Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias, 50, vinner galans första pris

Mattias Ahlgren vann i kategorin inkludering vid Eldsjälsgalan
Foto: Skärmdump Folkspel
Mattias Ahlgren fick ta emot pris av Mikaela Laurén.
Foto: Skärmdump Folkspel
Mattias Ahlgren vann i kategorin inkludering vid Eldsjälsgalan.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Mattias Ahlgren vann i kategorin inkludering vid Eldsjälsgalan. 

50-åringen från Malmö driver sporten ultimate framåt – och får med sig många. 

– Det är otroligt roligt, säger han efter att ha tagit emot priset. 

En liten med gedigen skara eldsjälar samlades på Vasateatern i Stockholm under måndagskvällen. Och kategorin för inkludering vanns av Mattias Ahlgren. Han brinner för sporten ultimate, frisbeens lagsport, och har tack vare det nått ut till stora delar av Malmö. 

Han fick ta emot priset av Mikaela Laurén som var otroligt imponerad. 

– Han verkar verkligen ha betytt mycket för så många människor från alla möjliga olika ställen, både tjejer och killar i blandade åldrar. Han har nog betytt mycket för folket nere i Malmö, säger den före detta boxaren. 

Ägnat sig åt sporten över fyrtio år 

Mattias Ahlgren har haft ett stort intresse för ultimate – även kallade den ultimata sporten – i nästan fyrtio år. När hans son för tio år sedan ville testa på frisbeegrenen så startade han ungdomsföreningen Kockums Ultimate Club. Sen dess har sporten växt i Malmö. Mycket beror på att tröskeln är låg – det krävs nämligen inte så mycket. 

– Du behöver en gräsyta. Sen har du åtta koner och en frisbee. I stället för att ha koner kan du ha åtta väskor. Så vi använder alla parker vi kan i Malmö. 

Ultimate samla barn och ungdomar från alla olika typer av socioekonomiska bakgrunder. Killar och tjejer spelar mot varandra och Mattias menar att sporten för många är en naturlig mötesplats. Och han trivs med att kunna bidra till dess existens. 

”Det är jättekul” 

Unikt för ultimate är också att spelarna själva dömer matcherna, så kommunikationen oavsett lagtillhörighet är avgörande. Även bland elitspelarna. 

– Även när det är en VM-final och man har fullt adrenalinpåslag så måste man ta ett djupt andetag och se situationen objektivt. 

För Mattias Ahlgren är inkludering en självklarhet – och han gläds över att sporten han älskar kan ge så mycket tillbaka. 

– Det är jättekul att se människor som aldrig kunnat träffas tidigare som bara börjar hänga med varandra. Det är roligare att se det än att själv spela, säger han och skrattar. 

Samtliga finalister inkludering

BrittMarie Windemo, 74, Söderhamn

”BrittMarie är ordförande, drivkraft och eldsjäl i Rädda Barnen i Söderhamn, som är ett särskilt utsatt område när det kommer till barnfattigdom.”

Obaida Alramahi, 41, Uppsala

”Tennis hjälpte Obaida in i det svenska samhället. Sedan dess har han haft en mission att stötta barn och ungdomar och föra vidare den hjälp han själv fick genom idrotten.”

Helena Sjöberg, 38, Trollhättan

”'Simidrott för alla”, är ett projekt i syfte att få in fler personer med icke-svensk bakgrund som ledare inom simningen. Helena är en av dem som driver projektet med stor framgång”.

Mattias Ahlgren, 50, Malmö

”Mattias har startat och driver flera föreningar i ultimate som förenar ungdomar från alla Malmös stadsdelar för att komma samman”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.