Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobbades av fyra skolor – tvingades flytta 130 mil

Emma Johansson valde mellan skidgymnasium och cykelgymnasium. Valet föll på cykel och Emma Johansson fick en lysande karriär.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Marcus Hellner nobbades av fler skidgymasium innan han kom in på ett långt hemifrån.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Jimmy Durmaz säger att fotbollsgymnasiet var viktigt för resten av hans skolgång.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Sverige finns det 55 riksidrottsgymnasium med en rad olika inriktningar.

Marcus Hellner, Emma Johansson och Jimmy Durmaz är tre svenska idrottsstjärnor som alla har tagit sig till toppen vid idrottsutbildningar. 

– Jag är en stor förespråkare för skidgymnasium, man lär sig mycket och utvecklas som person. Det finns mycket att vinna på utbildningen, säger Marcus Hellner.

Marcus Hellner avslutade sin skidkarriär år 2018. Då hade han bland annat hunnit med att plocka hem tre OS-guld, ett VM-guld och en rad andra medaljer och pallplatser. Men den framgångsrika karriären började lite trögt när han skulle söka gymnasium och fick nej av fyra stycken.

De hade ingen plats för Marcus Hellner och såg inte potentialen. Men på femte försöket fick han till slut ett ja av skolan han hade som sista alternativ. 

– Jag hade ju inte resultaten i den där åldern. Det är alltid svårt att se vilka som kommer slå igenom. Men jag sökte Gällivare i sista hand eftersom det låg längst bort, säger Marcus Hellner.

Skidgymnasiet i Gällivare ligger 130 mil från hans uppväxtort Lerdala i Västergötland. Men trots det tvekade inte 15-åringen på att att packa väskorna och flytta dit. 

– Det var ett snabbt beslut. Jag tackade ja direkt efter första samtalet. I dag hade jag nog reflekterat mer över att flytta 130 mil. 

Marcus Hellner flyttade 130 mil för att gå på skidgymnasiet. Efter skolan väntade en mycket framgångsrik karriär. Foto: BILDBYRÅN

Möttes av oväntat problem

Marcus och hans mamma tog tåget upp till Gällivare i maj inför upptakten och möttes av oväntat problem.

– Det var midnattssol rätt in i hotellrummet och jag hade så jäkla svårt att sova. 

Men det var inte bara midnattssolen som skilde sig från tillvaron hemma i Lerdala. 

– Det var ju jättemycket nytt. Palt hade jag aldrig ätit. Jakt, fiske och skoter är ju så stort här. Det var en helt annan kultur. Men jag trivdes och det är väl därför jag blev kvar.

Vad lärde du dig på det personliga planet?

– Att ta eget ansvar. Det gäller att klara tvätten, städningen och laga mat. En del tycker att skolan ska stå för den servicen men en vacker dag är man senior och då är det ingen som gör det åt dig.

Han fortsätter:

– Det finns inget som säger att en 15-åring inte klarar av den viktiga kosten. Allt blev inte perfekt men man lärde sig med tiden. 

Men en dag i veckan åt Marcus och kompisarna middag hos någon förälder och fick känna av familjekänslan. Han säger att det ofta är en god gemenskap på skidgymnasierna och att ansvaret dels vilar på tränare och föräldrar, och en viktig anledning till att Hellner trivdes i Gällivare var just hans tränare. 

– Min tränare Lars-Gunnar Pettersson tog stort ansvar för mig och i dag är vi kompisar.

Vidare säger han att skidutbildningen är viktig och att man inte nödvändigtvis behöver bli stjärna. Man lär sig mycket annat som man har användning av. En del tar med sig kunskaperna och blir tränare till exempel.

Emma Johansson valde mellan skidor och cykel

Emma Johansson var en av världens bästa cyklister under ett knappt decennium. Bland annat plockade hon hem två OS-silver och två VM-silver. Men Emma var också intresserad av skidor och sökte därför till både cykel - och skidgymnasier. 

– Jag ville helst satsa på att cykla. Och när jag blev antagen till Skara flyttade jag direkt, säger hon.

Det blev en bilresa på lite mer än 70 mil söderut. Från föräldrahemmet i Sollefteå i Ångermanland till Västergötland och Skara.

– När mamma och pappa sa hej då och åkte hem var jag inte så kaxig. Det var tufft gjort av mina föräldrar att släppa i väg mig så långt bort. Jag hade inte ens fyllt 16 år, säger Emma Johansson.

Första året i Skara bodde hon och tre andra cykelelever på övervåningen i en villa.

– Jag hade eget rum, men delade kök och badrum. Jag vet att mamma och pappa tyckte det var tryggt att det fanns vuxna i huset som de kunde ringa om jag behövde hjälp.

Emma Johansson tackar cykelgymnasiet i Skara för en framgångsrik karriär.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

”Visst kunde jag tänja på gränserna ibland”

Under de tre andra skolåren bodde Emma själv i en etta med kokvrå och förutom att träna studerade hon på naturvetarlinjen. 

- Jag är nöjd med min tid i Skara, jag utvecklades mycket som cyklist och person. Jag fick ta mer ansvar och klara mig på egen hand. Utan Skara hade jag aldrig lyckats så bra som jag gjorde. Träningen under gymnasietiden lade grunden till mycket. 

– Jag fick igenom att läsa i fyra år i stället för tre. På så sätt kunde jag vara borta på landslagsläger och tävlingar.

Skötte du dig under gymnasietiden - eller var det många sena nätter med fester?

– Jag skötte mig, men visst kunde jag tänja på gränserna ibland när jag kom hem lite senare än vad jag kanske gjort om jag bott hemma och gått i skolan. Men hade jag gjort något dumt hade pappa satt sig i bilen direkt och hämtat hem mig.

Hur vill du sammanfatta tiden på cykelgymnasiet i Skara?

– Jag är tacksam för att jag fick chansen och vara i den miljön. Skara har alltid en plats i mitt hjärta. Det var även där jag gifte mig.

Jimmy Durmaz: ”Det underlättade för skolan”

Jimmy Durmaz är i dag proffs i turkiska Galatasaray och har representerat både det svenska U21-ladslaget och A-landslaget. När han började på gymnasiet var det på John Bauers fotbollsgymnasium i hemstaden Örebro och det var någonting som passade honom perfekt. 

– Jag fick träna ännu mer fotboll och det gör att man blir en ännu bättre fotbollsspelare. Så för mig kändes det bara positivt att vara med där. Jag fick lägga mycket tid på min fotboll och samtidigt på skolan. Det underlättade skolan att man fick göra det man älskar och sen även ha med det där också.

Under den tiden spelade Durmaz i BK Forwards A-lag och han tycker att skolan hade ett bra samarbete med föreningen. 

– Jag hade lite tur, min mentor i skolan var min fotbollstränare i BK Forwards A-lag också. Det var perfekt för mig så det fungerade jättebra. Men jag vet att de vi hade i Örebro var väldigt samarbetsvilliga med alla klubbar som var runtomkring. När jag flyttade till Malmö så gick jag två år där också i skolan tillsammans med Malmö FF som klubb. De var också samarbetsvilliga och det var jättebra. 

För Jimmy Durmaz var det perfekt att få träna ännu mer fotboll än passen utanför skolan.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Du måste älska det du gör och ha kul”

För Durmaz som alltid haft glädjen till fotbollen blev det aldrig för mycket. Han tröttnade inte även om hans träningsdos var högre än de som inte gick på fotbollsgymnasium. 

– Jag gjorde det jag älskade att göra och det var att spela fotboll. Jag kände aldrig någon press varken från tränare eller från föräldrar eller vänners föräldrar. För mig var det att gå ut och spela och ha kul. 

Har det hjälpt dig att ta dig hela vägen? 

– Såklart, du måste älska det du gör och har du kul när du gör det så klarar du av allt som kommer på planen. Nu spelar jag på en väldigt hög nivå där det är väldig mycket press från supportrarna, från klubben och allt runtomkring och jag älskar att spela fotboll och det gör att jag inte bryr mig om pressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.