Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Motstånd när kvinnor tar plats inom fotbollen”

Deltagarna i BrommaGirlsFoto: Henke Råssmo / Henke Råssmo
Ledare håller i träning under BrommaGirls campFoto: Henke Råssmo / Henke Råssmo

I augusti arrangerades fotbollslägret BrommaGirls av IF Brommapojkarna. 

Efter att campet avslutats kommunicerade BP att de fått ta emot kritik för att träningsdagarna riktade sig till tjejer och icke-binära och hade kvinnliga ledare.
– Jag tror inte någon kan genomföra en jämställdhetssatsning inom fotbollen utan att åka på kritik. Det är verkligheten, säger Charlotte Ovefelt, jämställdhetsstrateg i klubben.

Med campet BrommaGirls ville IF Brommapojkarna ge tjejer och icke-binära en egen aktivitet, dessutom med kvinnliga förebilder, det då planeringen av lägret och själva dagarna styrdes av kvinnor inom föreningen. 

Träningsdagarna ägde rum mellan den 10 och 13 augusti på Grimsta IP, Fia Grönborg som var projektledare för campet, menar att det hela blev en succé. Hon har jobbat inom klubben i tre år och var fram till i år även spelare i BP. 

– Det var en väldigt mysig och familjär känsla som jag aldrig erfarit under min tid i den här klubben. Det var bara en helt fenomenal vecka med taggade tjejer som stöttade, peppade och lyfte varandra hela veckan och fantastiska ledare på det. Alla har gjort ett helt fantastiskt jobb, säger Fia Grönborg. 

Om kritiken: ”Skriker högre än högst” 

Grönborg arrangerade campet tillsammans med Ronja Holmér, sportchef för flickverksamheten, och Charlotte Ovefelt, jämställdhetsstrateg och akademitränare i klubben. 

Och trion har fått motta mycket positivt från lägrets deltagare och deras föräldrar. 

– Föräldrar har kommit med feedback om att det verkligen har höjt deras tjejer att ha kvinnliga förebilder på planen. Men också att vi hade damlagsspelare som kom ned och visade arenan för tjejerna och gav de en inblick i deras vardag, det var otroligt uppskattat. 

Men lägret har också fått en hel del kritik, av utomstående som var kritiska till att lägret enbart riktade sig till tjejer och icke-binära. Det gjorde att BP efter campet publicerade ett inlägg i sociala medier där de riktade sig till kritikerna, de skrev bland annat: 

”Det är så fantastiskt lätt att exkludera kvinnor, icke-binära och andra utsatta grupper, men så fort det är männen eller i det här fallet pojkarna som i åsidosätts skriker männen högre än högst.” 

”Det här är inte unik för BP”

Fia Grönborg berättar att inlägget fått stor spridning på sociala medier. 

– Vi var beredda på att det skulle komma mycket kritik och det kom kritik från liknande målgrupp som tidigare men också väldigt många som var väldigt positiva. 

Charlotte Ovefelt är förutom hennes arbete i BP även grundare av projektet Normbollen och har tidigare varit jämställdhetsstrateg på Stockholms läns landsting. 

Hon är inte förvånad över att lägret möttes av kritiker. 

– Det här är inte unikt för BP. Det finns ett motstånd när kvinnor tar plats inom fotbollen och det är den problematiken som är så stor. Jag har jobbat med det här i så många år och jag förvånas över att det år 2020 i fotbollsvärlden fortfarande finns ett motstånd. Jag vill verkligen poängtera att det inte är unikt för BP, det finns ett generellt ifrågasättande när man jobbar med det här. Det förvånar mig men samtidigt gör det inte det, jag trodde nog att det skulle ha avtagit mer, säger Charlotte Ovefelt och fortsätter: 

Hoppas föreningar tar efter konceptet 

– Jag tror inte någon kan genomföra en jämställdhetssatsning inom fotbollen utan att åka på kritik. Det är verkligheten. 

Ovefelt menar att det inte bara är de drygt 62 deltagande barnen som stärkts av lägret, även de kvinnliga ledarna har växt. Hennes förhoppning är nu att liknade fortsätter att arrangeras i klubben – men även i andra föreningar. 

– De här satsningarna måste göras. Andra föreningar har hört av sig om att de vill arrangera liknade camp och det är självklart, det här ska göras stort för vi ser hur bra flickorna mår. 

Läs hela IF Brommapojkarnas inlägg

När vi innan sommaren lanserade BrommaGirls Camp möttes vi av kritik från flera håll, där bland hörde kritiker av sig och tyckte att det var fel att vi, IF Brommapojkarna anordnade en camp som endast riktade sig till tjejer och icke-binära och som dessutom arrangerades och planerades av tjejer. 

 

Hur kan det fortfarande vara så provocerande för män 2020 att inte sitta på makten i alla sammanhang inom fotbollen?

Det är så fantastiskt lätt att exkludera kvinnor, icke-binära och andra utsatta grupper, men så fort det är männen eller i det här fallet pojkarna som i åsidosätts skriker männen högre än högst.  

 

Trots påtryckningar om att vi skulle sluta kommunicera icke-binära samt överväga hela BrommaGirls Camp så fortskred planeringen och vi valde att köra på.

 

I måndags förra veckan gick äntligen startskottet och 62 fotbollsspelande tjejer mellan 8-13 år klev in på Grimsta IP, 9 kvinnliga ledare mellan 18-59 år tog emot tjejerna och gjorde en fantastisk insats under hela veckan. 

 

Veckan flöt på utan ett endaste bråk eller klagomål. Aldrig har vi upplevt en sådan genuin, inkluderande och omfamnade känsla kring en aktivitet som föreningen anordnat. 

 

Under torsdagen spelade vi Champions Leauge på A-plan med speaker, musik och turneringskänsla, vi blandade åldrarna i lagen och trots brett åldersspann kände alla sig delaktiga. De äldre tjejerna peppade de yngre och arbetade precis så som ett lag ska göra. 

 

Sammanfattningsvis vill vi bara säga TACK! Tack till alla deltagande tjejer, tillsammans tog vi ett stort och viktigt steg för att BP ska bli en jämställd förening. 

PS. här är lite återkoppling som vi har fått efter campen:

- ”Jättebra tränare som verkligen såg alla”

- ”Fantastiska ledare och grymt organiserat”

- ”Bästa campen som mitt barn har varit på”

- ”Stort tack för den bästa campen”

- ”Det har vart fantastiska ledare under veckan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.