Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matilda, 17: ”Var rädd för att få krampanfall”

Matilda Ahlström fick epilepsi som elvaåring.
Foto: privat / Privat
Nu är Matilda tillbaka på banan efter ett långt uppehåll
Foto: Privat / Privat

Matilda Ahlström, 17, fick sin första motorcykel som fyråring och började så fort hon kunde köra motocross och enduro. 

Men vid elva års ålder blev hon sjuk i epilepsi, vilket hållit henne borta från tävlingsbanorna. 

– Jag var rädd för att få ett krampanfall på grund av stressen, säger Matilda Ahlström.

Kärleken för motorsport har Matilda fått från sin pappa och sin farfar. Det var också dem som gav henne den där motorcykeln. Men redan vid elva års ålder var Matilda tvungen att ta beslutet att lägga tävlingarna på is. 

– Jag valde direkt att avstå från tävlingarna för jag kände att jag ville vänta på mig själv. Läkarna sa att jag växte för fort vilket gjorde att jag fick epilepsin. 

Att avstå att tävla var ett beslut både för sin egen skull men också för andras. 

– Jag personligen ville inte stressa upp mig. Det kunde utlösa ett anfall. Så jag bestämde mig att inte köra på grund av stressen men också för alla andras skull. Jag ville inte riskera någonting, det var väl det att jag var rädd att få ett krampanfall på grund av stressen. 

”Var blandade känslor”

Men även om det inte blev några tävlingar kunde Matilda fortfarande träna med sina kompisar som visste om hennes situation. Att vara ifrån tävlingarna under så många år kanske till och med gjort att hon nu vid 17 års ålder fortfarande tycker det är lika kul, säger hon. 

– Det kan nog nästan varit nyttigt. Tävlingarna tog ju mycket tid och man var borta varje helg. Att få vara hemma och fokusera lite på annat. Jag fortsatte ju ändå att utvecklas i och med träningen. 

Förra året kunde Matilda göra comeback efter fem år utan tävlande. Då hade hon varit utan anfall och friskförklarad under en tid. 

– Det var ganska overkligt. Det hade gått så många år, så det var blandade känslor. Jag var fortfarande nervös över att något skulle hända men jag visste ju att sjukdomen var bra då. Jag behövde bara komma in i det. 

”Bara att blicka framåt”

I slutet av oktober fick hon också ett ordentligt kvitto på vart hon ligger rent sportsligt, när hon skrällvann endurotävlingen, Gotland Grand National, i damernas elitklass. 

– Jag själv hade ju en fjärdeplats från förra året och jag tänkte väl att jag skulle försöka komma där omkring igen. Jag tycker inte att enduro är lika kul som motocross så jag har inte tränat så mycket på det. Dessutom fanns det en sexfaldig SM-mästare med i fältet. Men allt kan hända. Jag visste inte ens riktigt vad jag skulle säga efteråt. Jag hade inte ens med mig några speciella kläder för prisutdelningen. Jag hade bara tänkt åka till hotellet efteråt. 

Vad är nästa mål?

– Nu är det bara blicka framåt och satsa på motorcrossen och försöka hänga med på endurosidan. Visa att jag kan köra det också. Det är ganska svårt att vara bra på båda. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.