Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Motocrosstalangerna Mira och Tuva siktar mot världstoppen

Mira Sturesson
Foto: Yamaha Motor
Tuva Nelson
Foto: Yamaha Motor
Tuva Nelson (till vänster) & Mira Sturesson (till höger) när de sågs första gången i Ljungby 2016.
Foto: Privat

Kompisarna Mira Sturesson, 12, och Tuva Nelson, 13, är två av Sveriges bästa ungdomsförare i motocross.

Tillsammans har de båda ett gemensamt mål – att en dag få möjligheten att tävla i VM.

Båda följde tidigt med sina respektive pappor till crossbanan, där tjejernas egna karriärer sedan dess har tagit fart i takt med att deras vänskap även den har växt sig stark.

– Man blir varm i hjärtat när de ses och kastar sig runt halsen på varandra. Det känns bra som förälder, säger Miras pappa Johan Sturesson.

Mira Sturesson och Tuva Nelson är, trots det långa avståndet mellan varandra, bästa vänner. Mira, som bor i Lomma, och Tuva, som i sin tur bor i Hyltebruk, har drygt sjutton mil mellan varandra. Trots det ses de båda flera gånger om året.

Genom motocrossen, och med samma gemensamma mål att en dag få tävla i VM, har tjejerna hittat varandra. Mira och Tuva är i dag två av Sveriges bästa ungdomsförare och har även hunnit med att tävla på den internationella scenen. 

Mira Sturesson är i år ny 85-kubiksklassen, och efter en skada i årets första ungdomsmästerskap är hon nu åter på banan och ser fram emot topplaceringar i såväl SM som DM (danska mästerskapen). Tuva Nelson i sin tur har som förhoppning att kvala in till EM i Tyskland. Ett gemensamt mål de har, förutom att i framtiden tävla i VM, är även att tävla i Yamahas årliga ”bLU cRU final”, som är Yamahas ungdomssatsning för att lyfta duktiga och ambitiösa motocrossförare.

”Tänkte att hon kanske kan bli en liten crosstjej”

Mira Sturesson har fått generna för motocross genom sin pappa Johan, som tidigt upptäckte Miras talang.

– Hennes intresse är väl överfört från mig som körde motocross i min ungdom. Hon var alltid med i garaget och gillade att hänga där med mig. Tanken slog mig när hon skulle börja cykla, att hon hade väldigt fin balans och då tänkte jag att ”hon kanske kan bli en liten crosstjej”. På den vägen är det, hon fick sin första motorcykel när hon var fem år. Sedan dess har det rullat på, hon har ganska lätt för det så helt fel på det var jag nog inte, säger Johan Sturesson.

Närmast handlar det mesta om att träna upp sig igen efter det benbrott som Mira ådrog sig, men på längre sikt är den största drömmen att nå till ett VM.

– Det är ju en dröm, sen är vägen dit lång. Det är mycket mer än bara körningen som ska klicka där, det handlar ju om sponsorer och allt vad det innebär. Det handlar om kostnader också. Det är ju Miras högsta mål men vi sätter ju lagom höga mål, just nu är det SM och nästa år är det kanske dags att testa någon EM-tävling. Både Mira och Tuva har ju varit utomlands och testat lite, till exempel Italien i fjol.

Tuva Nelson
Foto: Dary Karina
Mira Sturesson med fullt fokus
Foto: Dary Karina

”Man måste vara ödmjuk inför att det är tufft”

Tuva Nelson i sin tur började köra redan som fyraåring, efter att ha följt med pappa Stefan till motocrossbanan.

– Jag tyckte att det var kul att följa med honom på hans tävlingar, sen var det pappas kompis Emil som köpte min första PW 50 som jag fick börja köra på. Sen har det bara rullat på, sa Tuva när SportExpressen pratade med henne under hösten 2021.

Pappa Stefan Bengtsson beskriver vidare.

– Hon var med på tävlingar när hon var liten, så det är ju där det kommer ifrån. Sen har hon hakat på det intresset av sig själv, jag har aldrig styrt in henne på något vis. Men då får man hjälpa henne på vägen med det intresset. Det är bara motocross hela tiden i huvudet på henne, säger pappa Stefan.

För Tuvas del är nästa steg delvis oklart. Under 2022 har hon klivit upp en klass, där konkurrensen är tuffare men där hon vill fortsätta utvecklas.

– Det har gått lite upp och ner, men hon vill fortfarande köra mot de i en högre klass och hon får välja den vägen själv. Man försöker välja vissa tävlingar i och med att det är ganska kostsamt, men hon vill fortfarande köra mot de i en högre klass. Det kommer fler tillfällen men vi har inte riktigt lyckats med att få till det.

När det gäller att tävla i VM i framtiden menar pappa Stefan att man måste vara ödmjuk inför att det är tufft.

– På längre sikt vill hon köra lite större tävlingar, det är ju en dröm. Men man måste vara ödmjuk inför att det är tufft som attan, det finns så många duktiga åkare så det är jättesvårt. Särskilt att vara tjej också. Man måste försöka göra sitt bästa, det är ju allas dröm att köra de här större tävlingarna så klart.

Det stora och viktiga vänskapsbandet

Trots att Mira och Tuva bor långt ifrån varandra så frodas vänskapen allt jämt, något som den gjort redan från första början.

– De fann varandra vid första ögonkastet, och sen var de ju ganska duktiga också och stack ut lite grann eftersom de var tjejer. De möttes i en tävling i Ljungby och sen träffas man ju ganska tätt under säsongen när det är tävlingar varje helg. Sen bytte de lite kontaktuppgifter och Snapchat, och som tur var så klickade jag och Tuvas pappa också så det blev väldigt enkelt, säger Johan Sturesson.

Tuvas pappa Stefan fyller i:

– Man åker ju land och rike runt, det var i Ljungby där 2016 de träffades först. Sen har den vänskapen vuxit och det är ju kul att se när de träffas varje gång. Jag tror de hörs mer eller mindre varje dag. Sen är det ju tävlingarna, man hänger tillsammans och man grillar tillsammans. Det är inte bara tävlingen i sig. Det är även kul för oss föräldrar, det är så mycket mer än bara tävlingarna.

Johan och Stefan menar att vänskapsbandet mellan Mira och Tuva är viktigt när det handlar om att stötta och peppa varandra när de tillsammans är i väg och tävlar.

– Det är jätteviktigt att man har varandra. Det är lite speciellt, jag tror inte det är lika lätt med Tuvas kompisar här hemma. Det kan nog vara svårt att förstå vad Tuva håller på med, då är det nog lättare att ha en kompis som förstår vad det handlar om. Att man packar på torsdagen, åker i väg på fredagen och kommer hem på söndagen. Det är ju lite det livet man lever, säger Stefan.

Något som Johan håller med om.

– Det är så klart jätteviktigt. De har en annorlunda sport där tjejer är en minoritet. Då är det viktigt att ha den här kontakten även på fritiden, för jag tror inte att klasskamrater har den förståelsen och lyssnar med samma entusiasm. Mira och Tuva har en fantastisk vänskap, det bråkar aldrig vilket är lite onaturligt kanske. Det bara flyter på, det är jätteskoj. Man blir varm i hjärtat när de ses och kastar sig runt halsen på varandra. Det känns bra som förälder, avslutar Johan.

TV: Marcus Ericsson vinner Indy 500

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.