Nytt initiativ jobbar för en mer jämställd fotboll

Torslanda IK är en av föreningarna som sponsras.
Foto: Stefan Geijer / Foto: Stefan Geijer, Eventfoto Göteborg
Patrik Falk, klubbchef hos Torslanda IK välkomnar initiativet.
Foto: Tommy Backlin Marmorqatan 13A
Simon Nilsson, kommersiell chef på Northmill Bank.
Foto: Northmill / Northmill

Ett nytt initiativ har dragit i gång för att stötta och utveckla svensk fotboll på damsidan.

Bakom initiativet står banken Northmill som ska stötta ett 30-tal föreningar. 

– Resurser krävs alltid och speciellt i bredden för att utveckla projekt, säger Patrik Falk, klubbchef hos Torslanda IK. 

I början av året drog jämställdhetsprojektet i gång som går ut på att ett 30-tal klubbar med damverksamhet får ekonomisk stöttning. På längre sikt hoppas man kunna sammanföra föreningarna på olika sätt.

– I det långa loppet hoppas vi att det ska kunna växa och skapa ett ”community” där vi kan samverka mellan förningarna, företagslivet och lyfta damfotbollen över tid. Det tycker vi är otroligt spännande, säger Simon Nilsson, kommersiell chef på Northmill Bank. 

De 30 föreningarna som ingår i projektet spelar i division 1 till division 5. 

– Vi vill vara med och bidra till någonting som förhoppningsvis kan växa till något riktigt stort och vara en bidragande faktor till att damfotbollen växer i Sverige. Vad vi får ut av det på lång sikt får vi se men det är inte det viktigaste i det här, säger Simon Nilsson. 

Avtalet för föreningarna är individuella men pengarna ska vara öronmärkta för att kunna satsa och bygga vidare på flick- och damverksamhet. 

– Först och främst grundar det sig i ett stort fotbollsintresse hos många anställda inklusive mig själv. Det är den naturliga förklaringen till varför det blev fotboll. När man kollar vidare blir det ganska uppenbart att damfotbollen får stå tillbaka ganska mycket, dels vad det gäller resurser från förbundet men också sponsorintäkter från företagslivet. Då ville vi gå en annan väg. 

”Alla behöver inte uppfinna hjulet igen”

Torslanda IK:s damlag spelar i division tre och är en av föreningarna som nu får stöttning. Northmill skickade ut ett mejl till så många föreningar de kunde för att kolla intresse och Torslanda blev genast intresserade. 

– Det var ju jätteintressant, svinkul. Det var ju bara att hugga direkt. Resurser krävs alltid och speciellt i bredden krävs det alltid för att utveckla projekt. Det var bara positivt att se att det var några som specifikt ville gå in och hjälpa till i en sån satsning, säger Patrik Falk, klubbchef hos Torslanda IK. 

Vad vill ni använda pengarna till? 

– Det är en svår fråga. Det finns så mycket som behövs göras för damfotbollen. framför allt för att möjliggöra resurser för utveckling för spelare och tränare. Jag tror vi behöver fler kvinnliga tränare för att utveckla verksamheten och skapa förebilder för unga tjejer. Det behövs för att de ska fortsätta spela. Det finns enormt många viktiga punkter. 

I framtiden finns en förhoppning att man ska kunna anordna träffat och kanske även turneringar för de inblandade föreningarna. 

– Det hade varit jättebra, all form av nätverkande är viktigt och att ha bollplank i föreningar som sitter i liknande situationer. Alla föreningar har ju olika utmaningar i olika frågor. Kan man då få hjälp i form av dialog så kanske det inte behöver bli en så stor arbetsuppgift utan att man kan fokusera på något annat. Alla behöver ju inte uppfinna hjulet från början. Någonstans vill ju alla åt samma mål och kan vi då hjälpas åt är det också bra. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.