Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Mitt hjärta gick i miljoner bitar”

Pontus stålfors om att bli av med assistansen: ”Hjärtskärande”
Hussein Rasul, Pontus Stålfors och Johannes Wingren i en av träningslokalerna på Bosön.
Foto: OLIVIA ÅKERLUND

BOSÖN. Pontus Stålfors har en dröm – att vara med på Paralympics 2024.

Den drömmen riskerar nu att krossas efter att Uppsala kommun tagit ifrån honom hans personliga assistans.

– Mitt hjärta gick i miljoner bitar, säger 24-åringen.

Bosön, Lidingö öster om Stockholm.

På elitidrottsutbildningen studerar många av de som utgör Sveriges framtida idrottshopp. Som en dag förhoppningsvis ska ta medaljer, och sätta rekord inför en jublande publik och mängder av tv-tittare.

En av eleverna skiljer sig från de andra – Pontus Stålfors. Han har inga som helst problem att hänga med i undervisningen, men oftast gör hans kropp något annat än vad Pontus anser att den ska göra. Pontus har en cp-skada sedan födseln.

Ytterligare en sak som sannolikt gör honom annorlunda jämfört med många i hans klass är att Pontus redan har börjat plocka medaljer. Senast, i somras, blev det SM-brons på både 100 och 200 meter.

Grenen: framerunning. Där springer man med hjälp av ”en cykel” med tre hjul utan trampor.

Som 15-åring, strax efter att Pontus börjat tävla, satte han världsrekord på sprintdistansen 40 meter i Köpenhamn 2013 under sitt första mästerskap.

Hussein Rasul, till vänster, hjälper Pontus Stålfors på Böson måndag till torsdag.
Foto: OLIVIA ÅKERLUND

Nekas assistans sedan 2018

Åtta år senare är Pontus satsning mot Paralympics i Paris 2024 allvarligt hotad. 

Och den fick sig en ordentligt smäll redan 2018.

Då nekades han personlig assistans från Uppsala kommun efter att haft tillgång till det under stora delar av sin uppväxt. 

Mattan rycktes undan för Pontus och visar varför LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, vållar debatt och hur den slår mot enskilda personer. 

I år skickades en andra assistansansökan in. För två veckor sedan avslogs även den. Trots att läkare, fysioterapeut, arbetsterapeut, sjukgymnast, tränare och gode man var med på mötet med Uppsala kommun för att backa upp Pontus.

Upprördheten är stor över beslutet

När SportExpressen träffar Pontus och hans lärare på Bosön, Johannes Wingren, är båda fortfarande upprörda över beslutet.

Måndag till och med torsdag under dagtid får Pontus hjälp av en personlig assistent på Bosön, Hussein Rasul. 

Men på kvällar, helger och lov är Pontus – som inte ens klarar av att fylla ett glas med vatten – helt utlämnad. Endast en timme varje dag när han är ”ledig” får han hjälp av hemtjänsten med saker som matlagning och duschning.

– När Pontus klass till exempel ska hitta på något under en helg har han ingen möjlighet att delta. Till kommande helg ska han i väg och tävla. Då får han hjälp av sin klubb. Annars hade han inte kunnat vara med, säger Johannes Wingren.

Elitidrottaren Pontus Stålfors har en cp-skada. Han har fått sin assistansansökan avslagen två gånger.
Foto: OLIVIA ÅKERLUND

Från torsdag kväll till måndag morgon en normal vecka finns det alltså ingen som kan hjälpa honom?

– Ingen. Han tvingas hålla till på sitt rum. Att säga att han är instängd är inte att överdriva. Eftersom han är rädd för att trilla brukar han bli liggandes i sängen. Det är inget drägligt liv, och jag tycker det är hemskt att man gjort den bedömningen att en person i Pontus situation inte får hjälp. 

Instängd nästan hela sommaren

Wingren berättar vidare att Pontus i somras endast hade möjlighet att vistas utomhus några enstaka gånger.  

– Han kunde inte träna. Ändå lyckades han ta medaljer på SM. Vilket är ytterligare ett tecken på vilken talang han är.

Att Pontus lever för sin idrott blir tydligt när man pratar med honom. Han kan inte heller dölja sin besvikelse att han nu nekas personlig assistans igen.

– Det känns kränkande. Det finns väl ingen som tycker det är okej att inte kunna komma ut när man är själv. Jag vill se annat än de fyra väggarna i min lägenhet, säger Pontus.

Vad betyder idrotten för dig?

– Idrotten har räddat mig under alla mörka perioder jag gått igenom. För mig är det så mycket mer än att bara få röra på sig. Det är kul att hålla på att idrotta, jag mår mycket bättre. Dessutom har jag fått så många kompisar.

– Jag har stora drömmar när det gäller mitt idrottande. Min största dröm är att få delta på Paralympics. 

Vad anser du om Uppsala kommuns beslut?

– Jag tycker att det är inhumant att behandla mig som de gör. Det känns som att tiden för mig håller på att gå bakåt. Som att bli förflyttad massor av år åt fel håll. Jag är mållös. 

– När jag fick veta att jag inte skulle få någon assistans gick mitt hjärta i miljoner bitar.

Pontus Stålfors tillsammans med sin tränare Vicki Skure-Eriksson.
Foto: PRIVAT

Tränaren: ”En oerhörd påfrestning”

Vicki Skure-Eriksson är ordförande i RBU Västmanland. Hon är även ledamot i CPISRA Framerunning Committee, som jobbar med att sprida och utveckla idrotten framerunning.

Hon är dessutom Pontus tränare.

– Som hans liv är nu är det ett fängelse. Han sitter där han sitter. När Pontus hade assistans bodde han själv med stöd av assistenter. Det gjorde att han kunde ha ett socialt liv och träna när han ville. Nu anser Uppsala kommun att han inte längre kommer upp i de grundläggande behoven som gör att han har rätt att få assistans.

– Det är en oerhörd psykisk påfrestning för honom. Han vet ju vilken liv han levde när han hade assistans. Ett liv som är omöjligt för honom nu. Därför håller bland annat hans gode man just nu på med en tredje assistansansökan.

SportExpressen har sökt Jill Hägglund, enhetschef på omsorgsförvaltningen i Uppsala. Hon har valt att återkomma med ett sms:

 ”Jag kan tyvärr inte svara på några frågor i enskilda ärenden.”


DETTA ÄR EN CP-SKADA

Vid cerebral pares, som förkortas cp, påverkas rörelseförmågan. Cp beror på att hjärnan har fått en skada någon gång innan två års ålder, antingen innan födseln, under förlossningen eller senare. Besvären som cp ger finns kvar hela livet. 

Behandling och träning kan lindra symtomen. De kan också lindras av att man växer och utvecklas.

Cp är alltså en förkortning av det latinska namnet cerebral pares. Pares betyder förlamning och cerebral betyder att det beror på hjärnan. Att ett barn har cp, hur svår den är och av vilken typ, kan ibland inte avgöras förrän barnet är upp emot fyra år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.