Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matilda, 21, elitsatsar – på två olika idrotter

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Matilda Plan, 21, har under flera år elitidrottat i två olika sporter. 

Men i år släpper hon taget om bandyn och ger fotbollen allt hon har. 

– Jag vet att jag kommer sakna bandyn hur mycket som helst när de drar i gång i höst och går på is och jag vet att jag inte ska spela, säger Matilda Plan. 

Matilda Plan, 21, har spelat både bandy och fotboll så länge hon kan minnas. De senaste fyra åren har hon också gjort något så ovanligt som att utöva båda idrotterna på elitnivå. Bandy för Västerås i Elitserien och fotboll för Eskilstuna i Damallsvenskan. 

– Jag började spela så fort man kunde tror jag. Hela min familj spelar bandy. Både pappa och min storebror och farfar. Så jag fick väl på mig skridskor så fort jag kunde gå. Fotboll spelade jag också väldigt tidigt. 

Att få till en intervju med Matilda är inte det lättaste. Hennes schema är fullspäckat när bandyn är mitt uppe i sin säsong och fotbollen har påbörjat sin försäsong. Hon tränar fotboll tre dagar i veckan, bandy två gånger plus match på helgen. 

– Jag har alltid tyckt att det är roligt att spela båda. Det blir ju jobbigt ibland när man har en dålig dag och det inte går bra. Men för det mesta tycker jag inte att det är jobbigt.

Hur mår kroppen? 

– Jag hade lite problem med ryggen den fotbollssäsongen som var precis. Den är lite snedbelastad. Jag är inte lika stark på båda sidorna. Men det har inte stoppat mig från att spela, så inga stora skador som tur är. Men man blir lite mer sliten så klart. 

”Jag tycker man ska stå på sig som jag gjort”

I Sverige pågår en debatt om huruvida barn och unga ska hålla på med flera idrotter långt upp i åldrarna eller tidigt satsa på en idrott för att bli så bra som möjligt. Matilda Plan vet om att fotbollen velat att hon ska satsa på fotboll och bandyn på bandy. Men hon är glad att hon dubbelidrottat så länge som hon gjort. Det har till och med varit helt nödvändigt. 

– Det har framför allt varit viktigt att jag haft bandyn så jag kommit bort från fotbollen lite. Det har varit min räddning nästan för annars hade jag nog slutat spela i gymnasiet. Jag var väldigt trött på fotbollen och kom ingenstans och det gick inte bra. Det var fotboll året runt och man fick aldrig vila ifrån det. Men då hade jag bandyn så jag kunde komma ifrån lite på vintern. Jag är väldigt glad att jag fortsatt så länge som jag gjort. Det har gjort att jag fått suget till fotbollen. Det är mycket tack vare bandyn. 

Hon tror att många skulle tjäna på att hålla på med flera idrotter. 

– Jag har bara haft nytta av det och det är väldigt viktigt att man kan dubbelidrotta. Om man ska välja idrott redan när man är 12-13 år har man väldigt många år framför sig som man bara ska ägna åt en idrott när man kanske vill göra något annat samtidigt. Jag tycker man ska stå på sig som jag har gjort. 

Men nu har hon trots allt kommit till en punkt där hon tagit ett beslut. Bandyn läggs åt sidan och hon kommer ge 100 procent på att bli så bra hon kan i fotbollen. Matilda har spelat en hel del i U23-landslaget det senaste året och nu är målet att försöka ta sig till A-landslaget. 

– Jag har vunnit allt man kan vinna i bandyn och jag har många kliv kvar i fotollen och där kan man leva på idrotten. Efter min förra fotbollssäsong känns det som att jag är på väg framåt och jag vill se hur långt jag kan komma.

Ser fram emot att ha lite ledigt

Kommer det finnas någon separationsångest när du är klar med bandyn? 

– Ja men det finns det. Jag vet att jag komma sakna bandyn hur mycket som helst när de drar i gång i höst och går på is och jag vet att jag inte ska spela. Det kommer nog vara jättejobbigt. Men det här är mitt beslut och då kan jag ändå acceptera det. Hade någon annan påverkat mig hade jag nog tyckt att det varit jobbigare. 

När Matilda Plan ser på sin avslutning i bandyn ser hon gärna att hon tar SM-guld med sitt Västerås igen. Hon har vunnit både SM-guldmed klubben och VM-guld med landslaget. Men förra säsongen vinst på Studenternas är hennes finaste minne. 

– Hela dagen var en härlig dag med fint väder, jättevarmt, hur mycket publik som helst och man gled ut där på Studenternas och fick bara njuta. Sen gör vi kanske inte vår bästa match och ligger under med 3-1 och hämtar tillbaka och vinner på straffläggning. Det var ett helt underbart avslut inför den publiken. 

Nästa gång kommer det kanske bli lite lättare att få en intervju med Matilda Plan. För första gången någonsin kommer hon inte dubbelidrotta och det kommer ge henne ledig tid som hon aldrig tidigare haft, vilket hon ser fram emot. 

– Jag tror att speciellt på vintern komma jag ha hur mycket tid som helst känns det som. Nej, men jag kommer få lite ledighet och få återhämta kroppen. Man kommer märka det mest nu under försäsongen att det blir lite mindre träning och mer fokus på fotbollsplanen i stället för att springa mellan sporterna. Jag ser fram emot att i november, december kunna åka på en resa och ta det lugnt och verkligen vara ledig och inte behöva gå in direkt i en ny säsong efter fotbollen. Det ska bli skönt. Nu är det ju fullspäckat året runt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.