Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nouf och Firmesk stöttar tjejer med hjälp av fotboll

Från vänster: Nouf Nurahmed, Firmesk Kakai, Sabira Eid Mohammad, Patience Berinkindi.
Foto: Eskilstuna United
A-lagsspelare i projektet Care United.
Foto: Eskilstuna United

Eskilstuna United DFF:s samhällsplattform Hjärta United har tidigare prisats av Uefa Foundation for Children.

Nouf Nurahmed, 18, och Firmesk Kakai, 19, är ledare inom projektet och har båda sett vad fotbollen kan betyda för unga tjejer. 

– Jag hade aldrig tänkt på att det kunde vara en så stor gemenskap, säger Firmesk Kakai. 

Eskilstuna United DFF:s samhällsplattform Hjärta United innefattar flera olika initiativ. De arbetar för att tackla arbetslösheten i form av Work United, och jobbar med ensamhet bland de äldre i Eskilstuna genom Care United på seniorboenden. 

Men något som också är stort är Ronjabollen, ett projekt som syftar till att öka delaktigheten för tjejer som lever långt ifrån idrottsrörelsen. 

Nouf Nurahmed, 18, minns hur hon i sjundeklass fick besök av representanter från Eskilstuna United som introducerade aktiviteten för henne och hennes klasskompisar.

– Det har gått fyra år nu och jag har bara fortsatt. Nu har jag gått från att vara deltagare till att bli ledare, så nu leder jag andra barn som är i samma sits som jag var i. 

Viktigt att förstå sina rättigheter

Ronjabollen innebär både fysisk aktivitet i form av att spela fotboll, men varje pass diskuterar de också värderingar. 

– Syftet med Ronjabollen är att få ut unga tjejer och få de att bli fysiskt aktiva men även att de ska förstå sina rättigheter. Vi prata om viktiga ämnen med dem så att de förstår vad som är rätt och fel. De får höra sina egna och andras åsikter, säger Nouf Nurahmed. 

Innan hon gick med i Ronjabollen hade hon inget fotbollsintresse. 

– Det är en sak att spela fotboll i skolan och en annan grej att spela här. Vi försöker få alla att delta. I skolan kan det bli att man står och kollar på även fast man är med, säger 18-åringen och tillägger: 

– Vi har också stängda lokaler så det kommer inte in någon utifrån, så om inte vi vill så är det ingen andra än ledarna och tjejerna själva som kommer in. 

”Ligger mig varmt om hjärtat” 

Firmesk Kakai, 19, har spelat fotboll i Eskilstuna United sedan 2012, således var hon spelare i klubben när Ronjabollen startades av föreningen 2018. Hon har sen dess varit med som ledare i projekt i flera omgångar. 

– Ronjabollen ligger mig verkligen varmt om hjärtat, och man växer upp med tjejerna. Man hjälper de att växa, både genom sitt beteende och hur man ska agera i olika situationer, säger Firmesk Kakai. 

Hur är det att använda fotbollen som ett verktyg på det här sättet?

– Förut tänkte jag bara på fotbollen som en sport som betydde mycket för mig, jag hade aldrig tänkt på att det kunde vara en så stor gemenskap. När vi har använt fotbollen som ett verktyg för att få en bra sammanhållning så märker man verkligen hur det fungerar. Från att de går i olika klasser och kanske bara är bekanta med varandra, så går de till att hjälpa och stötta varandra på planen.

”Vill alltid ha kvar fotbollen”

Båda tjejerna har stora visioner för framtiden. 

Nouf Nurahmed vill arbeta med juridik, och kanske bli advokat. Oavsett vad tar hon med sig lärdomarna från Ronjafotbollen in i framtiden. 

– Det har gett mig en större förståelse rent allmänt hur människor fungerar. Jag har fått se hur barn fungerar och tänker och att de har mycket mer att säga än vad man kanske tror. De har starka och bra åsikter. Men sätter man sig inte ned och tar sig tid att verkligen lyssna på dem så kommer man aldrig att förstå hur de egentligen tänker. Vi försöker verkligen ge alla en chans att prata här. 

För 19-åriga Firmesk Kakai har projektet resulterat i ett stärkt självförtroende och möjligheter att utveckla sitt ledarskap, och det vill hon fortsätta slipa på. 

– Jag vill jobba med något liknande och hjälpa till genom gemenskapen som fotbollen innebär, men sen vill jag hjälpa landet Sverige med säkerhet också. Jag tycker att Säpo och sånt är jätteintressant. Det handlar också om förståelse, tålamod och pedagogik. Men jag vill ändå alltid ha kvar fotbollen. 

Det här är Hjärta United

”Hjärta United startade 2017 när A-lagsspelarna Emelie Lundberg och Vaila Barsley såg en möjlighet att vid sidan av sina fotbollskarriärer ge tillbaka till samhället och vara en medmänsklig resurs på service- och seniorboenden i Eskilstuna kommun.


Så skapades Hjärta United och det har blivit vår samhällsansvars-plattform där vi når ut till människor som löper stor risk att hamna i utanförskap. Vi arbetar med hela 8 av FN:s 17 av globala mål (Mål #1, #3, #4, #5, #8, #10, #16 & #17) för en mer hållbar kommun och värld. När alla våra verksamheter är i gång samtidigt stöttar vi över 100 personer i veckan”, skriver klubben. 


De har även projektet JAG2030 som är ett upprop för att öka jämställdheten i Eskilstuna, Sörmland och utanför. Det för att arbeta för jämställdhet som är ett av FN:s globala mål som ska vara uppnådda just år 2030.


Källa: Eskilstuna United  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.