Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Närmsta vi kommer känslan av att flyga”

Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

Therese Alshammar ser hur en tradition håller på att förändras.

Från att fått lära sig bröstsim som första simsätt blir det allt vanligare att barn får lära sig en annan teknik först.

– Då är det bättre att börja med något man redan kan, säger Alshammar. 

Therese Alshammar, 44, gjorde comeback i somras. Det räckte inte hela vägen till OS i Tokyo, och i dag sysslar Alshammar bland annat med simskolor för barn. 

Hon tycker att det är viktigt att barn lär sig att gilla känslan av att vara i vatten. 

– Det är det närmsta vi kan komma känslan av att flyga, tycker jag personligen. Man upplever en viss tyngdlöshet, säger hon. 

Hennes elever får inte lära sig bröstsim som första simsätt. I stället är det fokus på frisim och ryggsim vars rörelsemönster redan finns hos barnen. 

– Det som många upplever som svårt är att börja med bröstsim som är ett komplext simsätt, så vi försöker verkligen börja med frisim och ryggsim som är mest likt vårt rörelsemönster på land.

Therese Alshammar om att lära barn simma

I sin roll som simtränare ser Therese Alshammar hur traditionen att lära ut bröstsim som första simsätt att börja förändras. Allt fler och klubbar väljer att börja med andra tekniker.

– Bröstsim är en rörelse man kanske inte riktigt är redo för när man är fyra, fem år. Då är det bättre att börja med något man redan kan, så armar och ben svingar parallellt. Det kan vi ju sedan vi lär oss gå. 

Hur är vattenvanan hos barn i dag?

– Om man bli trygg med att vara i vatten är det viktigt att ofta vara i det elementet. Det är inte som något annat vi rör oss i, och det är det som är så fantastiskt. Så ju tidigare du börjar bada med ditt barn, desto mer kommer du ha igen det senare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.