Millie vill bli Sveriges nästa MMA-stjärna

Millie Eriksson kombinerar jobbet som PT med satsningen på sin egen MMA-karriär.
Foto: Privat / Ostrogonac Productions
Millie Tycker att fler tjejer borde testa på kampsport för att kunna försvara sig själva.
Foto: Privat / Ostrogonac Productions

Millie Eriksson, 20, satsar på att bli Sveriges nästa MMA-stjärna. 

Samtidigt gör hon succé som PT och önskar att fler tjejer börjar använda träningen för att känna sig tryggare.

– Jag kan gå på gatan ensam när det är mörkt ute och känna att jag skiter i om det kommer någon. Jag tittar inte ens bakåt, säger Mille Eriksson. 

Millie Eriksson från Västerås började med thaiboxning som 16-åring. 2018 tog hon steget till MMA och nu siktar hon på att gå över till en proffskarriär så snart som möjligt, någonting som VLT tidigare skrivit om. 

– Jag kände när jag kom till kampsporten att jag kunde ta ut mig ordentligt. Det var på ett bra sätt och jag vet inte om jag hade fått ut all energi och alla aggressioner om jag kört paddel exempelvis. Det blev en bra kombination. 

För personer utanför MMA-världen kan det vara svårt att förstå hur man klarar av att ta emot så mycket sparkar och slag som man gör under matcherna. Hon säger att det främst är den äldre generationen som är skeptiskt när hon berättar vad hon gör. Men själv säger hon att hon inte är rädd för smärtan. Hennes stora rädsla har varit att göra bort sig.

”Smärtan kommer ju kanske efter”

– Jag tror att man kan relatera till det i ganska många idrotter, man är nervös. Vi är ju vana vid att slåss, sparkas och brottas. Det gör vi ju på daglig basis. Jag är nog mest nervös för jag har sån prestationsångest. Men nu när jag inte kunnat gå matcher har jag utvecklat mitt tankesätt och vuxit mer i det mentala. 

Är du aldrig rädd för slagen och sparkarna?

– Det är så pass stort adrenalinpåslag när man är i match. Smärtan kommer ju kanske efter. Men det är nog individuellt. Jag tror man behöver ett starkt psyke eller att man jobbar på det. Som tjej i en mansdominerad sport går det inte att vara ”vek”, eller vad man ska säga. Det kommer inte hålla i längden. Man måste stå på sig. 

För Millie som bor i Västerås har det varit svårt att hitta sparringspartners, hon får därför ofta träna med killar. Men hon märker att sporten börjat bli större även på tjejsidan. 

– Jag känner, varför finns det inte fler? Det är en sjukt rolig sport och man blir så stark mentalt av det. Jag kan gå på gatan ensam när det är mörkt ute och känna att, jag skiter i om det kommer någon. Jag tittar inte ens bakåt. Jag är så pass trygg i mig själv och jag önskar att fler tjejer känt så, att man kan skydda sig själv. 

Vid sidan av MMA-satsningen jobbar Millie som PT. För henne är det en motivation att just hjälpa andra och se dem utvecklas. PT-utbildningen har också gett henne viktiga insikter på ett personligt plan.

– Du anar inte hur mycket jag lärt mig den senaste tiden. Det är så sjukt mycket i folks liv som handlar om att se bra ut. Jag är nästan mållös. Jag har insett att många har fel uppfattning om hur de ska gå till väga för att man ska uppnå ett mål. Många går på dieter för att bli ”tajtare”, de går på ett så lågt underskott att det inte händer något i kroppen. Den responderar inte, de blir trötta, går in i väggen, tränar sönder kroppen. 

”Vill inte vara den som sitter och jämför sig”

Det var precis det som höll på att hända henne själv. 

– Det var inte medvetet men jag hann inte med mellan skola, jobb och träning, jag hade inte kunskapen. Den kunskapen som folk inte bär på är att du behöver äta ganska mycket mat för att kroppen ska fungera och för att den ska förbränna. Du kommer inte heller kunna bygga muskler om du inte ligger på ett ganska högt intag av mat. 

Att vara hälsosam och inte gå på dieter som förstör kroppen är någonting som Millie är noga med när hon arbetar med sina klienter. Hon säger att hon märker att sociala medier är någonting som påverkar mycket när det kommer till hur folk vill se ut. Själv undviker hon exempelvis Instagram i stor utsträckning. 

– Folk jämför sig och jag vill inte vara den som sitter och jämför mig. Jag mår inte bra av det. Jag har bra självförtroende men har jag en sämre period så känner jag att Instagram drar ner mig ännu mer. Jag vill ju inte känna mig dålig för att jag inte tränar när någon på Instagram tränar eller att jag äter en Marabou och den personen äter något annat. Många klienter drabbas av det och många av mina vänner också. De kan till och med bidra till det själva. 

Vad har du för mål med din PT karriär och din MMA-satsning? 

– Jag är ju nominerad till Årets PT så det vore svinroligt att ta en plats i finalen i alla fall. Det är ett stort mål. Jag har mycket att tacka Patrick Rapp där som gett mig chansen. Sen har jag höga förväntningar med MMA. Det är någonting jag verkligen vill göra för mig själv. Personlig utveckling är viktig och jag gillar att hjälpa andra men det är också viktigt för mig att utvecklas. Nu vill jag ta mig till en topporgansiation och bli den bästa jag kan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.