Riksidrottsstyrelsen, RF:s beslutande organ, vill skrota padelförbundets ansökan om att få bli ett eget idrottsförbund. De har rekommenderat sina medlemmar att rösta ner förslaget under stämman 24-26 maj. 

Padel ska stoppas i RF

RS, som leds av RF:s ordförande Björn Eriksson, vill i stället att padel ska infogas antingen i Svenska tennisförbundet eller i Svenska squashförbundet. 

”RS finner att det finns beröringspunkter mellan idrotterna padel, squash och tennis i form av likheter i idrottsmiljö, redskap och utrustning. Därutöver innehåller träning och tävling inom de olika idrotterna i stor utsträckning inslag som liknar varandra. Mot bakgrund härav får idrotten padel, enligt RS, anses vara nära besläktad med såväl squashidrotten som tennissporten”, skriver RS i sin rekommendation.

”Är ignorans så man baxnar”

Men tv-profilen Patrick Ekwall, själv flitig padelspelare, tycker att RS sammanblandning av padel med tennis och squash tyder på dålig research. 

”Att RF vill att Sveriges i särklass snabbast växande sport, padel, ska bli en del av squash- eller tennisförbundet är ignorans och okunskap så man baxnar”, skriver Ekwall på Twitter.

Han utvecklar sina tankar när SportExpressen ringer upp. 

– Man visar upp en stor ignorans gentemot sporten. Den är unik i sig. Den är egentligen väldigt olik många andra racketsporter. Jag stör mig på ignoransen, säger han. 

– Jag kan ha full förståelse för att man vill hålla ner antalet förbund, men då kan man rensa bland de man redan har. Vi har ett läge där styrkelyftsförbundet och tyngdlyftningsförbundet är två olika förbund. 

”Gå på lite bollkänsla”

Ekwall föreslår en prövoperiod där de nya sporterna får driva egna förbund i två år och sedan utvärdera resultatet tillsammans med RF.

– Då får man åtminstone en rimlig chans, säger han. 

– Gå på lite bollkänsla i stället. Tänk på vad som kan engagera så många som möjligt, både unga och gamla. Det finns all anledning att ta med padelsporten i RF. Då får man möjlighet att utveckla det man redan byggt upp och ta flera kliv på ungdomssidan, vilket så klart är jätteviktigt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.