Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mästerskapet inställt: ”Sett fram emot det”

Filippa Améen, 15, från Bromma skulle ha tävlat i Special Olympics nästa år i Åre. Nu blir det inte något mästerskap på grund av dålig ekonomi.Foto: PRIVAT
Jonas Améen från Bromma har börjat med en namninsamling till förmån för att Special Olympics ska kunna få arrangeras.Foto: Thomas Kingdahl
Jakob och Oskar Gyllenbåga åker längdskidor och hade sett fram emot Special Olympic Games i Åre nästa säsong. Foto: Älvsbyns Parasportförbund
Filippa Améen, 15, hade hoppats på att få köra slalom i mästerskapet 2021.Foto: PRIVAT

Sverige ställer in Special Olympics World Winter Games i Åre och Östersund nästa vinter.

Skälet: Inga pengar.

– För den här målgruppen handlar idrotten inte om prestation. Det handlar om ett värdigt liv och ett sammanhang, säger Jonas Améen, pappa till Filippa, 15, som skulle ha varit med och tävlat.

Nu har Jonas och hans fru Julie startat en namninsamling för att stödja mästerskapet – som på fyra dagar kommit upp i 1000 underskrifter. 

Special Olympics World Winter Games är vinter-OS för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. År 2021 skulle mästerskapet ha arrangerats i Åre. Det hade varit första gången den olympiska elden kom till Sverige sedan år 1912. 

Men mästerskapet ställs i stället in. Det handlar om ekonomiska skäl.

– Det hade varit stort att få stå som värdar för den här tävlingen, säger Johan Strid, generalsekreterare på Svenska handikappidrottsförbundet.

Det finns tre skäl till beslutet.

Arrangemanget går inte att genomföra på helt kommersiella grunder. Inget statligt stöd ges för enskilda event som detta i Sverige, enligt parasportförbundet.

Dessutom har stödet som arrangemanget lovats av Special Olympics International inte kommit i tid.

– Låt vårt nederlag fungera som startskott för den kraftsamling som krävs, idrottens kraft har en enorm potential och då inte minst för våra målgrupper. Om vi alla hjälps åt så som vi är så bra på så kan en stor förbättring bli verklighet för en av samhällets svagaste målgrupper, säger Johan Strid.

”Idrotten gynnar individen, familjen och hela samhället”

Filippa Améen, 15, från Bromma som föddes med Kabukisyndromet är en av 2000 deltagare från 105 länder som skulle ha varit med och tävlat.

SportExpressen Föreningsliv har tidigare berättat om Filippas satsning.

Nu blir det inga tävlingar i Åre och Östersund.

Jonas Améen, pappa till Filippa, har nu startat en namninsamling för att stödja mästerskapet.

– Vi gör det för att stödja den målgrupp i samhället som behöver oss mest. De förtjänar allt extra stöd och vår röst. De behöver oss, säger Jonas Améen.

Han menar att den idrottspolitiska fördelningsmodellen gör att pengarna hamnar där aktiviteterna och prestationen finns. 

– Ett sammanhang där idrotten bryter en isolering och förenar, med effekt på deras hälsa och välmående. Vi har sett den positiva sidan. Idrotten gynnar individen, familjen och hela samhället.

Tvillingbröderna besvikna över beskedet

Tvillingbröderna Jakob och Oskar Gyllenbåga, 25 år gamla skulle också ha varit med i mästerskapet. Båda två åker längdskidor och Oskar har tidigare tagit medalj i Special Olympics. Ett brons 2017 i Österrike. 

Den första till fjärde februari hölls Special Olympics Games Invitational i Östersund som är ett mindre evenemang. Där tog Oskar två guldmedaljer och ett silver och Jakob tog en guldmedalj.

Men målet och höjdpunkten har varit Special Olympics World Winter Games som nu ställts in.

– Det känns lite jobbigt att det inte blir av. Jag hade sett fram emot det. Det är ett stort evenemang och man får möta mycket folk från olika länder, säger Oskar Gyllenbåga. 

Hans bror Jakob har aldrig tävlat i Special Olympics och även han hade sett fram emot tävlingarna. 

– Mitt mål har alltid varit att vara med i Special Olympics. Det känns stort, men blir det inte det så vill jag gärna vara med i Paralympics i stället. Jag tror jag skulle klara det för jag har snabbheten, säger Jakob Gyllenbåga. 

Han fortsätter: 

– Det hade varit roligt att komma hem med lite grejer och minnen för livet. Att kolla tillbaka när man är gammal på att man varit bra. Då kan man berätta om det. 

Bröderna har flyttat från Borås till Älvsbyn för att kunna åka skidor mer regelbundet. Och inför kval och träningar till Special Olympics har de tränat sex gånger i veckan. 

Nu får Oskar och Jakob sätta upp andra mål i väntan på att ett nytt Special Olympics ska arrangeras. 

– Nu är mitt mål att åka Vasaloppet kanske. Det har jag aldrig gjort. Men Jag har åkt lite långa lopp tidigare, säger Oskar. 

Båda två hoppas på att kunna få en ny chans att ställa upp i Special Olympics World Winter Games i framtiden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.