Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Monica, 40, är dubbel mästare i bodyfitness

Monica Foss från är född och uppvuxen i Tidaholm i Västra Götaland och är nu dubbel norsk mästare i bodyfitness.
Foto: Privat / Privat
Bodyfitness är ganska likt bikinifitness, men musklerna behöver vara större och mer definierade.
Foto: Privat / Privat

Monica Foss, 40, från Tidaholm födde tvillingar för sex år sedan.
Nu kan hon titulera sig dubbel norsk mästare i bodyfitness. 

– Jag satte ett mål att när jag är 40 år så ska jag själv tävla, säger Monica Foss. 

Monica Foss, tidigare Monica Ahl, kommer ursprungligen från Tidaholm men flyttade till Norge som 20-åring efter att ha blivit god vän med en norsk tjej under sin tid som au pair i Tyskland. 

– När jag kom tillbaka till Sverige var det dåligt med jobb och i Norge var det väldigt gott om jobb så jag åkte dit och började jobba på Ikea utanför Oslo. Jag skulle egentligen bara vara där ett år och tjäna lite pengar, men jag trivdes väldigt bra, säger Monica Foss.  

År 2008 träffade Monica mannen hon senare skulle gifta sig med, Kenneth Foss. Han höll på mycket med fitness och har bland annat tagit guld i norska mästerskapen. Monica som har en bakgrund med både gymträning och handboll började hänga mer och mer med Kenneth på gymmet. 2013 startade de sin egen fitnessklubb som i dag är Norges största. 

– I och med att det tillkommit fler och fler grenar har idrotten blivit större. Allt fler började fråga Kenneth om hjälp och uppföljning. Då bestämde vi oss för att starta klubben. 

Tog hem dubbla guld på mästerskapet

Monica har sedan dess arbetat som tränare och coach på klubben. Men i år var det dags för hennes egen tävlingsdebut i bodyfitness, som 40-åring. Någonting som Västgöta-bladet tidigare skrivit om. 

– Vi fick barn för sex år sedan, tvillingpojkar. Min graviditet var ganska jobbig och min kropp blev ganska svag. Jag hade ont överallt egentligen. Så jag kände att jag måste börja träna nu och jag måste ha ett mål för att motivera mig. Då satte jag ett mål att när jag fyllt 40 ska jag tävla, så det har varit en femårsplan. 

Det hårda arbetet med tränings- och matupplägg lönade sig. Monica blev nämligen dubbel norsk mästare i klasserna ”Senior” och ”Veteran”. 

– Jag hade hoppats på en pallplats i alla fall. Det siktade jag på men att få vinna, det var kul. 

Har det varit svårt att hålla motivationen uppe under de här åren? 

– Det har gått upp och ner, men jag är tacksam för att jag har Kenneth. Vi stöttar varandra och han har pushat mig när jag känt att jag inte orkar. Han har hjälpt mig så att jag kan göra det här, vi har gjort det tillsammans och jag hade aldrig klarat det utan honom. Man har barn, jobb och mycket annat som måste prioriteras. Men när jag kollar tillbaka på det så känner jag att det har varit värt det. 

Hur firade ni segrarna? 

– Jag är ju coach så vi hade utövare efter mig på tävlingen som vi fick jobba med men det blev pizza och choklad på kvällen. 

Vill inspirera andra

Monica fick blodad tand av framgången och har som mål att tävla våren 2022 igen när det är dags för Oslo grand prix. Hon vill inspirera personer i sin egen ålder som kanske tvivlar. 

– Det är aldrig försent. Få tag i en bra coach som kan hjälpa dig med träning och matprogram, maten är jätteviktig. Tjejer är ganska dåliga på att äta mycket mat och äter för lite för att bygga muskler. Sen är det bara att köra på och att man ger det lite tid, lägger ner jobbet. 

Missa inte de glada nyheterna i dessa tider. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om ”Glada nyheter”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.