Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats breddade Luleå FC för att få fler att röra på sig

Mats Nilsson reagerade när han fick reda på att bara tre av tio barn i Sverige ansågs vara fysiskt aktiva. Nu är han nominerad till Årets Ledare på eldsjälsgalan nästa år för sitt arbete med barnverksamheten i Luleå FC. Foto: Expressen
Dansläraren Lovejoy leder här en grupp entusiastiska killar från ett av Luleå FC:s många fotbollslag. Aktiviteten har blivit uppskattad av såväl barnen som föräldrarna.Foto: Expressen
Den är torsdagskväll och Luleå FC:s knattelag i fotboll har träning i idrottscentret, men fotbollen kommer aldrig ens fram under passet.Foto: Expressen
Mats Nilsson om beslutet att kombinera fotboll och dans: ”Vi behövde bredda oss. Vi behöver få fler barn i fysisk aktivitet så tidigt som möjligt.”Foto: Expressen

Under Idrottsgalan 2018 presenterade prins Carl Philip en siffra som fick Mats Nilsson, 55, hemma i Luleå att bli skrämd.

Bara tre av tio barn i Sverige ansågs vara fysiskt aktiva.

Det fick Luleå FC:s ledare att se över sin barnverksamhet och förändra den för att locka fler barn.

– Man får oerhört mycket tillbaka. Att se glädjen, energin… Den ger tillbaka så mycket, jag är i dag 55 år och jag har fått en pånyttfödelse tack vare det här nya.

Det knastrar av snön under däcken när vi rullar in på parkeringen utanför Hälsans Hus i Luleå. I södra Sverige kan fotbollslag fortfarande träna utomhus men uppe i Norrbotten är fotbollen sedan ett par veckor tillbaka en inomhusidrott igen. 

Den här torsdagskvällen har Luleå FC:s knattelag i fotboll träning i idrottscentret, men fotbollen kommer aldrig ens fram under passet. I stället hörs peppande rop och hög musik från en av de mindre salarna när dansinstruktören Lovejoy peppar de unga fotbollskillarna till att röra kropparna till musiken.

Föreningskonsulent och eldsjäls-nominerade Mats Nilsson förklarar:

– Vi har märkt de senaste åren att aktivitetsnivån bland barn och ungdomar har minskat kraftigt. Under Idrottsgalan förra året delade prins Carl Philip ut ett pris och då nämnde han en siffra som var skrämmande. Bara tre av tio barn är fysiskt aktiva i dag och då började vi fundera ”hur ska vi göra det här?”.

Hur kommer det sig då att vi står här i dag och tittar på när fotbollskillarna dansar?

– Vi vill ge barnen möjlighet att prova på fysisk aktivitet i någon form och sen om de väljer fotboll senare så är det okej, men det viktiga är att få i gång dem fysiskt aktivt. Sen om de skulle välja dans över fotboll senare i livet så tänker jag bara ”varsågod”, säger han och fortsätter:

– Vi behövde bredda oss. Vi behöver få fler barn i fysisk aktivitet så tidigt som möjligt. Skolorna har inte samma möjligheter i dag, man har inte gymnastik lika mycket och det finns inte lika mycket spontanidrott som när man själv höll på. 

”Jag har fått en pånyttfödelse tack vare det här”

Musiken fortsätter att pumpa på och den vrålar genom väggarna när vi tar plats i en intilliggande sal för att prata om idrott för barn, och vad som driver Mats till att år efter år jobba med att få fler barn att idrotta.

När frågan ”Varför gör du det här?” kommer lyser ögonen upp och det går att ta på den stoltheten och glädjen som utstrålas innan svaret kommer:

– För att jag brinner för det. Det är lite som ett gift för mig, jag har försökt sluta många gånger men det är som att jag sugs tillbaka. För det man får tillbaka, det är fantastiskt. Att se när barnen lär sig och ser energin som barnen har. Det ger oerhört mycket tillbaka.

Vad får du tillbaka av det här?

– Det jag får tillbaka från all aktivitet med barn är energi, man får oerhört mycket tillbaka. Att se glädjen, energin… Den ger tillbaka så mycket, jag är i dag 55 år och jag har fått en pånyttfödelse tack vare det här nya.

Vad är en bra ledare för dig?

– En bra ledare för mig är någon som visar engagemang, en som ser varje barn. Man ger dem uppmärksamhet och visar att man är där för deras skull.

Rösta på din favorit i kategorin ”Ledare” till Årets Eldsjälsgala på aretseldsjal.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.