Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mona, 21, rider med slöja – aldrig känt sig välkommen

Mona Khader skrev ett inlägg på Facebook om rasismen inom Hästsverige.Foto: Privat / Privat
Mona Khader, 21, beskriver sig själv som ”hästgalen”.Foto: Privat / Privat

Mona Khader, 21, beskriver sig själv som ”hästgalen”.

Men hon har aldrig känt sig välkommen i ett svenskt stall.

– Jag har kommit hem och gråtit efter flera olika stallbesök och på träningar över hur jag blir bemött, säger hon.

Mona Khader från Helsingborg har kommit hem från ännu en dag i stallet. Hon har hittat en medryttarhäst och ägare hon trivs med. Men i stallet känner hon sig fortfarande inte välkommen. 

På Facebook börjar hon skriva ett inlägg tillägnat det svenska hästfolket, om hur det är att vara hästintresserad och bära slöja i Sverige.

Jag är en hästgalen tjej, varför är det så chokande?

Hon skriver vidare om hur hon har blivit bemött. Den här dagen har hon fått nog.

– Jag ser blickar och hör kommentarer varje dag. Och den dagen jag skrev inlägget hade jag pratat lite extra med ägaren till hästen och jag kände bara ”varför ska det vara så svårt för dem att acceptera att jag finns här, jag förstår liksom inte”, säger hon till SportExpressen Föreningsliv.

”De är väldigt chokade”

Efter inlägget har flera hört av sig för att stötta henne.

– Jag kände verkligen att jag ville få det sagt, för jag tycker inte någon har snackat om det, säger Mona Khader.

Hur har du märkt av rasism i hästsverige?

– Någon annan kanske inte märker det men jag som utsätts för det märker det klart och tydligt. Det är blickar, kommentera och liksom attityden är tydlig. Smygrasism, som är svårt för andra att se, är många gånger kan vara värre än synlig rasism.

Vad är det för kommentarer?

– Jag får mycket frågor om att jag har slöja, de är väldigt chockade. Många gånger får jag frågan ”jaha kan du det här? Har du gjort det här innan” när jag har ridit i flera år. De ser på mig som en nybörjare oavsett. 

– De blir väldigt förvånade över att se en icke-svensk rida.

”Kommit hem och gråtit efter flera stallbesök”

Mona Khader beskriver att hon aldrig känt sig välkommen och ett tag fick det henne att sluta rida.

– Vissa dagar kommer jag hem och bokstavligen och känner att ”det här är skit, varför fortsätter jag ens?” Jag har kommit hem och gråtit efter flera stallbesök och träningar över hur jag blir bemött.

Hur önskar du att det var?

– Jag önska folk inte blev så chockade av att se någon som inte liknar dem själva. Det står alltid på ridsportens hemsida och på alla ridskolor att ridsport är en inkluderande sport för alla och det ska vara jämlikt. Men det där är bara som det står på papper, tyvärr.

Hon fortsätter:

– Jag önska andra tjejer och killar blir trevligare bemötta. Att folk accepterar den här olikheten som finns i ridsporten, det behöver inte vara en homogen grupp. Det finns många andra som rider men det syns inte. Jag hoppas de förstår att något behöver förändras.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.