Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Måste det vara så dyrt och krångligt?”

Här visar grundaren och ordföranden Lucas Hedberg hur det ser ut runt rinken.
Rinken ovanifrån. I mitten syns klubbmärken som är inspirerat av en tidigare hockeyklubb i byn.Foto: Marcus Ronnemar
Lukas Hedberg tog initiativet till rinken och är i dag klubbens ordförande. Foto: Elin Kardell
Ungdomslaget som tränade dagen före julafton. Foto: Elin Kardell
Genomgång inför träningen. Foto: Elin Kardell
Carl Rajala Pettersson hjälper en av spelarna med skridskorna. Foto: Elin Kardell
Runt omkring rinken är det grönt trots att det är den 23 december. Men konstisen gör det ändå möjligt med träning. Foto: Elin Kardell
1 / 7

FRITSLA. För femton år sedan grundades Fritsla Hockeyklubb i Marks kommun utanför Borås.

I dag är en femtedel av byns invånare medlemmar och rinken är en naturlig samlingspunkt dit alla är välkomna oavsett ekonomiska eller sportsliga förutsättningar.

Det här är berättelsen om fem 16-åringar som startade en förening, byggde en rink och stannade kvar i sin hemby. 

– Det här var ett sätt att göra det lättillgängligt med öppen is och låg medlemsavgift. Ingen ska känna att de inte har råd, säger klubbens grundare Lucas Hedberg till SportExpressen Föreningsliv. 

Det är fyra grader plus den 23 december. Dagen före julafton. Klockan är 17.30 men mörkret gör att det känns som om det vore mitt i natten. I utkanten av ett av byn Fritslas villaområden lyser strålkastarna. Det är ungdomsträning på Fritsla Hockeyklubbs uterink. Det bor runt 2600 invånare i den lilla byn i Marks kommuns utkant. Hockeyklubben har 550 medlemmar. 

 – Den här grejen är varje måndag den här tiden för åtta- till trettonåringar. Alla som har åldern inne får vara med. De kan komma ner helt tomhänta och få låna. En del äger ju grejer men det kommer en del som inte gör det, som kanske inte ens har skridskor. Då gäller det bara att vara i tid så hjälper vi dem, säger Viktor Johnsson som är en av grundarna till Fritsla Hockeyklubb. 

Just den här kvällen är det tio barn. Något färre än det brukar vara. De tränas av Viktor och hans tränarkollega Carl.  

– Du ser där i de blå väskorna i förrådet. De är färdiga kit som Carl satt ihop. Har de ingenting kan de i stort sett bara ta en bag så har de skridskor, benskydd, handskar, hjälm och klubba. De kan i stort sett låna allt och det är ganska unikt, säger Viktor.

En vision om hockey tillgänglig för alla

Det var precis det här som var tanken när fem 16-åringar år 2004 bestämde sig för att inte bara starta en egen förening, utan för att bygga en egen hockeyrink i sin hemby. I spetsen stod då som nu Lucas Hedberg. Vi träffas i omklädningsrummet som ligger intill rinken. Det ser ut som ett klassiskt gammalt omklädningsrum. En bänkrad intill väggen, krokar, lite puckar på golvet och klubbor i hörnen. Lucas har vädrat men svettlukten sitter nog i väggarna. 

– Jag gjorde ett halvdant försök att börja spela hockey när jag var fjorton år. När man sa det fick man reaktionen ”Va? Du är fjorton år, ska du börja spela hockey?” Det händer ju inte. Jag spelade jättemycket inlinehockey hemma på garageuppfarten, när jag gick i mellanstadiet byggde jag en minirink i trädgården som jag spolade när det var kallt. Sen spolade de på idrottsplatsen. 

Han fortsätter: 

– Det var jätteroligt men det fanns ingen sarg. Det fanns inget mellanting. Då kände jag att varför kan man inte fixa något där man kan vara och bara lira utan att det behöver vara så seriöst? Där någonstans föddes en vision, säger Lucas Hedberg.

Lucas tog cykeln och började leta efter en plats i byn som en dag skulle kunna bli platsen för en hockeyrink.

– Här nere var jag nästan aldrig men jag cyklade ner för backen och såg att här ligger en gammal grusplan som ingen använder. Då började jag scouta litegrann. Jag hörde av mig till kommunen. Det var hösten 2004. Sen fick jag hjälp av min mor att sätta ihop förslag till stadgar och så var vi fem personer som bildade en förening. 

Nu är Marks kommun positiv till hockeyrinken i Fritsla som lockar besökare från flera håll för organiserad åkning men främst för det spontana, isen är öppen för alla. Men till en början kände Lucas och de andra att det fanns en stor skepsis till projektet som då låg i sin linda. 

– Det var som att ”Här kommer ett gäng ungdomar. Ni har inga pengar, var ska ni få pengar ifrån?” Det värsta då var litegrann responsen från tjänstemännen: ”När ni går ur gymnasiet kommer ni inte bo kvar här ändå”. Det fanns ingen tilltro till den egna kommunen. 

”Man hade mycket visioner och en optimism och en naivitet.”

Till slut fick Lucas, Viktor, Fredrik, Emil och Sebastian ett nyttjandeavtal. Det gav dem inte bara möjligheten att asfaltera, spola is och bygga sarg. Det gav dem ännu mer motivation och en känsla av att den där visionen kunde bli mer än så. Fritslas lokala företagare började sponsra och killarna fick olika bidrag. 

– Vi snickrade sargen själva. Vi fick låna några magasinslokaler där vi kunde förvara virke och snickra sargsektioner som vi fraktade ner hit. Vi fick loss de sista pengarna för att kunna asfaltera. På ett sätt är det väldigt bra att man gjorde det här i den åldern för då var man väldigt naiv. Man hade mycket visioner och en optimism och en naivitet. I min värld var det att ”Vi snickrar ihop en sarg på ett par lördagar och så sätter vi upp den och allt är färdigt”. Och i den åldern hade man oändligt med tid, kändes det som i alla fall. 

Foto: Privat / Privat
Innan rinken påbörjades fanns det bara en gammal grusplätt på platsen. Foto: Privat / Privat
Efter mycket jobb fick killarna till slut godkännande att använda marken till att bygga sin hockeyrink. Foto: Privat / Privat
I stället för grus blev det asfalt som spolades under vintern och som kunde användas till inlinehockey på sommaren. Foto: Privat / Privat
Sargen snickrade killarna ihop med hjälp från andra engagerade i byn. Foto: Privat / Privat
Många timmar ideellt arbete ligger bakom hockeyrinkens framgång.Foto: Privat / Privat
År 2007 stod rinken till slut klar att användas. Foto: Privat / Privat
Till rinken byggdes även bås med gamla hockeyklubbor som ryggstöd. Foto: Privat / Privat
1 / 8

Från en grusplan till konstis

En rink stod färdig vintern 2007. Det kom direkt en köldknäpp och hela maskineriet sattes i gång.

– Vi fick låna en brandpost så vi kunde spola. Även om det här i dag med andra mått är väldigt primitivt så är det ingenting mot hur vi hade då. Nu kan man sitta här och det är värme och belysning. Då var det en lånad bod från kommunen, det var ingen värme. Tömde man inte slangen ordentligt så frös den och då fick man ta hem den. Vi hade ett bensinaggregat som vi drog i gång varje gång, vi sprang runt med förlängningskablar till små halogenlampor. Det var ingenting att spela i egentligen. Men man kunde se någorlunda. 

Från början var det naturis på Fritsla hockeyrink. Killarna och en handfull medlemmar turades om att spola mitt i nätterna. På sommaren kunde man spela inlinehockey på asfalten. Det blev några perfekta vintrar men sen följde det mildare år med få isdagar. 

– Jag fick frågan om det kunde vara aktuellt med konstis. Men det var ju en utopi. Visst hade det varit häftigt men man får vara lite realistisk tänkte jag då. Men i takt med större intresse började man snegla lite åt vad man kunde göra för att få det att leva vidare. Vi tog in prisuppgifter och kände att det kanske kommer kunna gå ändå. 

Och det gick. 2016 kunde Fritsla Hockeyklubb lägga konstis.

– Tanken var att göra det lättillgängligt. Man har alltid hört att det är dyrt med hockey. Och så tänkte man, måste det vara så dyrt och krångligt? Det här var ett sätt att göra det lättillgängligt med öppen is och låg medlemsavgift. Ingen ska känna att de inte har råd. Sen började vi samla ihop utrustning. Så med konstisen hade vi ju de tre komponenterna. Det är billigt, det finns en is som är en grundförutsättning och vi har utrustning. Det behöver inte vara superdyrt och avancerat. 

”Det här var ett sätt att göra det lättillgängligt med öppen is och låg medlemsavgift. Ingen ska känna att de inte har råd.”

Konstisen innebär mycket. Den innebär att Lucas, Viktor och de andra i styrelsen kan planera träningar och hur länge rinken ska vara öppen. Att de inte behöver lägga all kraft på att underhålla den. Nu kan de i stället blicka framåt. 

– Många undrar när vi ska bygga väggar och tak och göra det här till en ishall. Visst, i mitten av månaden nu när det regnade, eller perioder när det kommer mycket snö så hade det varit skönt att slippa all nederbörd. Men samtidigt, en riktigt fin vinterdag med gnistrande sol och minusgrader eller en stjärnklar kväll. Då finns det ingenting som slår en uterink. Det är tillbaka till rötterna. Även om det hade varit kul med en längre säsong så vill vi fokusera på de här tre månaderna. Det är vår säsong. 

Första helgen i februari var det Fritsla hockeygames med 80 deltagare. ”Det är sådana här dagar man är glad att man inte har tak eller hall”, säger Lucas Hedberg. Foto: Privat / Privat

Vill tillbaka till föreningstänket

Fritslas hockeyrink är inte fullstor. Den är 24 x 37 meter eftersom grusplanen som ligger där under är så stor. Och det finns inga planer på att bygga ut den till den till fullstor rink. Mycket på grund av den ekonomiska frågan och arbetsbördan men också för spelets skull. 

– Tittar man på förbunden så tänker de mer och mer på att gå ifrån helplansmodellen. Man krymper ytan för att få mer puck-kontakt och även för att stimulera de som är duktiga. Den här rinken är perfekt för barn- och ungdomshockey och för det spontana. 

Vad är nästa steg för Fritsla Hockeyklubb? 

– Vi skissar på olika saker. Det här är en ombyggd byggbod. Man kan komma in här och byta om och det finns värme, men vi har inget rinnande vatten, inget avlopp, inga duschar. Utrustningsmässigt börjar vi få en bra bank och många kan tänka sig att skänka till oss men vi är väldigt trångbodda. 

Och den gamla hemmasnickrade träsargen kan ha börjat se slutet på sina dagar. 

– Mariestad byggde om sin b-hall och bytte sarg, så den fick vi loss och har här i Fritsla. Sargen vi byggde har tolv år på nacken och behöver lagas varje år. Det är charmigt men det finns många fördelar underhållsmässigt med en annan sarg. Sen tänker vi faktiskt förlänga rinken något. Göra den en halvmeter smalare och sju meter längre för att göra den mer proportionerlig. Kylaggregatet har den kapaciteten.

”Att folk känner en tillhörighet och det försöker vi trycka på. Den här ”vi-grejen”. Tillbaka till föreningstänket.”

Lucas och Viktor är fortfarande drivande och tillsammans med ett flertal eldsjälar driver de runt rinken ännu en vinter. Mycket har hänt. Konstisen kostar runt 100 000 kronor per säsong. Men det ska inte påverka den enskilda åkaren. För att det ska förbli så är en sak fortfarande helt avgörande för föreningens och rinkens överlevnad. De ideella krafterna. 

– När vi ska spola upp isen kan det vara en granne som säger att ”Jag var ute med hunden så jag gick ner och drog några lager, eller någon som går förbi ställer sig och skottar. Och just att de som använder isen hjälps åt. Det är det man vill åt. Att folk känner en tillhörighet och det försöker vi trycka på. Den här vi-grejen. Tillbaka till föreningstänket. I dag blir det mer att det heter på papperet att man är medlem men det är mer att man är en kund och köper en tjänst av en förening, i stället för att man är med och bidrar.  

Det är femton år sedan Lucas fick en vision. Tillsammans var de fem killar som startade med bara en grusplätt. I dag mår föreningen bättre än någonsin och ja, alla fem bor kvar i byn. För Viktor som precis ska avsluta ungdomsträningen tillsammans med tränarkollegan Carl är rinken alltsomoftast bara ett stenkast bort. Han bor uppskattningsvis 50 meter från avbytarbåset. 

– Det går inte att undgå att ha full koll. Även när det är allmänhetens åkning ser jag vad som händer. Sen har vi en väldigt liten organisation och har alltid kontakt via messenger. Så jag har full insyn, säger Viktor Johnsson.

Fritsla Hockeyklubb

Bildades: 30 december 2004 av kompisarna Lucas, Victor, Sebastian, Fredrik och Emil. 

Antal medlemmar: Runt 550 stycken. 

Invigning av rinken: 3 mars 2007 invigdes hockeyrinken.

 

Hockeyrinken är till för alla och även de som inte är medlemmar får nyttja rinken. Den primära verksamheten är fri och öppen åkning men föreningen har två ungdomslag som är öppna både får tjejer och killar. År 2020 startade de även sitt första lag bara för tjejer. 

 

Läs om hela vägen från grusplan till hockeyrink här.

”Rinken i Fritsla ska vara för alla”

Det är många eldsjälar som hjälps åt att driva runt hockeyrinken. Petra Eriksson är en av dem som är på träningen trots att hennes son spelar i ett annat lag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.