Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV:Molly är världens enda dopinghund: ”Fantastisk”

Möt Molly, världens första dopinghund
Världens första och hittills enda dopinghund Molly finns i Sverige.Foto: Olivia Åkerlund
Mollys nos klarar av att hitta preparat inne i ampuller.Foto: Olivia Åkerlund

Femåriga cockerspanieln Molly är världens första och hittills enda dopinghund – och hon bor i Sverige.

Tillsammans med sina hundförare Joanna och Michael besöker hon föreningar och idrottsevenemang.

Och hon har bidragit fler gånger när utövare testats positivt.

– Hon ser ju otroligt snäll ut, men jag brukar säga att hennes nos är skräckinjagande, säger Michael Sjöö.

Dopinghunden Molly tillhör Svensk Antidoping men bor hos fodervärdarna Joanna och Michael. De har gått en särskild utbildning för att kunna föra Molly. De har båda arbetet inom Svensk Antidoping i över 20 år. 

Joanna och Michael har tagit med sig Molly till Vallentuna ishall. Där ska ett fabricerat test ske innan A-lagets träning. Joanna placerar ut dopingpreparat i en glasampull och lägger det i en ryggsäck i omklädningsrummet. Michael förklarar för spelarna vad som kommer hända och Molly börjar söka. 

– Vi har inte mandat som polis eller tull att få någon att öppna en väska, men däremot har de som är med i svensk idrott underkastat sig att gå med på en dopingkontroll när vi begär det. När Molly markerar så frågar vi om de kan öppna väskan. Vare sig de gör det eller inte är vi noga med att säga att det är en dopingkontroll, säger Michael Sjöö.

Michael och Joanna Sjöö är Mollys hundförare och foderägare.Foto: Olivia Åkerlund

Molly kan känna när någon dopat sig

Molly markerar genom att dra tassen mot väskan. Hon har hittat det utplacerade dopingpreparatet i omklädningsrummet och det tog bara någon minut. Som belöning får hon en gul boll att leka med och svansen viftar hela tiden. Hennes motivation är bollen och inte godis som många andra hundar.

– Det är inte maten hon ska åt utan det är leken. Mat ska hon ha i andra sammanhang. Hon belönas med lek för att det ska vara roligt när hon arbetar. Man kan inte tvinga henne att söka, utan det måste vara skoj, säger Michael.

Kan hon känna av om någon tagit preparat? 

– Man ska komma ihåg att de otillåtna preparaten kommer ut via urinen för det mesta, men de kommer också ut via svett, så Molly känner även på människor. Men primärt så söker hon på väskor och skåp och så vidare, säger Joanna Sjöö.

LÄS MER: TV: Här får Birgitta, 75, äntligen se sitt Gif Sundsvall

Behöver ha en otroligt framstående nos

Anabola steroider och testosteron är två preparat som Molly kan spåra. Hon kan många fler än så men vilka det är ska inte allmänheten veta. Och Molly lär sig nya preparat genom att Joanna och Mikael tränar henne och ger henne bollen när hon markerar rätt.

– Hon är utbildad precis som en narkotikahund men bara på dopingpreparat. Det är skillnaden, hon jobbar på exakt samma sätt, säger Micahel.

Han fortsätter: 

– Tullen har ett program med 18 punkter som hundarna ska klara. Molly har klarat av det och i hennes arbete behövs en otroligt framstående nos för att kunna hitta preparat. Hennes nos är fantastisk. Hon hittar glasampuller med preparat i som vi exempelvis lägger i soprum. 

Mollys känsliga nos måste vila en del och därför tränar hon bara en till två gånger i veckan utöver arbetet. Och den känsliga nosen innebär också att Joanna och Michael måste tänka på vilka dofter hon tar in och inte. 

– När vi hanterar preparat har vi alltid handskar på oss för att vår doft inte ska smitta av sig på preparatet, då skulle hon gå på den doften. Visst, nu blir det en doft av de här handskarna. Därför byter vi också handskar, olika fabrikat och så för att hon inte ska lära sig någon annan doft än det i preparatet, berättar Michael.

LÄS MER: Bilden som berör tusentals: ”Det största som hänt” 

Molly skapar diskussion kring doping

När Molly arbetar har hon alltid på sig en väst från Svensk Antidoping. Men det är inte bara för att de runtomkring ska se att hon är en tjänstehund utan också för att Molly ska veta när hon jobbar och när hon är ledig. 

– Molly vet att när vi sätter på henne västen och hon får ett kommando från mig eller Michael så går hon i gång, säger Joanna. 

Molly får en gul boll när hon markerar för dopingpreparat.Foto: Olivia Åkerlund

Att Sverige har världens första och enda dopinghund är för att Svensk Antidoping ville bredda sitt arbete. Beslutet att köpa in en hund kom 2017. Joanna och Michael ansökte om att få ha henne. Båda två säger att de märker en stor skillnad när de har med sig hunden. Och hon har bidragit flera gånger när utövare testats positivt. Men hur många avslöjar de inte.

– När man kommer med Molly kommer många fram till oss och det blir en väldigt bra diskussion kring antidopingarbetet i svensk idrott. Vi har fått en väldigt bra bro, speciellt till de yngre idrottarna. De vill ju träffa henne och många har hört talas om henne. Hon är väldigt populär vilket är bra för arbetet i det stora hela, säger Joanna.

LÄS MER: Fick en stroke mitt under match: ”En på miljonen”  

”Svensk idrott ska vara stolt”

Sökhundar kan generellt jobba tills de är tio år gamla. Det innebär att Molly förhoppningsvis kan jobba i ytterligare fem år. Efter det brukar hundarna få stanna hos sina fodervärdar.

– Hon är en del av vår familj nu. När hon kom till oss hade hon aldrig bott inomhus utan bara ute i hundgård. Så det var en stor del att träna henne socialt. Men de är borta sen en lång tid tillbaka, säger Michael.

Han fortsätter: 

– Svensk idrott ska vara stolt över att ha ett verktyg som ingen annan kommit på.

Så går en dopingkontroll till

Michael och Joanna förklarar hur de arbetar:
Så går en dopingkontroll till: 

– När vi kommer till en dopingkontroll informerar vi om vilka vi är och att vi ska göra en dopingkontroll. Vi visar alltid upp legitimation. När vi har Molly med oss informerar vi som att vi först kommer göra ett sök med henne, sen selekterar vi ut ett antal utövare för dopingkontroll. 

 

– Då är det urin eller urin och blod som är det absolut vanligaste. Sen tar vi ut idrottsutövarna och de får fylla i ett dokument och lämna sina prov. 

 

– Idrottsutövarens urin- och eller blodprov skickas till ett av WADA godkänt dopinglaboratorium för analys. Analysen tar ca 4-6 veckor.

 

– Vid ett positivt analyssvar, det vill säga att provet visar spår av dopingklassade substanser, riskerar idrottsutövaren att bestraffas med avstängning från all idrott, inklusive ledaruppdrag. Avstängningen gäller även internationellt. Ärendet utreds av Dopingkommissionen, som avgör om det ska anmälas till bestraffning. Dopingnämnden fattar beslut om bestraffning i första instans. 

 

– En eventuell överklagan avgörs av Riksidrottsnämnden. Den tilltalade har möjlighet att yttra dig inför varje beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.