Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny forskning visar: Svårare att hitta kreativa lösningar inom föreningsidrotten

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

När coronapandemin slog till fick idrotten ofta flytta sin verksamhet utomhus.

Nu visar ny forskning att föreningsidrotten hade svårare att hitta lösningar i jämförelse med företag inom träningssektorn.

 - Föreningarna var fast i föreställningen vad idrott är och hur den ska bedrivas, menar Karin Book, universitetslektor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet.

Coronapandemin satte under flera år käppar i hjulen för flera verksamhetsområden. Ett av dem var idrotten, där man inte sällan blev tvungen till att flytta sin verksamhet utomhus för att minska risken för smittspridning.

Nu visar ny forskning från Malmö universitet att företag inom träningssektorn låg i framkant när det handlade om nya och kreativa lösningar, och att föreningsidrotten hade svårare att anpassa sig till den nya vardagen

”Kunde se en större kreativitet”

Karin Book, som ligger bakom den nya forskningen, är universitetslektor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet, och hon menar att föreningsidrotten hade svårare att nyttja lokaler och utomhusytor på ett nytt sätt.

 - Bland de privata aktörerna kunde jag se större kreativitet. Kanske tvingades de för att behålla kunder. De lyckades tänka på platser och utrymmen på ett helt annat sätt än föreningarna och använde trappor, parker och andra ytor. 

 - Föreningarna var mera fast i föreställningen vad idrott är och hur den ska bedrivas. De representerar en specifik idrott, exempelvis handboll eller gymnastik, med speciella regler och då kan det vara svårare att tänka om.

”Ett starskott för att hitta nya lösningar”

Vissa idrotter blev svårare att bedriva utomhus med hänsyn till praktiska faktorer så som väder, mörker och säkerhet. Men enligt studien fanns det dock vissa idrottsledare som tänkte i nya banor. 

 - Ett exempel var judo, en kontaktsport, som var omöjlig att bedriva enligt restriktionerna under pandemin. Träningen togs utomhus och utövarna ägnade sig åt andra aktiviteter. Några av tränarna och deltagarna tyckte att det var kul och bra, andra tyckte att det var besvärligt och saknade den vanliga judoträningen.

Föreningsidrotten har som mål att fortsätta frodas. Dock har Riksidrottsförbundet kritiserats för att inte göra tillräckligt för att individer ska börja idrotta och fortsätta med detsamma. En kritik som Karin Book menar att de har tagit till sig utav.

 - Föreningsidrotten bygger ofta på ideella krafter. Vilka krav kan man ställa på de tränare som ställer upp sin fritid att hitta på en massa kreativa lösningar? Ett visst mått av nytänkande och flexibilitet skulle kunna avlasta anläggningar överlag. 

 - I den bästa av världar blev pandemin ett startskott för att hitta nya lösningar. Det finns en fantastisk möjlighet att använda olika offentliga rum för fysisk aktivitet och pandemin har gjort fler människor bekanta och bekväma med att träna och röra på sig i parker och i stan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.