Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Nyktra och trygga miljöer försvinner under pandemin”

Erica Hellberg, 28, och Fredrik Björck, 40, driver projektet ”Inte min match”.
Foto: Folkspel
Genrebild från innebandyträning.
Foto: ERIK SIMANDER

Erica Hellberg, 28, och Fredrik Björck, 40, driver projektet ”Inte min match”. 

Syftet är att utbilda om missbruksproblematik och att stötta maskrosbarn. 

Något som blivit ännu mer centralt det senaste året. 

– De nyktra och trygga miljöerna försvinner för många under en pandemi, säger Erica Hellberg. 

Det var genom en konferens anordnat av Svensk Idrottspsykologisk förening som Erica Hellberg, som är utbildad inom just det området, första gången mötte den före detta fotbollsspelaren Fredrik Björck. Temat för dagen var ”När livet kommer emellan” och de båda förenades i den gemensamma erfarenheten av att ha en förälder sjuk i ett missbruk. Så småningom resulterade det i deras projekt ”Inte min match”.

Ett prisbelönt initiativ som arbetar för att utbilda föreningar, skolor och företag kring de risker och konsekvenser som missgynnar maskrosbarn. I år var Erica och Fredrik med som finalister i kategorin hälsa vid Eldsjälsgalan. 

Då fick de chansen att reflektera kring sin resa – från sina unga jag – till i dag och arbetet med ”Inte min match”. 

– Jag är helt säker på att om jag fått grepp om storleken av missbruksproblematiken, och hur vanligt det är så kanske jag inte hade skämts lika mycket. Åtminstone inte lika länge. Jag var mer än fullvuxen när jag fortfarande skämdes för pappa och dolde detta, säger Fredrik Björck. 

Medvetenhet är nyckeln

Han fortsätter: 

– Det kan jag förstå som barn eller ung vuxen att man kan göra, men sen brukar man mogna i tanken. Jag hade nog sparat några år. Dessutom kanske vi i min familj hade kunnat ta upp det till ytan på ett annat sätt vilket kanske lett till att pappas liv fått ett annat utfall. 

Erica Hellberg menar att desto större medvetenhet man har kring saker och ting – desto kortare är sträckan att våga erkänna saker för sig själv. 

– Vet man inte om vad missbruk är – hur ska man då börja nysta i den problematiken? Det hoppas jag verkligen att vi bidrar med till folk. Det kan vara det första och sista steget till att man vågar söka hjälp eller prata om det. Vart vi än är på den skalan så är jag bara glad om vi är med där för att folk ska må bättre, säger 28-åringen. 

De är vana vid att åka ut och föreläsa och träffa människor, men det har av förklarliga skäl varit svårare under coronapandemin. 

– Det är svårt att nå dit där man verkligen behövs, på samma sätt som idrottsföreningar känner att de verkligen behövs i samhället och för sina medlemmar, så känner vi också, säger Fredrik Björck.

”Ser att det förvärrats” 

Behovet kring att prata om de ämnen som Erica och Fredrik föreläser om har inte minskat under pandemin – snarare tvärtom. Utebliven gemenskap på idrottsplatser och mer tid hemma är några av faktorerna som spelar in. 

Vad kan konsekvenserna bli kring detta under en pandemi?

– Det finns konsekvenser på olika sätt. Att träna och att vara i grupp är bra för ens psykiska hälsa generellt. Men nu ser vi att problematiken i hemmet har förvärrats väldigt drastiskt under 2020 i samband med att man inte kan gå till träningen och måste vara hemma från skolan för väldigt lätta symptom. Det gör att folk är hemma mer. Man kan se det på olika sätt men det är absolut ett ännu större problem under pandemin, och då var det stort innan. Idrotten ser jag som oerhört viktig, säger Erica Hellberg och tillägger:

– De nyktra och trygga miljöerna försvinner för många under en pandemi. 

Erica och Fredrik tycker båda att det är viktigt att snart komma i gång med sina föreläsningar igen. Och de har börjat vänja sig vid tanken att det kanske får bli digitalt. 

– Det är en helt annan känsla när man gör det live och har interaktion ”face to face”. Men det har man skjutit på några gånger nu och så sitter man här ett år senare, säger Fredrik Björck och hans kollega fyller i: 

– Nu är behovet väldigt stort så vi får se om det blir någon digital variant eller om det börjar lätta så att vi kommer ut. Sen har vi blivit väldigt digitala nu, så en kombination får vara det som gäller i framtiden också. Vi kommer gärna ut digitalt än inte alls. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.