Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matchtröjan som står upp mot stereotyper inom idrott

Ränderna i tröjan består av svar på olika kommentarer som spelarna själva fått höra om sin idrottskarriär.
Foto: Eljest Agency / Skutskärs IF

Under torsdagen lanserar bandylaget Skutskärs IF sin nya matchtröja. 

Tröjan är ett svar på de nedsättande kommentarer som spelarna i laget själva upplevt. 

– Förhoppningen är att tröjan ska bli en symbol för klubbens värderingar och vårt

arbete med jämställdhet inom idrotten och i samhället, säger Ebba Fridlund i ett pressmeddelande. 

Skutskärs bandylag på damsidan gick upp i Elitserien 2017 och har spelat tre SM-finaler varav en slutade med SM-guld. När laget inför årets säsong nu lanserar sin nya matchtröja har de valt att visa ett tydligt ställningstagande för jämställdhet. 

 – Med den här tröjan vill vi synliggöra något som alla idrottare med ”fel” kön inom sin idrott någon gång upplever. Samtidigt vill vi inspirera fler att våga säga ifrån. Tillsammans kan vi stå upp mot skeva könsstereotyper, säger Ebba Fridlund.

”Hoppas kunna starta dialog”

Tröjan kommer fortfarande att vara grön och gul, men linjerna på tröjan utgörs nu av deras svar på kommentarer de själva fått höra. ”Man kan tro att du är en kille med din vinnarskalle” och ”tjejer kan inte skjuta”, bemöts av ”min vinnarskalle har ingenting med kön att göra” och ”jag kan visst skjuta”. 

– Det här problemet är långt mer utbrett än bara några damspelare i ett enskilt bandylag. Alla som genom sitt kön utmanar normen inom sin idrott blir någon gång utsatta för kränkningar, tyvärr. Genom att få fler att berätta om sina upplevelser hoppas vi kunna starta en dialog, säger Ebba Fridlund.

Även klubbens herrlag kommer stå upp mot idrottens stereotyper genom att bära sin egen version av tröjan. Deras matchställ kommer bestå av meningar som hyllar spelarna i damlaget. Tröjan går under namnet ”Out Of Line” och är framtagen tillsammans med Grit Sportswear.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.