Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny rapport: Transpersoner mer otrygga i föreningslivet

Frank Berglund är vice ordförande i RFSL.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin / Elisabeth Ohlson Wallin
Rapporten är unik i sitt slag och innefattar 110 intervjuer med svenska transpersoner inom idrotten.Foto: AP

Under måndagen släppte RFSL rapporten ”Trans och idrott – ingen ska lämnas utanför”.
Där framkommer bland annat att personer med könsdysfori löper större risk att bli stillasittande då föreningsidrott kan innebära en otrygg miljö för dem att vistas i.

– Fokus ligger någon annanstans än att alla är välkomna och ska må bra, säger Frank Berglund, vice förbundsordförande i RFSL. 

I den helt nya forskningsrapporten ”Trans och idrott – ingen ska lämnas utanför”, har RFSL intervjuat 110 svenska transpersoner om deras erfarenheter av idrottande. 

Rapporten lyfter bland annat att den könsindelning som sker redan från tidig ålder som en stor orsak till att transpersoner inte känner sig inkluderade i idrotten. 

– Många antar bara att det inte finns några transpersoner i ens fotbollslag. Så man väntar bara på att någon kommer ut och då hanterar man den situationen med den personen. Men jag tror att många skulle tjäna på att jobba inkluderande hela tiden, från början. Då behöver inte problem uppstå, säger Frank Berglund, vice förbundsordförande i RFSL. 

Rapporten visar att transpersoner tenderar att söka sig till mer individuella träningsformer som att gå på gymmet. 

– Det är just könsindelningen och att den sker slentrianmässigt. Att fokus ligger någon annanstans än att alla är välkomna och ska må bra. Det finns en annan kultur. Man borde utgå från att det finns andra grupper eller personer. Se över vilket språk man har och se över könsindelningen.

Det här visar rapporten bland annat:

Rapporten lyfter bland annat att: 

Transpersoner utesluts från idrott genom slentrianmässig könsuppdelning.

Transpersoner inte deltar i idrott på grund av osäkerhet kring omklädningsrum.

Transpersoner känner oro för att inte bli bemötta på ett respektfullt sätt.

”Det kanske inte måste vara könsindelat hela tiden”

RFSL hoppas att den nya rapporten och genomarbetade underlaget ska leda till att fler förbund börjar bedriva ett aktivt inkluderingsarbete och att det leder till att fler transpersoner stannar inom idrotten. 

– Framförallt när det kommer till barn och unga är det ganska enkelt att bli bättre för alla om man jobbar med transinkluderande. En grej är att det är många transpersoner som känner att de måste välja mellan idrotten eller transition. Att välja mellan intresset som är hela ens liv eller könsidentiteten som också är en jättestor del. Det ska inte behöva vara så. Börjar man jobba mer inkluderande så blir idrotten starkare och bättre. 

Frank Berglund menar att det är enklare än många kanske tror att börja arbeta mer transinkluderande. 

– Det handlar mycket om att man vet om förutsättningarna där man är. Det behöver inte börja med att man har en jättestor policy eller bygger om anläggningarna, utan det kan börja med vilket språk använder man? Finns det möjlighet att byta om enskilt? Finns det duschdraperier? Mycket handlar också om könsdelningen. Det kanske inte måste vara könsindelat hela tiden. Man kanske kan få välja hur man vill ha det. 

”Väldigt många vill väldigt väl”

Vad är den största utmaningen till att få till en förändring?

– Idrotten är en enorm folkrörelse. Det är väldigt många personer som behöver få informationen och ta till sig den. Sen behöver man jobba kontinuerligt. Ett väldigt stort problem är att det inte finns kunskap. Det är väldigt många som vill väl men man vet inte hur. Därför har vi försökt att vara konkreta och lösningsorienterade i den här rapporten. 

Frank Berglund säger att han tror att en exkluderande idrott även har påverkan på samhället. 

– Transpersoner som grupp är mer stillasittande och har sämre fysisk- och psykisk hälsa jämfört med cispersoner. Hade idrotten varit mer inkluderande hade det nog inte sett ur så. Många kanske inte ens försöker i dag för man tror man kommer bli diskriminerad. Sen tror jag att det får stora effekter för hela samhället. Om 90 procent av alla unga någon gång passerar genom föreningsidrotten och det är en exkluderande transofobisk plats, har det så klart påverkan på alla som passerar genom den. Den är jätteviktigt för både transpersoner och alla andra. 

Han fortsätter:

– Jag tycker absolut att det går åt rätt håll. Sen finns det ju motståndare och det kan se väldigt annorlunda ut på lokal nivå. Men vår bild är att väldigt många som är engagerade i idrotten vill väldigt väl och förstår att det är avgörande för idrottens framtid, att man är inkluderande. 

Begrepp:

Transperson: En transperson är en person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön en har fått tilldelat vid födseln. Att vara transperson kan också innebära att en inte följer rådande normer för hur en person med ett visst juridiskt kön ska vara, förutsatt att personen själv identifierar sig som transperson. Ordet trans är latin för ”överskridande”. Transperson är ett paraplybegrepp med många undergrupper och det går att vara transperson på många olika sätt. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

 

Transfobi: En ideologi, uppfattning eller värdering som ger uttryck för en starkt negativ syn på transpersoner eller personer vars könsuttryck bryter mot normen. Transfobi överlappar ofta homofobi.

 

Cisperson: En person som identifierar sig med det vid födseln tilldelade könet. Cis är latin för ”på samma sida”.

 

Källa: RFSL. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.